km/óra
  2020.07.08., szerda  •  Ellák napja
Pici párizsi lány: Osztrigás Mici - rólunk, nekünk szól

Pici párizsi lány: Osztrigás Mici - rólunk, nekünk szól

Tulajdonképpen semmiség Georges Feydeau (1862-1921) Kis hölgy a Maximból című bohózata a Weöres Sándor Színházban. Amennyiben a gyöp-agyúság, a sznobizmus, a kasztosodás pellengérre állítása az. Réthly Attila rendezésével fityiszt mutat gyarlóságainkra.

A Párizsban 1899-ben debütáló darab eredeti címe A hölgy a Maximból, ami később Osztrigás Micire változott.  Hamvai Kornél fordításában: Kis hölgy a Maximból. A budapesti Vígszínházunkban ugyancsak a XIX. század utolsó évében (ősszel) került színre Delli Emmával, majd Varsányi Irénnel a címszerepben. (Hamar elérte a százas szériát.) A kortársai gyengéit ismerő, őket kifigurázni képes, a jellemtelenségeikre rámutatni, rájátszani tudó sztár sanzonett szerepébe belebújt Ruttkai Éva, Galambos Erzsi, Hernádi Judit. Most a WSSZ-ben Gonda Kata kapta ajándékba, avagy: bennünket ajándékoz(hat)ott meg temperamentumos, szárnyaló, de mindvégig a realitások talaján maradó Mignonne-nal (itt így hívják a Maxim bártáncosnőjét). 


Hogy milyen személyiség, arról hajdani Osztrigás vezetéknevének eredete rávilágít. Kétszázötven millió(!) éve létezik bolygónkon osztriga. A puhatestűek törzsébe tartozik, a héjasok altörzsébe, a kagylók osztályába, a fonálkopoltyúsok rendjébe. Fontos az ökológiai szerepe. Sok élőlény zsákmánya. Héja kemény, ellenálló. Éti és gyöngyosztrigát ismerünk.  (Forrás: Wikipédia) 


A mi „osztrigás” Mignonne-unk különleges „csemege”.  Sérülékeny, ezért ölt/növeszt páncélt. Útközben be-bepiszkolódik, ám belső tisztaságát őrzi, küldetését – tűzön-vízen át, csak azért is – teljesíti. Sugallja: nem vegetálni érkeztünk e golyóbisra, de igazgyöngyöt kiizzadni/teremteni. Szerelemmel szeretni. 


Gonda Kata úgy káprázatos Mignonne/Mici, ahogy van. A(z addig) mintaházasságban élő párizsi orvos professzor ágyában ébred. Orosz Róbert elragadó. Beviharzik egyenesen Afrikából a tábornok/nagybácsi, Szabó Tibor. Ő is fergeteges. Betoppan a hervatag hitves, Németh Judit, aki szintúgy elementáris. A barát/orvoskolléga nem győzi kapkodni a fejét. Szerémi Zoltán ugyancsak remek, mint mindig. 


Berobban a félreértések, a helyzetkomikumok cunamija. Nincs megállás. A mi jó Mignonne-unk, a professzor-feleség bőrébe bújva, hülyét csinál a vidéki kastély sznobjaiból. Kilúgozza az agyukat párizsi propagandával. „A szó veszélyes fegyver / és van, aki fegyvertelen.” (Bródy János/Illés együttes, 1972) Mi ne tudnánk?   


Úgymond mellékszálként ott van például a professzor altatómasinája. Kimenekít a valóságból. Álmod(oz)ni csak-csak szabad. De előbb-utóbb azért mégis föl kellene ébredni! A feleség bálványimádása pedig az elbutítás, az elbutulás hátborzongató szimbóluma. Te jó ég!


Nem mellékesen: „izmosodnak” az ember és ember közötti kerítések/falak. Az utcaseprő, Avass Attila pazar sűrítményt ad, legföljebb holtrészegen tekinti lényfélének a magát felsőbbrendűnek valló polgár(ság). A szállítók szintén levegőnek nézendők, alantasnak számító földönfutók. Kaszt(osodás) a lelke mindennek. 


Egyébiránt zseniálisak Feydeau/Hajnal Kornél/Réthly meg az egész Társulat telibe találó mondatcsavarásai, szósorozatai, rímcsattogtatásai. 


