km/óra
  2020.06.02., kedd  •  Kármen, Anita napja
HáyComeBeck

HáyComeBeck

Minden kilenc évvel ezelőtt kezdődött egy huzatos metrómegállóban, az akkor még épülő 4-es vonalán. Egy popzenész és egy író találkozása. Ez a Háy Come Beck. Azóta rengeteg estén játszottak együtt, telt ház előtt. Most a könyvheti programsorozat vendégeként léptek fel a könyvtár nagytermében.

Ahogy Háy János készülődik a rögtönzött próbateremben, maga a meg­testesült precizitás. Válogat a könyvek közt, bele-belelapoz egy kötetbe. Azt mondja, van olyan szöveg, amit majd telefonról olvas fel. Friss, vadonatúj. Beck Zoltán, a 30Y frontembere egy korty levegőért szalad ki a folyosóra. Őrült meleg van, ezer fok az intézmény manzárdjában. Szívesen beszélnek a kezdetekről, az együtt gondolkodásról, és arról is, hogy több ez már köztük munkakapcsolatnál. Valódi barátok lettek az elmúlt közel egy évtizedben. Zoli azt mondja, az a logikája ennek az estnek, hogy minden egyes alkalommal játszanak valamit, amit azelőtt nem adtak még elő. Miközben Zoli dramaturgiai ívről beszél, János rendületlenül írja a sorrendet. Valódi dialógus jön létre köztük, igazi odafigyelés, hatással vannak egymásra. Így épül meg a szó és a dal egysége.

Egyáltalán nem jellemző, hogy fiatalok látogatják az esteket, jócskán képviselteti magát a középkorosztály és az idősek is. Zoli szerint, akik János olvasói, örömmel hallgatják a szövegeket akusztikus gitáron, és a 30Y rajongói is kíváncsiak arra, mire képes imádott frontemberük, ha egy kortárs verset szólaltat meg. Nem hagyhatom ki a kérdést, vajon más-e Szombathelyen játszani annak, aki ide járt főiskolára. A zenész vallja, mindig más kicsit. Szeret nálunk koncertezni, nemcsak a barátok miatt, akik a kedvéért jönnek el, de mert várja őt ilyenkor a „mindig aktuális város konstrukció”, ami csak az övé. Sosem az idő a kérdés, hanem az időbe írt alkotói potenciál, válaszolja kérdésemre, hogy vajon meddig lehet még ezt a projektet futtatni. Ez addig érdekes, amíg nem finomul, nem nemesedik automatizmussá a közös munka. Háy János helyesel, azt mondja, persze senki ne várja tőle, hogy a jövőben slágerlistákat ostromló popszámmal jelenjen meg. A gitárt csak szelíden pengeti. És dorombon is játszik, mert ugye nem is magyar költő, aki nem dorombol – teszi hozzá játékosan. A költő számára az az érdekes, hogy ez a közös szellemi kaland hogyan befolyásolja mindegyikük valós szakmáját. Szerinte meghatározza mindkettőjük gondolkodását. Háy szerint Zoli, aki a pécsi egyetem bölcsészkarán oktat is, sokkal jobb irodalomból, mint amilyen jó ő maga beatzenéből. Szívesen beszél arról a könyvről, amelyben kísérletet tett egy újfajta irodalomtörténet megírására. A Kik vagytok ti? című kötetet jól fogadta a közönség. Szeretik, hogy kézen foghatják kedvenc költőiket. Háy János áthágja a korlátokat, úgy beszél Balassiról, Adyról és József Attiláról, mintha a barátunk, jó ismerősünk volna. Viccesen jegyzem meg Háy Jánosnak, hogy gyakran hallgatóztam a szigligeti strandon, mikor egy főtt kukorica és rozéfröccs fölött beszélgetett Esterházyval. Mi lenne, ha megírnám, amit akkor mondott. Nevetve válaszolja, nem baj, csak azért nem örül neki, mert hát, mire megírom, már lehet, hogy ő holt költő lesz. És egy élő mégis jobb, mint egy holt. Aztán beszáguldanak a terembe, ahol rengetegen várják őket. Összekacsintanak, a húrok közé csapnak.

