km/óra
  2020.07.12., vasárnap  •  Izabella, Dalma napja
Képekbe zárt történelem: könyv készült Farkas Géza fényképészről

Képekbe zárt történelem: könyv készült Farkas Géza fényképészről

Szombathely és Vas megye története szempontjából felbecsülhetetlen értékű fotók maradtak Farkas Géza után, akinek fényképein Vas vármegye fél évszázados múltja kísérhető nyomon. A fiatalon nemzetközi sikereket elért, a szocializmusban azonban megbélyegzett fotós képeit most kötetbe gyűjtve jelentette meg a Szülőföld Kiadó Farkas Géza fényképészeti műterme címmel.

Képeslapok, sőt a 80-as években poszter is készült abból a fotóból, amelyen Farkas Géza Szombathely Fő terét az 1930-as években megörökítette – ez a fénykép került a róla szóló kötet címlapjára. A kiemelkedő tehetségű fotós a 10-es évektől 1971-ben bekövetkezett haláláig dokumentálta a korszakot, amelyben élt: képein megelevenednek a város és a megye közterei, egykori épületei, intézményei, de fotózott világi és egyházi eseményeken, sportrendezvényeken, sőt a fronton is.


A 20-as, 30-as években külföldön is ismertté vált: számtalan nemzetközi kiállításon szerepelt és nyert díjat Münchentől, Oslón és Barcelonán keresztül Párizsig. Sikereinek is köszönhette, hogy az addig a Kultúrpalotában bérelt helyiségből saját műhelybe költözhetett a Kisfaludy Sándor utca 1-es számú házba, ahol világszínvonalú, üvegfalú műtermet rendezett be.


Felbecsülhetetlen értékűek a közélet és a szellemi élet jelentős személyiségeiről készített portréi. Jól ismerte és gyakran fotózta például IV. Károly királyt és Mikes János püspököt. A Jeli arborétum alapítójáról, Ambrózy-Migazzi Istvánról több kifejező fényképe is fennmaradt. A barcelonai Világkiállítás díjnyertes képét a szombathelyi színházi társulat igazgatójának feleségéről készítette.


Megszámlálhatatlan fényképét őrzik szombathelyi családi albumok: arisztokrata és polgári családok is előszeretettel keresték fel műtermét. Az emberi arcok mellett kedvelt témája volt a természet, és szívesen örökítette meg a város egyes részleteit. Van, amit kizárólag az ő felvételei alapján ismerünk, így a Székesegyház bombázás előtti belső díszítését, a Megyeháza egykori dísztermét, a Palace Szálló homlokzatát.


A műtermében őrzött üveglemezeinek többsége az 1945-ös bombázások idején megsemmisült, így most a család, magánszemélyek és a Savaria Múzeum tulajdonában lévő képekből válogathatott a kötetbe unokája, Asbóth Mária, aki a bemutatón szeretettel idézte fel nagyapja alakját. Mint mondta, Farkas Gézát a tisztességes munka becsülete és a szép szeretete mellett a hite is élete végéig elkísérte.


Tanai Ibolya
 

címkék
Savaria Fórum 29. évfolyam 27. szám - 2020.07.10.
Savaria Fórum 29. évfolyam 27. szám - 2020.07.10.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria szigorítja az ellenőrzést a magyar határon
Ausztria megkettőzi az ellenőrzést a keleti határokon, a Szlovéniából és Magyarországról érkezők között kiemelt figyelmet fordítanak majd a Balkánról érkezőkre és a buszokra - jelentette be szerdán Sebastian Kurz osztrák kancellár.
Ausztria: egy 50 éves magyar nő is meghalt a Medve-szurdokban történt sziklaomlásban
Két ember halálát, köztük egy 50 éves magyar asszonyét okozta egy sziklaomlás a steiermarki Medve-szurdokban (Bärenschützklamm). Kilenc további ember sérült meg - egyikük súlyosan, írják osztrák hírportálok. 
Négy fiatalt raboltak ki a Fő téren, egyikük nyakához kést szorítottak, s megfenyegették, hogy elvágják a torkát
A Vas Megyei Főügyészség indítványozta annak a két férfinak a letartóztatását, akik kiraboltak négy fiatalt szombaton hajnalban Szombathely Fő terén, olvasható a közleményükben.
Szlovén járványügyi szakember a szigorítások újbóli bevezetését sürgeti a határokon
A szigorú intézkedések újbóli bevezetését sürgette a határokon az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt Bojana Beovic, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottságának vezetője - írta a helyi sajtó szerdán.
Az EU 14 ország számára nyitja meg külső határait
Tizennégy ország állampolgárai számára szünteti meg a koronavírus-járvány miatt bevezetett beutazási korlátozásokat - meghatározott feltételek függvényében - július 1-től az Európai Unió.
legfrissebbek
MSZP: a kormány tegye ingyenessé a vízparti strandokat!
Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy az idei nyári szezonra tegye ingyenessé az ország vízpartjainak fizetős strandjait - mondta az ellenzéki párt budapesti elnöke vasárnap, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.
Lewis Hamilton győzelmét hozta az első Stájer Nagydíj
A brit hatszoros világbajnok magabiztos győzelmet aratott Spielbergben, a két Ferrari már az első körben elszállt. A száguldó cirkusz jövő héten a Hungaroringre látogat.
Hatalmas tömegbukás a Balaton-felvidéki kerékpárversenyen, többen is súlyosan megsérültek
Az egyik résztvevő, Szilasi László azt mondta, szerinte az utóbbi húsz év legnagyobb biciklis versenybalesete, ami Magyarországon történt.
Ferenc pápa fájdalmát fejezte ki a Hagia Szofia bazilika mecsetté nyilvánítása miatt
Mélységes fájdalmát fejezte ki Ferenc pápa az isztambuli Hagia Sophia bazilika mecsetté nyilvánítása miatt vasárnap délben a Szent Péter téren mondott beszédében.
Alfa hajtott Opel elé, a saját fogát rúgta ki a vétlen autó utasa
Arcsérülést szenvedett egy fiatalember a szombathelyi Bartók Béla körút és Akacs Mihály utca kereszteződésében, ahol egy Alfa Romeo sofőrje nem vette észre a védett úton érkező Opelt.