km/óra
  2024.04.26., péntek  •  Ervin napja
Koronavírus: A szállodát és a lakóhelyet is lezárták Tirolban (frissítve)

Koronavírus: A szállodát és a lakóhelyet is lezárták Tirolban (frissítve)

A két tiroli, akiről kiderült, hogy elkapta a koronavírust, egy fiatal pár Olaszországból – írja az orf.at. A 24 éves nő recepciósként dolgozik. Első óvintézkedésként a szállodát és a házaspár lakóhelyét is lezárták.

A pár a hétvégén fellépő tünetekről hétfő este számolt be az innsbrucki ellenőrző központnak. A nőnek szombaton influenzaszerű tünetei voltak, vasárnap pedig körülbelül 38 fok láza. A barátjának szombaton enyhe láza és torokfájása volt. A tesztek kimutatták, hogy koronavírussal fertőződtek meg. Jelenleg mindketten jól vannak, már lázmentesek. 


A betegek a hétvégéig karanténban maradnak  mondta a sajtótájékoztatón Günter Weiss, az Innsbrucki Egyetem Belgyógyászati Klinikájának igazgatója. A két beteg egy pár, ők ketten pénteken autóval utaztak Innsbruckba. Az információk szerint a nőnek Innsbruckban kellett dolgoznia, barátja meg akarta látogatni. 


Még nem egyértelmű, hogy hány emberrel érintkezett a két fertőzött. Jelenleg az adatokat dolgozzák fel  mondta Franz Katzgraber állami egészségügyi igazgató. "Fontos, hogy kapcsolatba lépjünk a fertőzött kapcsolattartóival. Tájékoztatni kell őket arról, hogy mi a teendő. Szisztematikusan dolgozunk, hogy megpróbáljunk véget vetni a fertőzési láncnak" .

A nő egy szállodában dolgozott.


A belváros közelében található szállodát, a Grand Hotel Europát, amelyben a fertőzött olasz nő dolgozott, ideiglenesen lezárták. Délután 17.30 körül rendőrök és az orvosi hatóság alkalmazottai érkeztek oda. A hotel a főpályaudvar közelében található. A szálloda, ahol az olasz nő vélhetően recepciósként dolgozott, várhatóan zárva lesz 8 óráig.
Az olaszok otthonát Innsbruckban szintén lezárták. 

 

Ausztriában keresik azokat, akik kapcsolatba kerültek a fertőzöttekkel 

 

Ausztriában Tirolban két ember fertőződött meg a vírussal, mondta Günther Platter (ÖVP) kormányzó az APA-nak. A második teszt pozitív volt. A két 24 éves fiatalt, akik közül az egyik nyilvánvalóan Lombardiában járt, az innsbrucki klinikán különítették el. Állapotuk nem életveszélyes, de láztól szenvednek. A betegek maguk léptek kapcsolatba az ellenőrző központtal, és ismertették tüneteiket. 


„Fontos, hogy kapcsolatba lépjünk a fertőzött kapcsolattartóival” – mondta Franz Katzgraber, Tirol Tartomány egészségügyi igazgatója. Tájékoztatni kell őket arról, hogyan mi a teendő a későbbiekben. 


Eközben Platter bejelentette, hogy az innsbrucki klinikán szakrendelőt állítanak fel a koronavírus-gyanús esetek számára. A tartományi honlapon folyamatosan tájékoztatják a lakosságot az aktuális információkról, és egy forródrótot is létrehoztak a betegséggel kapcsolatos kérdések tisztázására. Eddig 14 embert vizsgáltak koronavírusra Tirolban. Platter hangsúlyozta, nincs pánik, az ország minden esetre felkészült. 


A tiroli Zamsban, a kórházban jelenleg 19 munkavállaló van „különleges megfigyelés" alatt, mert kiránduláson vettek részt a velencei karneválon. Ugyanakkor eddig egyetlen alkalmazottnak sem volt tünete. 


