km/óra
  2020.06.02., kedd  •  Kármen, Anita napja
Iratokban megőrzött múlt: a Vas megyei lett Az Év Levéltára

Iratokban megőrzött múlt: a Vas megyei lett Az Év Levéltára

A Vas megyei lett Az Év Levéltára 2019-ben. Az elismerést ma adták át az intézmény munkatársainak a Megyeházán.

Kiállítások, konferenciák szervezésével, kiadványok szerkesztésével is foglalkoznak az intézmény munkatársai. Közel négy évtizede rendezik meg a Levéltári Napokat, ami ízelítőt ad a közgyűjteményben fellelhető iratok sokféleségéből, a szerteágazó levéltári kutatómunkából is.  A levéltárak az iratmegőrzés, feldolgozás és közzététel terén nélkülözhetetlen feladatot látnak el.  Az internetnek és a levéltárosok munkájának köszönhetően a rögzített adatok jó része ma már otthonról is elérhető.  A Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára tízezer iratfolyóméternyi dokumentummal rendelkezik, a legrégebbiek a 12. századból származnak. 


– 2002-től, amióta új helyre költözött a Levéltár, nagyon szisztematikus munka zajlott mind szakmai, mind közösségszolgálati téren, kiállítások, kiadványok tekintetében a Levéltár szépen beágyazódott a város és a megye életébe – méltatta az intézményt Kenyeres István, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke.


– Természetesen ezek a régi ritkaságok nagyon izgalmasak a kutatók számára, de ezt igaziból csak a hozzáértő kutatók használják – mondta el Melega Miklós, a Vas Megyei Levéltár igazgatója. – Jelentős részük azonban digitálisan az interneten is hozzáférhető, tehát a levéltárak már nemcsak a megsárgult iratokat őrzik, hanem a digitális világ felé is lépnek, és digitális formában is tárolnak iratokat.


A Magyar Levéltárosok Egyesülete által odaítélt Az Év Levéltára díj a munkahelyi közösség több éves kimagasló szakmai tevékenységének megbecsülését fejezi ki.
 

Borítókép: Melega Miklós, a Vas megyei Levéltár igazgatója

 

Savaria Fórum 29. évfolyam 21. szám - 2020.05.27.
Savaria Fórum 29. évfolyam 21. szám - 2020.05.27.
legolvasottabbak
Ausztria: június 15-től csak három területen lesz kötelező a szájmaszk viselése
Június közepétől enyhébbek lesznek a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett szabályok - jelentette be Sebastian Kurz kancellár péntek délután Bécsben.
Ausztriai határnyitás: a kisebb átkelők is megnyílnak, de kirándulni és bevásárolni még nem lehet beutazni Magyarországról
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitották az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi az ellenőrzéseken is. Kirándulni és bevásárolni még mindig nem lehet átugrani Ausztriába Magyarországról. A szlovén és az olasz határállomások továbbra is zárva maradnak.
Ausztria június közepétől közös határnyitást tervez Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával
Június közepétől közös határnyitást tervez Ausztria Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal, írta a krone.at Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter bejelentése nyomán, aki kedden cseh és szlovák kollégájával videokonferencián tárgyalt a kérdésről.
Szombat éjféltől Ausztria megnyitja a lezárt határátkelőket Magyarország, Csehország, Szlovákia és Liechtenstein irányában
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitják az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi korlátozásokon és az ellenőrzéseken is.
Szigorú óvintézkedések a fürdőkben Ausztriában, tíz négyzetméterenként csak egy ember napozhat
Szigorú óvintézkedések mellett nyithatnak újra a szállodák, a fitnesztermek és a fürdők pénteken Ausztriában. A koronavírus-járvány esetleges terjedésének megelőzésére elrendelt szabályokról szerda délután Bécsben Rudolf Anschober egészségügyi miniszter tájékoztatott.
legfrissebbek
Új fordulatot vett a járvány Spanyolországban
Az elmúlt egy hétben senki sem hunyt el a koronavírus okozta fertőzés következtében Spanyolország hat tartományában, köztük a Baleár-szigeteken, Kantábriában és Murciában, valamint a két észak-afrikai exklávéban, Ceutában és Melillában.
Szlovéniában negyedik, Horvátországban második napja nincs új fertőzött
Szlovéniában negyedik, Horvátországban második napja nem regisztráltak új koronavírus-fertőzöttek.
Újraindult a belföldi turizmus a pünkösdi hosszú hétvégén
Újraindult a belföldi turizmus a pünkösdi hosszú hétvégén - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese.
Állami autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezik Németországban
Közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására, a Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót (1750 milliárd forint) fordíthatnak erre a célra.
A nyugat-balkáni országok megnyitották határaikat
A nyugat-balkáni országok hétfőtől enyhítettek a korlátozásokon, és megnyitották a határaikat egyes országok állampolgárai számára, Bosznia például csak a szomszédos országokból érkezőket várja, Montenegró viszont mindazon országokból, ahol kevés a fertőzött.