km/óra
  2020.07.02., csütörtök  •  Ottó napja
Fesztiválozni is csak biztonságosan!

Fesztiválozni is csak biztonságosan!

Vége a VOLT-nak, de jön a Sziget. A szokásos nyári fesztiválok, ahol fiatalok ezrei buliznak, sátraznak, ám mindez megannyi veszélyt rejt magában. Mire figyeljünk és hogyan készüljünk fel? Ebben segíti a Savaria Fórum olvasóit Dancs István Roland, önvédelmi oktató.

Fiatalság, boldondság, - szokták mondani. Ám ez a lazaság és legyintés mára már inkább intelem, ugyanis nap mint nap érhetik attrocitások, támadások a fiatalokat. Hatványozottan jellemző ez a mostani fesztiválszezonra, amikor a tapasztalatlan tinik önfeledten szórakoznak egy számukra új környezetben, új társasággal és ismeretlen helyszínen. Nem árt felkészülni, ugyanis a jó kedvet azonnal tönkre teheti egy nem várt konfliktushelyzet.

“Elsősorban a megelőzés a fontos. Értem ez alatt, hogy a fiatalok tényleg figyeljenek oda az alkoholbevitelre, arról nem is beszélve, hogyha ezt túlzásba viszik, az nemcsak az egészségre káros hosszú távon, hanem kontrollvesztést is jelenthet”

- magyarázta a Savaria Fórumnak Dancs István Roland, aki a szombathelyi Iron Samson Gym önvédelmi krav-maga oktatója. Szerinte úgy kell alkalmazkodnia a rendezvényhez egy fesztiválozónak, hogy az ne nyomorítsa meg a szórakozását.

“Fel kell ismerni, de leginkább megelőzni a konfliktushelyzeteket mindenkinek. De ez akkor fog működni, ha ezek készség szintté válnak. Igenis tanulja meg minden fiatal, hogy bármikor áldozattá válhat, bármikor megtámadhatják, viszont erre mindenki fel tud készülni, ha időt szán rá”

- mondta Dancs István Roland.

“Említettem már a Savaria Fórumban és ez a fesztiválozókra is igaz, hogy a sikítás, karmolás az minden helyzetben  egy hatékony reakció és a támadót is meg fogja lepni. Figyeljünk a társainkra, a környezetünkre: egy napernyő, egy kulacs vagy egy marék homok is alkalmas az ellenfél megzavarására”

- mutatott rá a szakember, aki részletezte is azokat a lehetőségeket, amiket mindenki eredményesen fel tud használni a fesztiválokon is.

“Megkülönböztetünk botszerű, pajzsszerű és apró tárgyakat, emellett folyadékokat is, amikkel szó szerint az életünket menthetjük és a támadót elriaszthatjuk. De hangsúlyozom: ha ez nem válik ösztönössé, azaz az ember nem tanulja, nem gyakorolja be, akkor nagyon nagy hátránnyal indulhat az áldozat”

- mondta a Savaria Fórumnak Dancs István Roland.

 

kapcsolódó cikkek
Az önvédelemnek gyerekkorban kell kezdődnie
Az önvédelemnek gyerekkorban kell kezdődnie
Bárkit, bármikor érhet olyan helyzet, ahol meg kell védenie magát. A társadalmunk felgyorsult, az attrocitások pedig már az óvodában elkezdődnek, emiatt is érdemes felkészíteni a kisgyermekeket az önvédelemre. Csak a testi erő számít vészhelyzetben? Hogyan ne legyünk áldozattípusok? A Savaria Fórum Dancs István Roland önvédelmi oktatóval beszélgetett.
kapcsolódó cikkek
Az önvédelemnek gyerekkorban kell kezdődnie
Az önvédelemnek gyerekkorban kell kezdődnie
Bárkit, bármikor érhet olyan helyzet, ahol meg kell védenie magát. A társadalmunk felgyorsult, az attrocitások pedig már az óvodában elkezdődnek, emiatt is érdemes felkészíteni a kisgyermekeket az önvédelemre. Csak a testi erő számít vészhelyzetben? Hogyan ne legyünk áldozattípusok? A Savaria Fórum Dancs István Roland önvédelmi oktatóval beszélgetett.
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában
Hétfő kora délután megérkezett Nyugat-Magyarországra a hidegfront, Szombathely környékére zivatart és szélvihart nem, csak áztató esőt hozott - ezzel együtt az országban számos helyen pattantak ki viharok A szomszédos Ausztriában nem minden régió volt ilyen szerencsés, a déli területeken jég is esett. 
Új lendületet kap a Közösségi Bérlakás Rendszer
A koronavírus-járvány miatt még többen szorulnak segítségre, például a lakhatás szempontjából, a magas albérletárak miatt. A szombathelyi önkormányzat az ő érdekükben is indította el a Közösségi Bérlakás Rendszert, ami piaci szereplők bevonásával mérsékelné a lakáshatási nehézségeket.
Szombathelyi egészségügyben dolgozók kaptak jutalmat
Pénzjutalomban részesítette Szombathely MJV Önkormányzata azon egészségügyi területen dolgozó, a szombathelyi önkormányzat alkalmazásában álló munkatársakat, akik nem részesülhettek a kormány által ígért, az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri juttatásból, olvasható a város honlapján.
Ismét nőtt az új fertőzések száma Ausztriában
Ismét nőtt a koronavírus-fertőzés terjedésének mértéke Ausztriában az Egészségügyi Minisztérium jelentése szerint.
Aggasztó tendenciát mutat a járványhelyzet alakulása Ausztriában
Aggasztó tendenciát mutat a koronavírus-járvány alakulása Ausztriában, az utóbbi héten 343 ember fertőződött meg az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint.
legfrissebbek
Orbán: Magyarország nem enged be nem uniós polgárokat
Nem enged be unión kívüli országokból érkező polgárokat Magyarország Szerbia kivételével, mert az ellentétes a magyar emberek egészséghez fűződő érdekével - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió azon javaslatának megvitatása után, amelyben azt kérik, hogy a tagállamok nyissák meg határaikat 14 nem európai ország előtt.
Elhunyt egy idős beteg, kilenccel nőtt az igazolt fertőzöttek száma
Elhunyt egy idős, krónikus beteg, és kilenccel, 4166-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.
Életbe lépett az új társadalombiztosítási törvény
Július 1-jén lépett hatályba az új társadalombiztosítási törvény, amelynek változásai a munkavállalókat és a vállalkozókat is érintik.
Megtalálták a 2006-ban meggyilkolt szentesi nő holttestét
Megtalálták és azonosították a 2006-ban eltűnt, emberölés áldozatává vált szentesi nő holttestét - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtökön a rendőrség honlapján.
Oroszország: Vlagyimir Putyin akár 2036-ig elnök maradhat
A választásra jogosultak közel 65 százaléka voksolt az orosz alkotmány módosításáról, a többség támogatta a változtatásokat, amelyek egyebek között lehetővé teszik, hogy Vlagyimir Putyin elnök 2036-ig elnök maradhasson - közölte a Rosszija 24 hírtelevízió az orosz Központi Választási Bizottságra hivatkozva szerda este, az országos urnazárást követően.