Keresik azokat, akik kapcsolatba léptek a betegekkel


Az első két megerősített koronavírus-fertőzött betegnél, akiket jelenleg elkülönítettek és kezelnek az Innsbruck-i klinikán, a kutatás a tervek szerint folytatódik. A hatóságok megkísérlik azonosítani az összes kapcsolattartót, hogy megakadályozzák a vírus továbbterjedését. Megpróbálják megtalálni az összes olyan személyt, akik kapcsolatba kerültek a betegekkel. Őket megvizsgálják és tesztelik a tünetek alapján. Óvintézkedésként azokat, akiknél fennáll a fertőzés gyanúja, karanténba helyezik, és a betegeket az izolált osztályra szállítják.


Ausztriában 59 kórház rendelkezik a koronavírusos esetek ellátásához szükséges felszereltséggel az osztrák egészségügyi minisztérium kedden közzétett listája szerint. Ezek közül tizenöt Felső-Ausztriában, tizennégy Alsó-Ausztriában, nyolc Tirolban, hat Salzburgban, öt–öt Karintiában és Vorarlbergben, négy Stájerországban, egy pedig Burgenlandban található. Bécsben külön kórház foglalkozik a koronavírus-gyanús betegekkel.

 

Magyar nő került kórházba Bécsben koronavírus gyanújával 

 

Nemrég a Blikk írt arról, hogy az Utazómajom oldalán tették közzé, hogy egy régi lelkes olvasójuk kórházba került Bécsben, koronavírus-gyanú miatt vizsgálják."Régóta lelkes olvasónk, Bea jelezte, hogy a mai napon a bécsi kórházba került koronavírus-gyanúval. Az egyébként sokat utazó, és erről a Bejjaúton Facebook-oldalon blogoló hölgy jelenleg a Kaiser-Franz-Josef-Spital kórházban fekszik Ausztriában."  írták az oldalon.

A bejegyzés tanúsága szerint a hölgy nemrég járt Velencében, előtte pedig Antwerpenben a Kínai Újév fesztiválon, Madridban és Frankfurtban is. Jelenleg a teszt eredményére vár, ami 4-5 óra alatt készül el. 

 

Újabb magyar kerül kórházi karanténba Budapesten

 

Újabb magyar kerül kórházi karanténba Budapesten koronavírus esetleges gyanúja miatt kedden. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a magyar kamionsofőr Lombardiában járt, nem lázas, de nem érzi jól magát. A kamionsofőrt a mentőszolgálat már felvette, és kórházba szállítja  közölte Menczer Tamás.

Közben kiderült, hogy vannak magyarok a koronavírus miatt karantén alá vont szállodakomplexumban Tenerifén  jelentette be az államtitkár. A kanári-szigeteki szállodakomplexumban, amelyben mintegy ezer ember tartózkodik, egy olasz vendégnél diagnosztizálták a koronavírust. (MTI)

 

Ausztria után Horvátországban is megjelent

 

Andrej Plenkovic horvát kormányfő kedden, a koronavírussal foglalkozó válságstáb zágrábi ülését követően bejelentette, hogy az első fertőzött egy fiatal férfi, aki február 19-e és 21-e között Milánóban tartózkodott.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a férfit jelenleg egy zágrábi kórház fertőzőosztályán tartják karanténban, az állapota kielégítő. Leszögezte továbbá, hogy nincs szükség pánikra, és minden eshetőségre felkészültek. Szavai szerint ebben a szakaszban nem várhatók nagyobb bonyodalmak, sem nagyszámú megbetegedések.

Az egészségügyi rendszer felkészült, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy az állampolgárok biztonságban legyenek. "Jelenleg arra összpontosítunk, hogy felkutassuk azokat, akik kapcsolatban álltak a fiatalemberrel, és megfelelően kezeljük őket"  mondta a tárcavezető. (MTI) 

 

Ausztriában három gyanús esetet vizsgálnak, a két fiatal férfi fertőzött Tirolban

 

Ma két gyanús esetet vizsgáltak Tirolban. A Kronen Zeitung értesülései szerint a második teszt is igazolta: koronavírus-fertőzésről van szó. Közben Linzben is vizsgálnak egy beteget, a férfi egy csoporttal Velencéből érkezett haza. 

