km/óra
  2020.08.09., vasárnap  •  Emőd napja
Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában

Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában

Hétfő kora délután megérkezett Nyugat-Magyarországra a hidegfront, Szombathely környékére zivatart és szélvihart nem, csak áztató esőt hozott - ezzel együtt az országban számos helyen pattantak ki viharok A szomszédos Ausztriában nem minden régió volt ilyen szerencsés, a déli területeken jég is esett. 

Az idokep.hu tudósítása szerint Nyugat- illetve Kelet-Magyarországon 2 óra után "robbantak be" a zivatarok. Farkasfánál szupercellát is rögzített a portál kamerája. 


 

 

Délután 3 órára az Alpokalján alaposan lehűlt a levegő. Több helyen 16-17 fok volt, sőt a Kendig-csúcson mindössze 12 fokot mértek. Az Alföldön ezzel szemben 33-35 fokot mutattak ekkor a hőmérők.
 

Steiermarkban, Graz nyugati részén már vasárnap este komoly gondot okozott egy zivatar. Berndorfban, Stiwollban és Eisbach-Reinben fák dőltek ki, közel 100 tűzoltó dolgozott a károk elhárításán. St. Bartholomä településen szélvihar tombolt, több épület tetejét leszakította. Viharokat, felhőszakadást jelentettek Felső-Ausztria, Salzburg és Karintia több régiójából, itt villámárvizek, kisebb áradások adtak munkát a tűzoltóknak. 


 


 

 


Hétfőn Graz és Gleisdorf környékét érte el felhőszakadással, jégesővel déli 12-13 óra körül egy zivatarzóna, - az autópályát jókora szakaszon elöntötte a gyorsan lezúduló özönvíz. A Weiz körüli településeken annyi eső esett, hogy a patakok utcákat, házakat árasztottak el, számos pincében állt a víz. Flöckingben az iskolai tornaterem tetejét leszakította  a vihar. A szemtanúk szerint a hirtelen feltámadó szél egyszerűen leemelte a tetőzetet az épületről, annak darabjai a környéken és a sportpályán szóródtak szét. A B317-es út egyik sávját Scheifling le kellett zárni, mert sárlavina öntötte el az úttestet.A flöckingi tornaterem a vihar után: Fotó: ORFKét óra körül Fürstenfeld környékéről és a Rába-völgyéből jelentettek viharokat. A zivatarok délkelet fele mozogtak,  Steiermark déli részén többfelé pusztított jégverés, Hofstätten an der Raab környékén 2-4 centis darabok estek. A tartományban 17 ezer villámlást észleltek délután 5-ig, ekkor a zivatarzóna elhagyta Ausztria területét.


 

 

 

 

Borítókép: az A2-es autópálya hétfőn kora délután Gleisdorfnál Fotó: Andreas Suppinger

Savaria Fórum 29. évfolyam 28. szám - 2020.07.17.
Savaria Fórum 29. évfolyam 28. szám - 2020.07.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombathelyen 99-en vannak házi karanténban, egy beteget kórházban ápolnak
Újabb 11 embernél igazolták a koronavírust Magyarországon, 4564-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 28 vasinál mutatták ki a kórt. Külföldön rosszabb a helyzet. A július közepén bevezetett beutazási korlátozások miatt Szombathelyen már 99-en vannak hatósági házi karanténban. Ezt két PCR-teszttel ki lehet váltani, a vizsgálatért viszont augusztus 1-től fizetni kell.
Jelentős mennyiségű csapadék közelít, elsősorban a Dunántúlra
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Facebook-oldalán mutatta meg, hogyan éri el országunkat a csapadék.
36-an fertőződtek meg egy családi rendezvényen, Vas megyében is találtak fertőzötteket
Harminchatan fertőződtek meg koronavírussal egy Győr-Moson-Sopron megyei családi rendezvényen - közölte az M1 aktuális csatorna Híradója.
Ausztriai időjárás: augusztusi tél a hegyekben, heves esőzés több tartományban
Csinos augusztusi hóleplet hagyott maga után maga után a hételeji lehűlés az osztrák hegyekben. A Tiroler Tageszeitung összefoglalója szerint a 3000 méter feletti területeken 15-30 centi hó hullott - de akadt olyan hely, ahol ennél is több esett.
Az iskolarendszerű felnőttképzésben két szakma elsajátítása ingyenes
Az Országos Képzési Jegyzék, az OKJ listáját felváltó új Szakmajegyzékben 25 ágazathoz tartozó 174 szakma szerepel. A Vas Megyei Szakképzési Centrum tagiskoláinak kínálatában ebből 24 féle szakma megtalálható. Érdemes ezekből választani azoknak, akiknek most nem sikerült a felvételi, vagy érettségi után nem jelentkeztek a felsőoktatásba. Az iskolarendszerű felnőttképzésben két szakma ingyenesen elsajátítható.
legfrissebbek
Árokba borult egy gépkocsi az Orfalu és Farkasfa közötti úton
A 90 éves Mária nénit köszöntötte dr. László Győző
Otthonában látogatta meg és köszöntötte fel 90. születésnapja alkalmából dr. Szente Géza Imrénét dr. László Győző, Szombathely MJV alpolgármestere.
Romániában meghaladta a 60 ezret az azonosított fertőzöttek száma
Romániában újabb 1350 embernél mutatták ki a koronavírust az utóbbi 24 órában, ezzel szombaton meghaladta a 60 ezret a járvány kezdete óta eddig beazonosított fertőzöttek száma.
A felebaráti szeretet talaján állva segítenek a nehéz helyzetben lévőkön
Az annunciáta nővérek egykori rendházában alakították ki a Szent Márton Köpenye Alapítvány központját. Iroda és közösségi helyiségek állnak a rászorulók rendelkezésére, a gyerekeket pedig játszószoba várja. Az alapítvány a társadalom perifériájára szorult embereken igyekszik segíteni adományokkal, foglalkozásokkal, képzésekkel és ügyintézéssel.
Továbbra is ezer fölött a napi új fertőzöttek száma Németországban
Németországban immár harmadik napja regisztráltak ezernél több új koronavírus-fertőzöttet: az elmúlt 24 órában 1122-vel bővült a fertőzöttek, tizenkettővel a halálos áldozatok száma - tájékoztatott a Robert Koch német közegészségügyi intézet (RKI) szombaton.