km/óra
  2020.07.05., vasárnap  •  Emese, Sarolta napja

Két fotós, kilenc nap

Két fotós, kilenc nap, két hátizsák. Ennyi és nem több kell ahhoz az összesen háromezer képhez, amit Házi Gábor és Házi Zsolt készített a Nagy Almáról. A városról, amely sohasem alszik. A metropoliszról, amelyet, ha egyetlen szóval kellene leírni, azt mondanák: varázslatos.

 

Gábor tanár, élete az informatika, Zsolt civil foglalkozása mellett esküvőket fotografál. Úgy döntöttek, muszáj elmenniük New Yorkba. Szerencséjük volt, a családjuk támogatta a tervet.

Két fotós, kilenc nap


A sokezer fotót nézegetjük a laptopon, miközben egymás szavába vágva mesélnek. Egy hosszú záridős kép kerül elő egy gyönyörű hídról, aztán meg sok izgalmas fotó a metróból, az utcákról, gyorséttermekről, borbélyüzletről. Lüktet a város, ahogyan a fiúk mesélik. A rengeteg féle ember, akik békében élnek egymás mellett, feketék és ázsiaiak éppúgy, mint latinok.

Gábor és Zsolt jó testvérek, ahogy fogalmaznak, nem veszekedős fajták, minden napra készítettek útitervet, és teljesítették is azt rendesen. Összekacsintanak, és léptetnek a gépen. Egy fekete-fehér fotót mutatnak, rajta az összetéveszthetetlen legenda. Annie Leibovitz. A fotográfus, akit olyan nagy sztárok engednek be otthonukba, mint Angelina Jolie,
Woopie Goldberg, John Lennon, Demi Moore, Erzsébet királynő és mások. Annie egy plázában tartott előadást, és dedikálta az új könyvét. Furcsa fintora a sorsnak, hogy egyetlen papírlapon hirdették az eseményt, egy kirakat üvegére celluxozva. Ahogy Zsolt fogalmaz, ezt nevezhetjük szerencsés véletlennek. Két ruházati üzlet között Annie Leibovitz dedikál. A művész közvetlen volt, és szívesen beszélgetett a vendégekkel. Azt mondta, a jó fotó titka nem a szuperkamera, sokkal inkább a látásmód, az ízlés és a szenvedély.

Kérdésemre, vajon a nők másként fotóznak-e, egyértelmű igennel válaszolnak. Szerintük jó az ízlésük, kifinomultak. Máshogy tekintenek egy tárgyra, arcra, tájra. Gábor a feleségét szokta megkérdezni akkor is, amikor döntenie kell, két kép közül melyiket válassza. Melyiket találja jobbnak. Ilyenkor párja dönt.

Amikor a következő úti célról faggatom a testvéreket, egyértelműen rávágják, New Yorkba vágynak. Újra. Szerintük ugyanis New York megunhatatlan, de ha mégis mondani kellene még néhány országot, hát csak találnak kedvükre valót. Izland, az Azori-szigetek és Új Zéland is elhangzik. De addig még fel kell dolgozni az élményt, és a háromezer fotót, amit New Yorkról készítettek.

»Kovács Ágnes

Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában
Hétfő kora délután megérkezett Nyugat-Magyarországra a hidegfront, Szombathely környékére zivatart és szélvihart nem, csak áztató esőt hozott - ezzel együtt az országban számos helyen pattantak ki viharok A szomszédos Ausztriában nem minden régió volt ilyen szerencsés, a déli területeken jég is esett. 
Szombathelyi egészségügyben dolgozók kaptak jutalmat
Pénzjutalomban részesítette Szombathely MJV Önkormányzata azon egészségügyi területen dolgozó, a szombathelyi önkormányzat alkalmazásában álló munkatársakat, akik nem részesülhettek a kormány által ígért, az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri juttatásból, olvasható a város honlapján.
Egészségügyi dolgozókat díjaztak a Semmelweis-napi ünnepségen
Az idei évben a Semmelweis-napi díjátadó ünnepséget rendhagyó módon szűkebb körben és fogadás nélkül szervezték meg a Városházán. S bár a Semmelweis-ünnep az egészségügyi dolgozók ünnepe, de ahogy ők fogalmaztak, nemcsak róluk szól. Hanem azokról is, akiknek jelentős szerepük volt abban, hogy fizikai és mentális sérülés nélkül, egészségesen vészelték át az elmúlt járványidőszakot.
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán országaira
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán hat országára: Szerbiára, Montenegróra, Bosznia-Hercegovinára, Észak-Macedóniára, Albániára és Koszovóra az új típusú koronavírus-járvány miatt - jelentette be Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerdán.
Aggasztó tendenciát mutat a járványhelyzet alakulása Ausztriában
Aggasztó tendenciát mutat a koronavírus-járvány alakulása Ausztriában, az utóbbi héten 343 ember fertőződött meg az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint.
legfrissebbek
Összeomlott a Bay-kastély az erdélyi Ördögkúton
Az elmúlt napok esőzései nyomán összeomlott a Bay-kastély az erdélyi Ördögkúton - közölte csütörtökön az Agerpres hírügynökség.
Szlovénia negatív koronavírustesztet is kér a beutazó horvátoktól
Szlovénia szombattól 36 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet is kér az úgynevezett sárga listán szereplő országok állampolgáraitól, köztük a horvátoktól is - írta a helyi sajtó.
Nyerje meg az új Falco-sálat!
Jövőre az új Bajnok-sállal szurkolhat a sárga-feketéknek, ha részt vesz a Szombathelyi Médiaközpont és a Falco KC közös online nyereményjátékában. Határidő: szombat 19.00 óra.
Szijjártó: új program indul a magyar vállalatok támogatásáért
Új program indul azoknak a magyar vállalatoknak a támogatásáért, amelyek hajlandóak legalább 560 millió forint beruházást végrehajtani a koronavírus-járvány miatt veszélybe került munkahelyek megvédéséért - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.
Rác Gábor: „Remélem, ősztől újra taníthatok”
Leminősítés a mesterpedagógusi védésen, felháborodott tiltakozás, békülés, lefokozás, elbocsátás – többször írtunk már a Bartók Béla Zeneiskola körül kialakult helyzetről, ami végül Rác Gábor kálváriájává vált. A hegedűtanár nevét, arcát, szavait vállalva kiállt amellett, hogy erkölcsi nonszensz, amit az igazgató tett, ezért távoznia kell a vezetői székből. Rác Gábort június 15-i hatállyal elbocsátották állásából. Megkérdeztük, hogyan érez most az üggyel kapcsolatban.