Megszólal egy gyerekvers, egy szomorú ballada, és a tengerre vágyó magyar család története a Bogyósból. Így emlegeti csak kedves könyvét a szerző. Az Óceán című írást mosolyogva hallgatja a közönség, és biztosra veszem, hogy a teremben lévők közül bárki – akár ebben a minutumban – kocsiba szuszakolná a dunyhát, és meg sem állna a magyar tengerig. Mert ez a két férfi mi vagyunk. Modern bárdok, elhozzák nekünk bő egy órára a boldogság kék madarát. A bogyósgyümölcskertész fia fülszövege szerint, aki ezt elolvassa, az biztosan tovább él. Az író nem tudja, mennyivel, egy vagy két évvel, esetleg tízzel, nem tudja. Nincs vita, aki a Háy come Beckre váltott jegyet, szerintem az is.

»Kovács Ágnes
 

címkék
Savaria Fórum 29. évfolyam 21. szám - 2020.05.27.
Savaria Fórum 29. évfolyam 21. szám - 2020.05.27.
legolvasottabbak
Ausztria: június 15-től csak három területen lesz kötelező a szájmaszk viselése
Június közepétől enyhébbek lesznek a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett szabályok - jelentette be Sebastian Kurz kancellár péntek délután Bécsben.
Ausztriai határnyitás: a kisebb átkelők is megnyílnak, de kirándulni és bevásárolni még nem lehet beutazni Magyarországról
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitották az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi az ellenőrzéseken is. Kirándulni és bevásárolni még mindig nem lehet átugrani Ausztriába Magyarországról. A szlovén és az olasz határállomások továbbra is zárva maradnak.
Ausztria június közepétől közös határnyitást tervez Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával
Június közepétől közös határnyitást tervez Ausztria Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal, írta a krone.at Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter bejelentése nyomán, aki kedden cseh és szlovák kollégájával videokonferencián tárgyalt a kérdésről.
Szombat éjféltől Ausztria megnyitja a lezárt határátkelőket Magyarország, Csehország, Szlovákia és Liechtenstein irányában
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitják az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi korlátozásokon és az ellenőrzéseken is.
Szigorú óvintézkedések a fürdőkben Ausztriában, tíz négyzetméterenként csak egy ember napozhat
Szigorú óvintézkedések mellett nyithatnak újra a szállodák, a fitnesztermek és a fürdők pénteken Ausztriában. A koronavírus-járvány esetleges terjedésének megelőzésére elrendelt szabályokról szerda délután Bécsben Rudolf Anschober egészségügyi miniszter tájékoztatott.
legfrissebbek
Új fordulatot vett a járvány Spanyolországban
Az elmúlt egy hétben senki sem hunyt el a koronavírus okozta fertőzés következtében Spanyolország hat tartományában, köztük a Baleár-szigeteken, Kantábriában és Murciában, valamint a két észak-afrikai exklávéban, Ceutában és Melillában.
Szlovéniában negyedik, Horvátországban második napja nincs új fertőzött
Szlovéniában negyedik, Horvátországban második napja nem regisztráltak új koronavírus-fertőzöttek.
Újraindult a belföldi turizmus a pünkösdi hosszú hétvégén
Újraindult a belföldi turizmus a pünkösdi hosszú hétvégén - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese.
Állami autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezik Németországban
Közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására, a Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót (1750 milliárd forint) fordíthatnak erre a célra.
A nyugat-balkáni országok megnyitották határaikat
A nyugat-balkáni országok hétfőtől enyhítettek a korlátozásokon, és megnyitották a határaikat egyes országok állampolgárai számára, Bosznia például csak a szomszédos országokból érkezőket várja, Montenegró viszont mindazon országokból, ahol kevés a fertőzött.