km/óra
  2020.06.02., kedd  •  Kármen, Anita napja
Kanapészínház és #kulturkaranten: az online térbe költöztek a színházak

Kanapészínház és #kulturkaranten: az online térbe költöztek a színházak

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések egyike, hogy bezártak a kulturális intézmények, a mozik, a színházak, a szórakozóhelyek. Egyre több művész csatlakozik a #maradjotthon-mozgalomhoz.

A járvány nagy vesztesei a művészek és a szórakoztatóiparban dolgozók. Rengeteg olyan bejegyzés látható a neten, amelyből szomorú helyzetjelentés olvasható. Nincs munka, nincs fellépés, se előadás. Kelemen Zoltánt, a Weöres Sándor Színház színészét otthonában hívtuk fel. A család ellátása mellett saját projektjein gondolkodik, tervezget, alkot, ahogy mindig. 


–  Már gondoltam korábban is arra, hogy megcsináljuk élőben a Tenger-szemben előadást online, ami lett volna a színházban. Ezt felülírta az élet, mert Ricsi, az előadás másik szereplője (Varga Richárd – énekes, dalszerző, tanár) nem Szombathelyen él. Nem áll távol tőlem, még koronavírus-járvány helyzettől vagy karanténtól függetlenül sem az alkotás. Volt egy időszak, amikor gyakran tettem föl saját magam készítette versvideókat. Ezeket egy régi, alig működő okostelefonnal vettem fel. De mondom, ez nem a vírussal függ össze, ezt a sorozatot eleve folytatnám. Néhány napja végül is rögzítettem egy Ady-verset, ami szerintem nagyon aktuális ezekben az időkben. Meg lehet találni az oldalamon. Egyelőre folyamatosan lefagy a telefonom, ez csak a gond. A későbbiekben igyekszem ehhez hasonló videókat feltölteni, amit saját magamnak is archiválok, ez egyfajta öndokumentum az önámításomnak, másrészt pedig valamiféle kordokumentum.


A Mesebolt Bábszínház művészei sajátos módon tartják a kapcsolatot a közönséggel. A kertből, a nappaliból, a dolgozószobából jelentkeznek be telefonon. Mesékkel, gyerekeknek szánt történetek felolvasásával segítenek, hogy hasznosan teljen az idő. Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója úgy véli, ez egy spontán, de igazán jó döntés volt. 


– Mint minden területet, érzékenyen érintett minket is ez a dolog, hiszen egy Tamkó Sirató-versösszeállításon vagyunk túl. Már igazgatói „előmegnézésen” van túl a darab. Tehát a nagy véghajrába futottunk volna bele a próbaidőszakkal. Most ezt a munkát egyéni munkával viszik tovább a színészek, egyéni ének-korrepetícióval, egyéni mozgáselemekkel. Szövegmemorizálással. A rendező és a zeneszerző telefonon, skype-on rendelkezésre áll, ha bármi kérdés van. Ha visszaáll a természetes rendje az életünknek, akkor fel tudjuk venni a munka fonalát. Ahol izolálni tudjuk a munkaterületeket, ott a gyártást folytatjuk, ameddig lehetséges. Itt egyetlen ember van egy helyen. A múlt héten stábértekezleten a vezetőség és a szervezés átbeszélték a teendőket. Végig kellett beszélni dolgokat, hogy a színészek milyen feladatokat lássanak el ebben az időszakban. Mindenkinek van okostelefonja, megvan az okossága is hozzá. Próbálunk hozzájárulni a szülői terhek csökkentéséhez azzal is, hogy mesét mondunk. Ez már a távoktatás része is lehet a kisebbek számára. A mobilalkalmazással feltöltik művészeink a felvételt, így a megfelelő linkre kattintva a gyerekek megnézhetik azt. Minden színészünk az otthoni, biztonságos környezetben mondja fel ezeket a meséket. Saját maga választja ki a könyveket. Remélem, élvezetes és színvonalas előadások lesznek ezek! 


Az Agora #kreativkaranten néven online foglalkozásokat tart kicsiknek, legutóbb csörgőlabdát készítettek. #kulturkaranten #otthonagora projektjük pedig zenés produkciókat hoz otthonainkba. A Weöres Sándor Színház pedig a legnagyobb videómegosztón hozzáférhetővé tette néhány előadását. A Vitéz Mihályt már így nézhette meg a közönség, vasárnap estig pedig a híres Mohácsi János rendezte Szentivánéji álom a kanapészínház következő darabja. 
 

Borítókép: Kelemen Zoltán (balról) a Weöres Sándor Színház egyik korábbi darabjában Fotó: Nagy Jácint 

 

Savaria Fórum 29. évfolyam 21. szám - 2020.05.27.
Savaria Fórum 29. évfolyam 21. szám - 2020.05.27.
legolvasottabbak
Ausztria: június 15-től csak három területen lesz kötelező a szájmaszk viselése
Június közepétől enyhébbek lesznek a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett szabályok - jelentette be Sebastian Kurz kancellár péntek délután Bécsben.
Ausztriai határnyitás: a kisebb átkelők is megnyílnak, de kirándulni és bevásárolni még nem lehet beutazni Magyarországról
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitották az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi az ellenőrzéseken is. Kirándulni és bevásárolni még mindig nem lehet átugrani Ausztriába Magyarországról. A szlovén és az olasz határállomások továbbra is zárva maradnak.
Ausztria június közepétől közös határnyitást tervez Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával
Június közepétől közös határnyitást tervez Ausztria Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal, írta a krone.at Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter bejelentése nyomán, aki kedden cseh és szlovák kollégájával videokonferencián tárgyalt a kérdésről.
Szombat éjféltől Ausztria megnyitja a lezárt határátkelőket Magyarország, Csehország, Szlovákia és Liechtenstein irányában
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitják az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi korlátozásokon és az ellenőrzéseken is.
Szigorú óvintézkedések a fürdőkben Ausztriában, tíz négyzetméterenként csak egy ember napozhat
Szigorú óvintézkedések mellett nyithatnak újra a szállodák, a fitnesztermek és a fürdők pénteken Ausztriában. A koronavírus-járvány esetleges terjedésének megelőzésére elrendelt szabályokról szerda délután Bécsben Rudolf Anschober egészségügyi miniszter tájékoztatott.
legfrissebbek
Új fordulatot vett a járvány Spanyolországban
Az elmúlt egy hétben senki sem hunyt el a koronavírus okozta fertőzés következtében Spanyolország hat tartományában, köztük a Baleár-szigeteken, Kantábriában és Murciában, valamint a két észak-afrikai exklávéban, Ceutában és Melillában.
Szlovéniában negyedik, Horvátországban második napja nincs új fertőzött
Szlovéniában negyedik, Horvátországban második napja nem regisztráltak új koronavírus-fertőzöttek.
Újraindult a belföldi turizmus a pünkösdi hosszú hétvégén
Újraindult a belföldi turizmus a pünkösdi hosszú hétvégén - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese.
Állami autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezik Németországban
Közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására, a Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót (1750 milliárd forint) fordíthatnak erre a célra.
A nyugat-balkáni országok megnyitották határaikat
A nyugat-balkáni országok hétfőtől enyhítettek a korlátozásokon, és megnyitották a határaikat egyes országok állampolgárai számára, Bosznia például csak a szomszédos országokból érkezőket várja, Montenegró viszont mindazon országokból, ahol kevés a fertőzött.