km/óra
  2020.06.02., kedd  •  Kármen, Anita napja
Hotel készült a rovaroknak, mely apró segítség a túléléshez

Hotel készült a rovaroknak, mely apró segítség a túléléshez

A beporzó rovarok napján a méhek csökkenő egyedszámára hívják fel a figyelmet világszerte. 40 hazai múzeum csatlakozott az idei kezdeményezéshez: természettudósok különböző programokkal bővítik a gyerekek ismereteit a rovarokról. A Savaria Múzeum munkatársai ez alkalomból rovarhotelt építettek.

 

Lyukacsos fahasábokból, nádszálakból, tobozokból és téglából állították össze a rovarhotelt, ami a múzeum tövében, egy virágágyás mellett kapott helyet. Pók- és hernyóölő darazsak, virágporfogyasztó magányos méhfajok találhatnak itt ideális, védett helyet a szaporodáshoz.


Vészesen csökken a repülő rovarfajok egyedszáma, az újabb kutatások szerint 40 százalékukat kihalás fenyegeti. Ennek legfőbb oka a mezőgazdasági vegyszerhasználat. Magyarországon még nem drámai a helyzet, de Kínában és az Egyesült Államokban már emberek kézzel porozzák be a növényeket. A rovarhotel egy apró segítség a túléléshez.


Vig Károly, a Savaria Múzeum entomológus-muzeológusa kérte, hogy figyeljünk oda a körülöttünk élő élőlényekre, ahol tudunk, segítsük az életben maradásukat, szaporodásukat, kezdve a vegyszerhasználattól, a saját kertjeink kialakításával. Más módon tekintsünk a természetre, és lássuk meg, milyen értékkel segítik ezek a parányi lények a mi életünket.


A mi létünk a rovarokétól függ, hiszen termesztett növényeink 70 százalékát ezek porozzák be. Ezért fontos, hogy védjük őket. A Savaria Múzeum munkatársai mindenkit arra biztatnak, hogy építsenek rovarhotelt, az erről készült fényképet pedig küldjék el emailben, vagy üzenetben a múzeum Facebook-oldalára. A legkényelmesebb hotel építőjét édes-mézes ajándékcsomaggal jutalmazzák.

Savaria Fórum 29. évfolyam 21. szám - 2020.05.27.
Savaria Fórum 29. évfolyam 21. szám - 2020.05.27.
legolvasottabbak
Ausztria: június 15-től csak három területen lesz kötelező a szájmaszk viselése
Június közepétől enyhébbek lesznek a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett szabályok - jelentette be Sebastian Kurz kancellár péntek délután Bécsben.
Ausztriai határnyitás: a kisebb átkelők is megnyílnak, de kirándulni és bevásárolni még nem lehet beutazni Magyarországról
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitották az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi az ellenőrzéseken is. Kirándulni és bevásárolni még mindig nem lehet átugrani Ausztriába Magyarországról. A szlovén és az olasz határállomások továbbra is zárva maradnak.
Ausztria június közepétől közös határnyitást tervez Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával
Június közepétől közös határnyitást tervez Ausztria Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal, írta a krone.at Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter bejelentése nyomán, aki kedden cseh és szlovák kollégájával videokonferencián tárgyalt a kérdésről.
Szombat éjféltől Ausztria megnyitja a lezárt határátkelőket Magyarország, Csehország, Szlovákia és Liechtenstein irányában
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitják az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi korlátozásokon és az ellenőrzéseken is.
Szigorú óvintézkedések a fürdőkben Ausztriában, tíz négyzetméterenként csak egy ember napozhat
Szigorú óvintézkedések mellett nyithatnak újra a szállodák, a fitnesztermek és a fürdők pénteken Ausztriában. A koronavírus-járvány esetleges terjedésének megelőzésére elrendelt szabályokról szerda délután Bécsben Rudolf Anschober egészségügyi miniszter tájékoztatott.
legfrissebbek
Új fordulatot vett a járvány Spanyolországban
Az elmúlt egy hétben senki sem hunyt el a koronavírus okozta fertőzés következtében Spanyolország hat tartományában, köztük a Baleár-szigeteken, Kantábriában és Murciában, valamint a két észak-afrikai exklávéban, Ceutában és Melillában.
Szlovéniában negyedik, Horvátországban második napja nincs új fertőzött
Szlovéniában negyedik, Horvátországban második napja nem regisztráltak új koronavírus-fertőzöttek.
Újraindult a belföldi turizmus a pünkösdi hosszú hétvégén
Újraindult a belföldi turizmus a pünkösdi hosszú hétvégén - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese.
Állami autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezik Németországban
Közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására, a Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót (1750 milliárd forint) fordíthatnak erre a célra.
A nyugat-balkáni országok megnyitották határaikat
A nyugat-balkáni országok hétfőtől enyhítettek a korlátozásokon, és megnyitották a határaikat egyes országok állampolgárai számára, Bosznia például csak a szomszédos országokból érkezőket várja, Montenegró viszont mindazon országokból, ahol kevés a fertőzött.