km/óra
  2020.05.25., hétfő  •  Orbán napja
Jordán nyakkendő nélkül

Jordán nyakkendő nélkül

Sorozatunkban a Szombathelyi Televízió új műsorából, a Nyakkendő nélkülből idézünk. A kéthetente szerdánként, a Híradó után látható kötetlen beszélgetés hatodik vendége Jordán Tamás, Kossuth-díjas színész, rendező, a Weöres Sándor Színház igazgatója volt.

Véget ért a jubileumi, XX. Savaria Történelmi Karnevál, ahol többször mutattatok be színdarabot, és egy év kihagyás után ismét te vezetted Claudius császárként a fáklyás felvonulást. Hogyan értékeled a többnapos eseményt?

– A Karnevál az nekem mindig szenzációs nagy élmény volt. Már az első alkalommal is el voltam kápráztatva attól, amit látok: ez a hihetetlen forgatag, ez a rengeteg program, ez mindig és most is nagy örömöt szerzett. Idén nyáron, hála az Istennek nagyon nagy sikert aratott A főnök, meg én, meg a főnök című karneválszínházi darabunk. Munkával, de nagyon sok örömmel járó időtöltés volt az elmúlt időszak is.

Volt olyan gondolatod, hogy a nulláról valamikor majd felépítesz egy színházat? Tehát te találtad meg, vagy téged talált meg Szombathely?

– Az itt élők pontosan tudják, hogy már hosszú ideje szeretett volna a város saját színházat. Én 2005 környékén is mondogattam, hogy kedvem lenne itt színházat csinálni, de önmagában a színházalapítási vágy igazából nem vonzott. Akkoriban két megyei jogú városnak, Salgótarjánnak és Szombathelynek nem volt még színháza, nekem pedig egyértelmű volt, hogy itt kell belevágnom. De túlzás lenne azt állítanom, hogy én hoztam létre a színházat, én csak kezdeményeztem. Hihetetlen sok partnerem, szövetségesem, drukkerem volt.

Mondhatni, hogy pályád egyik fontos állomásán vagy épp. Van még terved, gondolkozol valamin? Mert azért Jordán Tamás mindig töri a fejét…

– Az biztos, hogy 2021. január 31-én lejár a megbízatásom. De miután ez egy édesgyermek, a sorsa egyáltalán nem közömbös számomra. Fontos, hogy ki lesz az utódom, hogyan megy tovább a színház, tudok-e majd vele együttműködni, akár mint művészeti vezető. De alapvető kérdés az, hogy mi lesz október 13-a után. Többek között azoktól fog függni a Weöres Sándor Színház sorsa, hogy kik fogják majd vezetni a várost.

Ahogy arról a Savaria Fórum is beszámolt, Jordán Tamást Szombathely díszpolgárává választották, kitüntetését a novemberi Szent Márton Gálán veheti majd át.

Kéner Balázs

kapcsolódó cikkek
Rendkívüli közgyűlés: Jordán Tamás díszpolgár lesz, megkapja a pénzt a Haladás
Rendkívüli közgyűlés: Jordán Tamás díszpolgár lesz, megkapja a pénzt a Haladás
Több fontos dologról is döntöttek a kedd délelőttre összehívott rendkívüli közgyűlésen Szombathelyen, ám a szokásos szócsatákból sem volt hiány. Rövid beszámolónk a városházán történtekről.
kapcsolódó cikkek
Rendkívüli közgyűlés: Jordán Tamás díszpolgár lesz, megkapja a pénzt a Haladás
Rendkívüli közgyűlés: Jordán Tamás díszpolgár lesz, megkapja a pénzt a Haladás
Több fontos dologról is döntöttek a kedd délelőttre összehívott rendkívüli közgyűlésen Szombathelyen, ám a szokásos szócsatákból sem volt hiány. Rövid beszámolónk a városházán történtekről.
Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
legolvasottabbak
Ausztria június közepétől közös határnyitást tervez Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával
Június közepétől közös határnyitást tervez Ausztria Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal, írta a krone.at Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter bejelentése nyomán, aki kedden cseh és szlovák kollégájával videokonferencián tárgyalt a kérdésről.
Az Ausztriából érkező magyar és osztrák állampolgárok negatív koronavírus-tesztről szóló orvosi igazolással átléphetik a határt
Péntektől átléphetik a magyar-osztrák határt a két ország állampolgárai, ha négy napnál nem régebbi német, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolják, nem koronavírus-fertőzöttek, hangzott operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Szombat éjféltől Ausztria megnyitja a lezárt határátkelőket Magyarország, Csehország, Szlovákia és Liechtenstein irányában
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitják az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi korlátozásokon és az ellenőrzéseken is.
Ausztriai határnyitás: a kisebb átkelők is megnyílnak, de kirándulni és bevásárolni még nem lehet beutazni Magyarországról
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitották az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi az ellenőrzéseken is. Kirándulni és bevásárolni még mindig nem lehet átugrani Ausztriába Magyarországról. A szlovén és az olasz határállomások továbbra is zárva maradnak.
Ausztria: több intézményben ismét csoportosan fertőződtek meg koronavírussal
Közösen kell fellépni a koronajárvány esetleges második hulláma ellen - jelentette ki Karl Nehammer belügyminiszter hétfőn, azt követően, hogy az osztrák főváros több intézményében ismét csoportosan fertőződtek meg koronavírussal.
legfrissebbek
Tűzeset egy szombathelyi üzemcsarnok impregnáló kemencéjében
Impregnáló kemencében keletkezett tűz egy szombathelyi gyár üzemcsarnokában a Csaba úton hétfőn a kora reggeli órákban, olvasható a katasztrófavédelem honlapján.
Trianon kapcsán új nevet kap Csongrád megye
Trianon századik évfordulójától, június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz - jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott hétfőn Szegeden.
Fűnyíró traktor dőlt a Perint-patak medrébe
Senki sem sérült meg abban a balesetben, ami hétfőn délelőtt, patakparti fűnyírás közben történt a szombathelyi Körmendi út mellett.
Júliusban indíthatják útjára a kínai Marsszondát
Júliusban indíthatják útjára a kínai Marsszondát - közölte hétfőn a projektet vezető Kínai Űrtudományi és Technológiai Vállalat.
Fertőzötteket találtak egy újranyitott étterem vendégei között
A német egészségügyi hatóságok hétfőn bejelentették, hogy koronavírusos fertőzötteket azonosítottak egy nemrégiben újra megnyitott alsó-szászországi étterem vendégei között, és már száznál több embert karanténba helyeztek. Az országban tovább emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, megközelítette a 180 ezret.