Olyan kis „semmiség” a Kis hölgy a Maximból. Kacarászunk (ha egyáltalán képesek vagyunk még rá), miközben meg-megkeseredik a szájízünk. Ideje lenne tiszta vizet önteni, ha ugyan még nem késő, az óceánokba. S nem csak az osztrigákért.  

Szenkovits Péter
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 29. évfolyam 26. szám - 2020.07.03.
Savaria Fórum 29. évfolyam 26. szám - 2020.07.03.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Négy fiatalt raboltak ki a Fő téren, egyikük nyakához kést szorítottak, s megfenyegették, hogy elvágják a torkát
A Vas Megyei Főügyészség indítványozta annak a két férfinak a letartóztatását, akik kiraboltak négy fiatalt szombaton hajnalban Szombathely Fő terén, olvasható a közleményükben.
Egészségügyi dolgozókat díjaztak a Semmelweis-napi ünnepségen
Az idei évben a Semmelweis-napi díjátadó ünnepséget rendhagyó módon szűkebb körben és fogadás nélkül szervezték meg a Városházán. S bár a Semmelweis-ünnep az egészségügyi dolgozók ünnepe, de ahogy ők fogalmaztak, nemcsak róluk szól. Hanem azokról is, akiknek jelentős szerepük volt abban, hogy fizikai és mentális sérülés nélkül, egészségesen vészelték át az elmúlt járványidőszakot.
Már lehet szavazni az Év Fája verseny döntőseire, egy szombathelyi platán is ringbe szállt
Tíz fa jutott a döntőbe abból a 38-ból, amelyet az ország minden részéről neveztek az idei Év Fája versenybe. A 2020-as év nyertese indulhat a februári európai versenyen – olvasható az Ökotárs Alapítvány honlapján. Az első 10 között egy különleges szombathelyi platán is szerepel.
Eldőlt a Víztorony és a KRESZ-park sorsa
A legutóbbi közgyűlésen eldőlt a Víztorony, illetve a hozzá tartozó KRESZ-park sorsa. A város művelődési központja mindkét létesítmény esetében feladatot kap.
Gyors óvintézkedésekre van szükség Felső-Ausztriában: iskolákat, óvodákat zárnak be
Péntektől a tervek szerint egy hétre bezárják az iskolákat, az óvodákat és a bölcsődéket a koronavírus-fertőzések számának hirtelen növekedése miatt Felső-Ausztria öt járásában: Linzben, Linzvidéki járásban, Welsben, Welsvidéki járásban, valamint az Urfahr-környéki járásban - jelentette be Thomas Stelzer tartományi vezető szerdán.
legfrissebbek
Szemész: a tengerparton nagyon fontos napszemüveget viselni
A tengerparton és a magas hegycsúcsokon fokozott a sugárzás, ezért kiemelten fontos a napszemüveg viselése - mondta Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Szemészeti Klinika igazgatója az M1 aktuális csatornán szerdán.
Bőven akad dolguk Szombathelyen az állatvédőknek
30 kutya vár gazdára a Fekete István Állatvédő Egyesület szombathelyi menhelyén. A tapasztalat szerint nyáron megnő az örökbefogadási kedv, idén viszont a koronavírus-helyzet miatt az otthon maradni kényszerült családok már tavasszal úgy döntöttek, innen visznek haza egy-egy kis házikedvencet.
Távirányítható marsjárót épített egy szombathelyi diák
Magas színvonalú műszaki ismeretek, kreativitás, játékosság és nagy kitartás – tehetsége mellett ezekre a tulajdonságokra volt szüksége a 17 éves Rózsavölgyi Mátyásnak, hogy megalkothassa azt a távirányítható marsjárót, amellyel 1. díjat nyert a 29. Tudományos és Innovációs Ifjúsági Tehetségkutató Versenyen. A Perintparti Waldorf iskola 11. évfolyamos diákja ezzel jogot szerzett arra, hogy a verseny következő fordulójában Európa legígéretesebb „ifjú tudósaival” mérje össze magát.
Öttel emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon
Öttel, 4210-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu szerda reggel.
Volkswagen hajtott Renault autószállító elé Sárvár határában
A német rendszámú Volkswagen vezetője a 88-as főútról hajtott volna rá a 84-es főútra, de érkezett a Renault.