Ausztria Tirol tartományának kormányzója kedden délután bejelentette: két embert koronavírus-fertőzés gyanújával regisztráltak. Günther Platter azt mondta, az első tesztek pozitívak lettek, de további vizsgálatokat végeznek a pácienseken. A két érintettet karanténba helyezték. 

A Kronen Zeitung értesülései szerint a két érintett 24 éves, Innsbruckban él. Az érintetteknek enyhe lázuk van. A két betegnél az első teszt pozitívnak bizonyult a koronavírusra, egy második teszt megerősítette ezeket az eredményeket.


Ezenkívül Linzben is van egy gyanús eset. Egy 55 éves, Linzből származó férfinél az olaszországi utazás után jelentkeztek a tünetek, jelenleg is vizsgálják. A férfi Velencében volt egy csoporttal. A csoport többi tagját megkérték, hogy maradjon otthon, amíg a teszt eredménye el nem készül, és kerülje a más emberekkel való érintkezést. 

 

Ljubljanába sem utazik el a soproni kosárcsapat

 

Az észak-olaszországi koronavírus-járvány miatt a semleges helyszínre, Ljubljanába sem utazik el a Sopron Basket női kosárlabdacsapata az olasz Schio elleni Euroliga-mérkőzésre.

Török Zoltán ügyvezető kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy bár a nemzetközi szövetség szlovéniai helyszínt javasolt a szerdai találkozó lebonyolítására, a magyar bajnok nem kívánja vállalni annak a kockázatát, hogy a játékosok Veneto tartományban életvitelszerűen élő személyekkel érintkezzenek.


Farkas Ciprián polgármester közölte, a városvezetés minden tekintetben a klub mögött áll, míg Szalay Ferenc, a szövetség (MKOSZ) elnöke üzenetében hangsúlyozta, az MKOSZ nem támogatja, hogy a Sopron akár csak minimális kockázatot is bevállaljon a Schio elleni mérkőzéssel.    


Lombardiában hétfőn már 173 fertőzöttről tudtak, míg országos szinten 222 a koronavírusos esetek száma. Eddig a járvány hét áldozatot követelt Olaszországban.

 

Ne használjon szájmaszkot, aki egészséges!

 

Ne használjon szájmaszkot az, aki egészséges!  hívta fel a figyelmet Jakab Ferenc virológus az M1 aktuális csatorna hétfő esti Híradójában.

A szakember azt mondta: a szájmaszk nem véd a koronavírus ellen, azoknál használ, akik már betegek. Pánikhelyzetre, félelemre Magyarországon nincs ok. Az emberek annyit tehetnek, hogy figyelik magukat, és ha a tüneteket észlelik, orvoshoz fordulnak. Más teendő nincs  fűzte hozzá Jakab Ferenc. Ugyanakkor megjegyezte: a hétvége eseményei fordulópontot jelentettek, el kell kezdeni azt a fajta kommunikációt, hogy mit kell tenni, ha megjelenik a betegség, ha járvány lesz.


Kérdésre válaszolva azt is hangsúlyozta, nem osztja azt a nézetet, hogy a koronavírus nem súlyosabb az influenzánál. Mint elmondta: a betegek 17 százaléka súlyos beteg, további 4 százalék kritikus állapotban van.


Jakab Ferenc szerint nehéz lenne megmondani mikor jelenhet meg az országban is a koronavírus, úgy értékelt: annak, hogy egyáltalán nem kerül be Magyarországra a vírus, nagyon kevés az esélye.

 

Fokozott készenléti állapot Horvátországban és Szlovéniában

 

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján elmondta: a tárca válságkezelő központot hozott létre, és emelték a készenléti állapotot is, bár továbbra sincs ok pánikra. A miniszter közölte: két céljuk van: megakadályozni, hogy a fertőzés bejusson Horvátországba, de ha mégis bejutna, mielőbb elszigetelni a beteget, hogy megakadályozzák a vírus továbbterjedését.
Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi hivatal igazgatója ismertette a hétfő reggel bevezetett intézkedéseket, amelyek főleg az Olaszország északi megyéiből hazatérő horvát állampolgárokra vonatkoznak, valamint továbbra is azokra, akik február 16. után Kínában és Dél-Koreában tartózkodtak.


