km/óra
  2019.12.12., csütörtök  •  Gabriella napja
Koczka Tibor: Aki le akarja bontatni a Gothard-kastélyt, az méltatlan arra, hogy a körzet képviselője legyen!

Koczka Tibor: Aki le akarja bontatni a Gothard-kastélyt, az méltatlan arra, hogy a körzet képviselője legyen!

Az alpolgármester mélyen elítéli az 1. számú választókörzet fideszes képviselőjelöltjének kijelentését, mi szerint a felújításra váró Gothard-kastélyt le kellene bontani.

Ahogy arról a Savaria Fórum is beszámolt: a kedden tartott herényi vitafórumon, ahol az 1. számú vlasztókörzet összes képviselőjelöltje, azaz György István Péter (Éljen Szombathely!), Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) és Koczka Tibor (Pro Savaria, jelenlegi képviselő) vett részt, Horváth azt mondta: privát véleménye szerint le kell bontani a Gothard-kastélyt, a helyére pedig orvosi rendelőt, idősek otthonát és postát tudna elképzelni. Parázs vitát váltott ki a kijelentés, Koczka Tibor sem hagyta szó nélkül, ezek után pedig szerda délután tartott sajtótájékoztatót a jelenleg üresen álló Gothard-kastély előtt Herényben.

"A kijelentés egyszerűen felháborító!" - kezdte a körzet jelenlegi képviselője, aki szerint most nyer értelmet, amit hetekkel, hónapokkal ezelőtt elkezdett mondani: a szombathelyi Fidesz a polgári-konzervatív értékrendtől jócskán messze van.

"Elfogadhatatlan, hogy valaki egy műemlékvédelem alatt álló épületet el akar bontatni. A Gothard-kastély több mint 300 éves, működött itt fizika- és kémialabor, ahogy csillagvizsgáló is. Az utolsó években családok laktak a komfortos-félkomfortos lakásokban, a tervezett felújítás miatt ők önkormányzati lakásokat kaptak a városban. Én már 2014-ben elkezdtem azon dolgozni, hogyan lehetne megőrizni, felújítani és hasznosítani a kastélyt" - folytatta Kocza, majd kitért a részletekre is.

"Orbán Viktor Szombathelyi látogatásakor harangozták be először a kastély felújítását, még 2015-ben. Bekerült a Modern Városok Programba is mint zarándokszállás. Majd 2017-ben 94,5 millió forintot kapott a város, hogy elkészítse a felújítási terveket. El is készült, de 3,3 milliárd forintra lett volna szükség. A város a kormánytól kért ehhez segítséget, de érdemi válasz tulajdonképpen nem érkezett" - mondta a képviselő.

"Meg kell őrizni a Gothard-kastélyt, fel kell újítani és a régi pompájában visszaadni a herényieknek, a szombathelyieknek és az ide látogatóknak. Ha megvalósul a fejlesztés, a Gothard-testvérek hagyatékát bemutató terem, egy kis csillagvizsgáló, planetárium is létesülhetne a kastélyban. Megújulhatna a park, Monarchia-korabeli elemekkel és látvánnyal" - vetítette előre Koczka Tibor, aki azzal zárta: mélyen elítéli a fideszes Horváth Gábor keddi nyilatkozatát, ami méltatlanná teszi őt arra, hogy a körzet képviselője legyen.

 

kapcsolódó galéria
címkék
Savaria Fórum 28. évfolyam 29. szám - 2019.12.07.
Savaria Fórum 28. évfolyam 29. szám - 2019.12.07.