km/óra
  2020.05.25., hétfő  •  Orbán napja
Globális klímasztrájk: Szombathelyen is demonstrálnak a Föld védelméért

Globális klímasztrájk: Szombathelyen is demonstrálnak a Föld védelméért

Az országban a Fridays For Future Magyarország civil mozgalom most negyedik alkalommal szervez az éghajlati krízis kapcsán megmozdulást. November utolsó péntekén - IV. Globális klímasztrájk - Budapest- a főváros mellett számos vidéki városban, így Szegeden, Debrecenben, Szekszárdon, Győrött, Miskolcon, Kecskeméten, Kaposváron lesznek demonstrációk. Szombathelyen egy nappal később, szombaton rendezik meg az eseményt.

A november 30. (szombat) délután 4 órára meghirdetett esemény Facebook-oldalán ez olavsható.
 

"A klímasztrájk egy pártpolitikától független civil kezdeményezés, amleyet egy békés, sétáló demonstráció keretében tartunk meg.
 

 Szombathelyen most először, egy mindannyiunk számára fontos ügyben szeretnénk titeket az utcára hívni. A klímaváltozás, környezetünk védelme az összes, Földön élő ember közös ügye, amelyet nem lehet szavakkal és kommentharcokkal előre vinni. Ide cselekvés kell, ide tettek kellenek! Fel kell hívni minél több embertársunk figyelmét rá, hogy ez egy valós probléma, melynek mindannyian részesei vagyunk, és amely ellen Te is és én is tenni tudunk! 
 

Az időzítés nem véletlen: a Black Fridayt (nov. 29.), a kontrollálatlan fogyasztás és esztelen vásárlás szimbólumát ellensúlyozva, inkább a jövőről szeretnénk beszélni. Szombathelyen a többi helyszínnel ellentétben  november 30-án, szombat délutánra hívunk klímasztrájkolni, hogy minél többen tudjatok csatlakozni.

 
Menetrend

16.00 - 16.30 Gyülekezés az Ezredévi parknál (Termálfürdő és a Gagarin út menti park Emlékmű felőli oldala)

16.00-től Sétáló demonstráció a következő útvonalon: Ezredévi park --- Gagarin út --- Magyar László utca --- Szent Quirin sétány --- Óperint utca --- Hefele Menyhért utca --- Főtér (szőkőkút melletti rész)
 

 A sétáló demonstrációhoz csatlakozhatsz:
 ➖ házilag készített lámpásokkal (az újrahasznosítás jegyében)
 ➖ hulladékkartonból készült transzparensekkel
 ➖ dobbal, kereplővel
 ➖ háztartási hulladékból készült jelmezben (ami nem fedi el az arcod)


Transzparenst otthonról is hozhatsz bármilyen klímüggyel kapcsolatos üzenettel, legyen az komoly vagy mókás figyelemfelhívás, de ha inkább velünk közösen szeretnél barkácsolni, ötletelni, akkor szeretettel várunk szerdán, 18.30-kor a BOHÉM közösségi klubban (Thököly u. 14.), ahol kartonnal, filccel, festékkel és frappáns mottókkal is készülünk."


A szombathelyi klímsztrájk Facebook-oldala.

 

 

 

 

Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
legolvasottabbak
Ausztria június közepétől közös határnyitást tervez Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával
Június közepétől közös határnyitást tervez Ausztria Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal, írta a krone.at Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter bejelentése nyomán, aki kedden cseh és szlovák kollégájával videokonferencián tárgyalt a kérdésről.
Az Ausztriából érkező magyar és osztrák állampolgárok negatív koronavírus-tesztről szóló orvosi igazolással átléphetik a határt
Péntektől átléphetik a magyar-osztrák határt a két ország állampolgárai, ha négy napnál nem régebbi német, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolják, nem koronavírus-fertőzöttek, hangzott operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Szombat éjféltől Ausztria megnyitja a lezárt határátkelőket Magyarország, Csehország, Szlovákia és Liechtenstein irányában
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitják az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi korlátozásokon és az ellenőrzéseken is.
Ausztriai határnyitás: a kisebb átkelők is megnyílnak, de kirándulni és bevásárolni még nem lehet beutazni Magyarországról
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitották az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi az ellenőrzéseken is. Kirándulni és bevásárolni még mindig nem lehet átugrani Ausztriába Magyarországról. A szlovén és az olasz határállomások továbbra is zárva maradnak.
Ma reggeltől újabb átkelő nyílik meg az osztrák-magyar határon
Ma reggeltől újabb átkelő nyílik meg az osztrák-magyar határon, olvasható Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében.
legfrissebbek
Deviza: Gyengült ma a forint (05.25.)
Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfőn.
Kizuhant egy férfi az egyik tízemeletes erkélyéről, a helyszínen életét vesztette
Boris Johnson főtanácsadója megszökött a karanténból
Boris Johnson brit miniszterelnök főtanácsadója közölte hétfőn, hogy felesége és kisgyermeke érdekében, "kivételes helyzetben" cselekedett, amikor a koronavírus-járvány megfékezése végett elrendelt karanténintézkedések ellenére több száz kilométert utazott családjával.
Vietnámban már nézők előtt rúgták a bőrt
A Feröer-szigetek után másodikként Vietnámban folytatták a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett labdarúgóidényt úgy, hogy szurkolókat is beengedtek a nézőtérre.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Legfrissebb anyakönyvi hírek: