km/óra
  2020.04.04., szombat  •  Izidor napja
Pici párizsi lány: Osztrigás Mici - rólunk, nekünk szól

Pici párizsi lány: Osztrigás Mici - rólunk, nekünk szól

Tulajdonképpen semmiség Georges Feydeau (1862-1921) Kis hölgy a Maximból című bohózata a Weöres Sándor Színházban. Amennyiben a gyöp-agyúság, a sznobizmus, a kasztosodás pellengérre állítása az. Réthly Attila rendezésével fityiszt mutat gyarlóságainkra.

A Párizsban 1899-ben debütáló darab eredeti címe A hölgy a Maximból, ami később Osztrigás Micire változott.  Hamvai Kornél fordításában: Kis hölgy a Maximból. A budapesti Vígszínházunkban ugyancsak a XIX. század utolsó évében (ősszel) került színre Delli Emmával, majd Varsányi Irénnel a címszerepben. (Hamar elérte a százas szériát.) A kortársai gyengéit ismerő, őket kifigurázni képes, a jellemtelenségeikre rámutatni, rájátszani tudó sztár sanzonett szerepébe belebújt Ruttkai Éva, Galambos Erzsi, Hernádi Judit. Most a WSSZ-ben Gonda Kata kapta ajándékba, avagy: bennünket ajándékoz(hat)ott meg temperamentumos, szárnyaló, de mindvégig a realitások talaján maradó Mignonne-nal (itt így hívják a Maxim bártáncosnőjét). 


Hogy milyen személyiség, arról hajdani Osztrigás vezetéknevének eredete rávilágít. Kétszázötven millió(!) éve létezik bolygónkon osztriga. A puhatestűek törzsébe tartozik, a héjasok altörzsébe, a kagylók osztályába, a fonálkopoltyúsok rendjébe. Fontos az ökológiai szerepe. Sok élőlény zsákmánya. Héja kemény, ellenálló. Éti és gyöngyosztrigát ismerünk.  (Forrás: Wikipédia) 


A mi „osztrigás” Mignonne-unk különleges „csemege”.  Sérülékeny, ezért ölt/növeszt páncélt. Útközben be-bepiszkolódik, ám belső tisztaságát őrzi, küldetését – tűzön-vízen át, csak azért is – teljesíti. Sugallja: nem vegetálni érkeztünk e golyóbisra, de igazgyöngyöt kiizzadni/teremteni. Szerelemmel szeretni. 


Gonda Kata úgy káprázatos Mignonne/Mici, ahogy van. A(z addig) mintaházasságban élő párizsi orvos professzor ágyában ébred. Orosz Róbert elragadó. Beviharzik egyenesen Afrikából a tábornok/nagybácsi, Szabó Tibor. Ő is fergeteges. Betoppan a hervatag hitves, Németh Judit, aki szintúgy elementáris. A barát/orvoskolléga nem győzi kapkodni a fejét. Szerémi Zoltán ugyancsak remek, mint mindig. 


Berobban a félreértések, a helyzetkomikumok cunamija. Nincs megállás. A mi jó Mignonne-unk, a professzor-feleség bőrébe bújva, hülyét csinál a vidéki kastély sznobjaiból. Kilúgozza az agyukat párizsi propagandával. „A szó veszélyes fegyver / és van, aki fegyvertelen.” (Bródy János/Illés együttes, 1972) Mi ne tudnánk?   


Úgymond mellékszálként ott van például a professzor altatómasinája. Kimenekít a valóságból. Álmod(oz)ni csak-csak szabad. De előbb-utóbb azért mégis föl kellene ébredni! A feleség bálványimádása pedig az elbutítás, az elbutulás hátborzongató szimbóluma. Te jó ég!


Nem mellékesen: „izmosodnak” az ember és ember közötti kerítések/falak. Az utcaseprő, Avass Attila pazar sűrítményt ad, legföljebb holtrészegen tekinti lényfélének a magát felsőbbrendűnek valló polgár(ság). A szállítók szintén levegőnek nézendők, alantasnak számító földönfutók. Kaszt(osodás) a lelke mindennek. 


Egyébiránt zseniálisak Feydeau/Hajnal Kornél/Réthly meg az egész Társulat telibe találó mondatcsavarásai, szósorozatai, rímcsattogtatásai. 


Olyan kis „semmiség” a Kis hölgy a Maximból. Kacarászunk (ha egyáltalán képesek vagyunk még rá), miközben meg-megkeseredik a szájízünk. Ideje lenne tiszta vizet önteni, ha ugyan még nem késő, az óceánokba. S nem csak az osztrigákért.  

Szenkovits Péter
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 29. évfolyam 12. szám - 2020.03.28.
Savaria Fórum 29. évfolyam 12. szám - 2020.03.28.
legolvasottabbak
Tirolban ragadt dolgozók: az AK szerint többen lehetetlen helyzetbe kerültek, a kamara szerint minden rendben van
A tiroli munkavállalói szervezet Arbeiterkammer (AK, munkáskamara) pénteken hozta nyilvánosságra, hogy a lezárt sírégiókban a karantén miatt ott maradt dolgozók (magyarok is) közül többen lehetetlen helyzetbe és embertelen körülmények közé kerültek. 
Koronavírus: akkora botrány lett a tiroli fertőzésekből, hogy már az ügyészség vizsgálja, időben léptek-e a hatóságok
Rengeteg fertőzött turista, kiszivárgott belső információk, hazaküldött vagy Ausztriában karanténban ragadt szezonmunkások (köztük magyarok is), indokolatlanul sokáig nyitva hagyott síterepek: akkora botrány lett abból, hogy tiroli síterepeken sokan kapták el a koronavírust, hogy már az osztrák ügyészség vizsgálja, időben léptek-e a helyi hatóságok.
Koronavírus: 10 ezer fölött a megbetegedések száma, 131 haláleset történt Ausztriában
Minden diák lezárhatja a tanévet, megfelelő feltételekkel, és egyiküknek sem lesz hátránya a koronavírus miatt kialakult helyzetből" - jelentette ki Heinz Faßmann oktatási miniszter kedden egy bécsi sajtótájékoztatón.
Kilométer-korlátozás nélkül ingázhatnak Ausztriába a munkavállalók
Ausztria és Magyarország állampolgárainak a munkavállalási célú napi ingázása továbbra is biztosított minden nyitva tartó osztrák-magyar határátkelőhelyen, írja az ORFK Kommunikációs Szolgálata.
További szigorításokra van szükség Ausztriában, csak maszkban lehet vásárolni
Még nem múlt el a koronavírus gyors terjedésének veszélye, ezért további szigorításokra van szükség Ausztriában - jelentette ki Sebastian Kurz kancellár egy bécsi sajtótájékoztatón hétfőn, ahol a járvánnyal kapcsolatos újabb óvintézkedéseket ismertette.
legfrissebbek
A párttámogatások fele, a gépjárműadó önkormányzatoknak járó része is a koronavírus-járvány elleni védekezési alapba kerül
A koronavírus-járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosít a kormány, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, a pénzügyi szektor hozzájárulását és a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az online kormányinfón.
Helikopterrel oltják a nádtüzet a Fertő-tó osztrák oldalán
Rét- és nádtűzhöz riasztották csütörtökön a kora délutáni órákban az illmitzi tűzoltóságot a Fertő-tóhoz. Az erős délnyugati szél miatt a lángok gyorsan átterjedtek a közelben tárolt széna- és szalmabálákra. A két hektár nádtüzet végül este 9 órára eloltották. Pénteken a tűz újragyulladt, írja az orf.at.
Pattanóbogártól Savaria tündökléséig – újabb színes kötet a múzeumi munkáról
Újabb színes kötet reprezentálja a Vas megyei múzeumokban folyó tudományos munkát. A frissen megjelent 2019-es Értesítőben, amely a sorozat 41. kötete, természet-, történet- és néprajztudományi, régészeti, művészettörténeti és műtárgyvédelemmel kapcsolatos írások követik egymást.
Ha felmerül a fertőzés gyanúja, a környezetben élőknél is elvégzik a tesztet
Egy hónapja volt az első megbetegedések regisztrálása Magyarországon, ahol megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a koronavírus-járvány elleni védekezésben - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a jó idő ellenére is tartsák be az emberek a korlátozó intézkedéseket.
Operatív törzs: szombaton hat repülővel érkeznek védőeszközök Magyarországra
Szombaton hat repülőgéppel, köztük a világ legnagyobb teherszállítójával érkeznek Magyarországra védőeszközök - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a szombati online sajtótájékoztatón.