Mint mondta, a határokon fokozott ellenőrzésnek vetik alá azokat, akik az olaszországi Lombardia, Veneto, Emilia Romagna és Piemont tartományokból térnek haza. Azokat, akiken valamilyen tünetek mutatkoznak, azonnal kórházba szállítják, hogy lefolytassák a szükséges vizsgálatokat.


Azonnali karantént rendelnek el továbbá azok számára, akik magas fertőzési kockázatnak voltak kitéve, mint például a Japánban tartózkodó brit-amerikai üdülőhajó, a Diamond Princess horvát utasai.


A válságkezelő központ megvizsgálja annak lehetőségét is, hogy a zágrábi kórház fertőzőosztályán kívül  az ország más területein  hol tudnának elkülönítési központokat létrehozni.
Horvátországban még nem regisztráltak új koronavírussal fertőzött beteget, de elővigyázatosságból szombat óta néhány napra többeknek otthon, elszigetelten kell tartózkodniuk, így például egy egész spliti osztálynak és tanárainak, akik Velencében voltak kirándulni. Blazenka Divljak horvát kulturális miniszter felhívta az oktatási intézményeket, hogy mondják le Olaszországba tervezett útjaikat.


Szlovéniában hétfőn ülésezett a nemzetbiztonsági tanács titkársága. Maja Socan, a szlovén közegészségügyi hivatal munkatársa az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta: eddig 13 embert vizsgáltak meg a vírusra, és mindegyiküket fertőzésmentesnek nyilvánították.


Simone Repar Bornsek, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára azt mondta: bár több városban is elfogytak az egészségügyi arcmaszkok, egyelőre nem szükséges ilyet hordani.
Andrej Ster, a szlovén külügyminisztérium konzuli szolgálatának vezetője arról tájékoztatta a sajtó munkatársait, hogy a Diamond Princessről hazatért a másik két egészséges szlovén állampolgár is. Ketten már korábban hazautaztak. A fertőzött pár ugyanakkor továbbra is egy japán kórházban tartózkodik, állapotuk kielégítő.


Jelezte, hogy kedden Olaszországban üléseznek a szomszédos országok külügyminiszterei, hogy megvitassák az együttes fellépés szükségességét. Az olasz-szlovén határt nem zárják le, az olasz közutak és repülőterek továbbra is biztonságosak  hangsúlyozta. (MTI)

 

Borítókép: Olaszországból hazatért utas testhőmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülőtéren február 25-én. A nemzetközi repülőtereken az új típusú koronavírus olaszországi terjedése miatt ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét. MTI/Czeglédi Zsolt

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére
Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.
A szombathelyi születésű Reismann testvérek fotográfiáiból nyílt kiállítás a Savaria Múzeumban
Csütörtökön a Savaria Múzeumban nyitották meg a Párhuzamok – A két Reismann című időszaki kiállítást, mely a szombathelyi születésű fotográfusok, Reismann János és Reismann Marian életművéből nyújt válogatást. A tárlaton két, egymástól független, de sok ponton érintkező életpálya dokumentumai kerültek egymás mellé. 
Idén is megünneplik Szombathelyen a tánc világnapját
Ismét megünneplik a Tánc Világnapját az AGORA szervezésében. Április 27-én, szombaton 10 és 19 óra között várnak mindenkit a Csónakázó-tó szigetére, olvasható a szervezők közleményében.
New Yorkban hatályon kívül helyezték a Harvey Weinstein elleni ítéletet, amelyet szexuális erőszak miatt szabtak ki
A bíróság hatályon kívül helyezte a Harvey Weinstein ellen szexuális erőszak miatt hozott ítéletet csütörtökön New Yorkban, ugyanakkor a producer egy másik ítélet miatt börtönben marad.
Egyre több a szomszédos országokban a szamárköhögéses eset, Vasban is volt már
Egyre több a szamárköhögéses eset a szomszédos országokban, Horvátországban és Szerbiában is rekordszámú betegről számolt be a helyi központi közegészségügyi-járványügyi hivatal, olvasható a Telex cikkében. Megyénkben a 14. héten két 15 éves, Ausztriában tanuló fiatalnál is kimutatták.