km/óra
  2020.08.14., péntek  •  Marcell napja
Hotel készült a rovaroknak, mely apró segítség a túléléshez

Hotel készült a rovaroknak, mely apró segítség a túléléshez

A beporzó rovarok napján a méhek csökkenő egyedszámára hívják fel a figyelmet világszerte. 40 hazai múzeum csatlakozott az idei kezdeményezéshez: természettudósok különböző programokkal bővítik a gyerekek ismereteit a rovarokról. A Savaria Múzeum munkatársai ez alkalomból rovarhotelt építettek.

 

Lyukacsos fahasábokból, nádszálakból, tobozokból és téglából állították össze a rovarhotelt, ami a múzeum tövében, egy virágágyás mellett kapott helyet. Pók- és hernyóölő darazsak, virágporfogyasztó magányos méhfajok találhatnak itt ideális, védett helyet a szaporodáshoz.


Vészesen csökken a repülő rovarfajok egyedszáma, az újabb kutatások szerint 40 százalékukat kihalás fenyegeti. Ennek legfőbb oka a mezőgazdasági vegyszerhasználat. Magyarországon még nem drámai a helyzet, de Kínában és az Egyesült Államokban már emberek kézzel porozzák be a növényeket. A rovarhotel egy apró segítség a túléléshez.


Vig Károly, a Savaria Múzeum entomológus-muzeológusa kérte, hogy figyeljünk oda a körülöttünk élő élőlényekre, ahol tudunk, segítsük az életben maradásukat, szaporodásukat, kezdve a vegyszerhasználattól, a saját kertjeink kialakításával. Más módon tekintsünk a természetre, és lássuk meg, milyen értékkel segítik ezek a parányi lények a mi életünket.


A mi létünk a rovarokétól függ, hiszen termesztett növényeink 70 százalékát ezek porozzák be. Ezért fontos, hogy védjük őket. A Savaria Múzeum munkatársai mindenkit arra biztatnak, hogy építsenek rovarhotelt, az erről készült fényképet pedig küldjék el emailben, vagy üzenetben a múzeum Facebook-oldalára. A legkényelmesebb hotel építőjét édes-mézes ajándékcsomaggal jutalmazzák.

Savaria Fórum 29. évfolyam 28. szám - 2020.07.17.
Savaria Fórum 29. évfolyam 28. szám - 2020.07.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Összeesett, majd meghalt egy 27 éves fiú egy szombathelyi szórakozóhelyen
Tánc után lett rosszul a fiatalember. A társai azonnal megpróbálták újraéleszteni, és a mentők is sokáig próbálták visszahozni, de nem jártak sikerrel.
A szombathelyi gyár egyik munkavállalója koronavírusos, több mint 100 dolgozón végeztek ma tesztet
Ma hajnalban az Ivy Technology több mint 100 dolgozóján végezték el a koronavírus-tesztet, miután kiderült, hogy egyik munkavállójuk a napokban egy családi összejövetelen megfertőződött.
Emelkedett a szennyvízben a koronavírus mennyisége, nőhet a fertőzöttek száma
Budapesten és Debrecenben is enyhén növekedő tendenciát mutattak ki a koronavírus örökítőanyagának mennyiségében a szennyvízben - számolt be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn. A tapasztalatok szerint a koncentrációnövekedés után 4-10 nappal később megugrik a megbetegedések száma.
Kedden reggel hat órától szünetel a gázszolgáltatás Szombathelyen
Szünetel a gázszolgáltatás kedden reggel hat órától csütörtökön reggel 8 óráig, az NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. karbantartási munkái miatt. A szolgáltatási szünet a vasi megyeszékhelyet és a szombathelyi kistérség nagyobb részét, 74 települést érint.
Vas megyében öttel, országosan 43 fővel emelkedett a fertőzöttek száma
43 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4696 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
legfrissebbek
Továbbra is sok településen, Szombathelyen és Szentgotthárdon is magas az ózonkoncentráció
Továbbra is sok településen magas az ózonkoncentráció - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteki adataiból.
Nemcsak fákat ültetnek, hanem gondolatokat is
Egy éve alakult meg a 10 millió Fa környezetvédelmi szervezet. A mozgalomnak ma már 50 ezer önkéntese van országszerte, céljuk a városok zöldítése - eddig 40 ezer fát ültettek el. A születésnap alkalmából a szombathelyi csoport alapító tagjai nyírfacsemetét telepítettek a Vasi Skanzenben.
Már kerékpárral is be lehet menni a dozmati víztároló területére
Be lehet hajtani kerékpárral a dozmati víztározó területére - az erről szóló közleményt a napokban tette közzé Facebook-oldalán a vízügyi igazgatóság. Beljebb helyezték a Behajtani tilos táblát is, így az autók most már szabályosan várakozhatnak a létesítmény bejáratánál.
C. Ronaldo-t várja a mexikói harmadosztály
A szóbeszéd szerint a Juventus a nyáron eladná a szupersztárját. A mexikói harmadosztályban viaskodó Tlaxcala FC lecsapna a lehetőségre.
Koronavírus: megint romlott a helyzet Ausztriában, 282 új fertőzést regisztráltak
Hirtelen megugrott a koronavírus-fertőzöttek száma péntekre Ausztriában: az elmúlt 24 órában 282 új fertőzést regisztráltak. A legtöbb új fertőzöttet, 112-öt, Bécsben találták, írja a krone.at.