km/óra
  2020.07.04., szombat  •  Ulrik napja
Felújítják a Mészáros Lőrincről elnevezett utcát Szombathelyen

Felújítják a Mészáros Lőrincről elnevezett utcát Szombathelyen

Három utca újul meg 300 millió forintból Szombathelyen a hermáni, zarkaházi és szentkirályi részen, köztük a Mészáros Lőrinc utca.  

Nagy a tömörülés csütörtök kora délelőtt a Rumi út és a Mészáros Lőrinc utca sarkán, kivitelezők, újságírók várakoznak kíváncsisággal vegyes izgalommal, hogy vajon az utóbbi névadója vajon megjelenhet-e fizikai valójában. Alapesetben kettő személyre lehet számítani, illetve voltaképpen egyre, mert elenyészően kicsi annak a valószínűsége, hogy Dózsa György egykori alvezére, (a Nagybotú eposzi jelzővel is illetett) ferences papként keresztesnek álló Lőrinc felbukkan, lévén, hogy az urak 1514 olyannyira nem voltak elégedettek a parasztfelkelés során tanúsított tevékenységével, hogy máglyára küldték.


Ámbár azt tudjuk, hogy a mátrix bárhogyan is rendeződhet, de mi azért inkább a másik emberre gondolnánk, rögtön belénk is hasít, hogy megfelelően öltöztünk-e az alkalomhoz. Ha öltönyt nem is, de egy megfelelő márkájú sportruházatot felránthattunk volna, mintegy jelezve, hogyha itt nem megfelelő dolgok történnek, akkor megmutassuk, mi megértettük az idők szavát. Kicsit reménykedünk, hogy elleshetünk valamit abból a titokból, hogy miként is lehet  megnyerni a versenyt már az öltözőben olymódon, hogy súlyos erőkifejtés helyett csak a célvonalon túlra kell kifáradni, megünnepelni, hogy miénk lett a legjobb idő. 


A helyzetet tovább fokozza, hogy ellenzéki politikus, Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) érkezik a stand-up sajtótájékoztató helyszínére, ezzel a helyzettel nem is nagyon tudunk mit kezdeni, mert az rendjén lenne, hogy ő a körzet képviselője, na, de az milyen már, hogy képes odaállni az utcanév elé. Félve kémleljük az égboltot, hogy mutatja-e szakadás jeleit, illetve lessük, hogy gyülekeznek-e már önkéntesen szervezett csapatok,  hogy véget vessenek ennek a virtcsaftnak. 


De aztán a képviselő megnyugtat mindenkit, hogy az első számú névadóról van szó természetesen, ez  pedig egy teljesen szokványos sajtótájékoztató és munkaterület-átadás, ugyanis olyan történik, ami nagyon régen esett meg a választókörzetben az elmúlt években: felújítanak három utcát – a Mészáros Lőrincet, a Török Ignácot és a Vadászt. Tóth Kálmán arról beszélt, hogy még 2014-ben mérte fel, hogy melyik utakat kellene megújítani. Az új szombathelyi többség aztán tavaly elfogadta a terveket, így azok most meg is valósulhatnak. Ezek az útvonalak fontosak a helyi közlekedésben, az első kettő fontos összekötőút, míg a harmadik a Szentkirály határában az elmúlt évek során felépült lakótelep bevezetője.


Összesen 300 millió forintba kerül a teljes felújítás, amelynek a  részleteit Börzsei Csaba műszaki ellenőr ismertette. A Mészáros Lőrinc és  Török Ignác utcákban, az út, a járda és a kapubejárók újulnak meg, a Vadász utcában az úttestet teljesen hosszában, a járdát pedig egy szakaszon renoválják. (Az utóbbi esetében megkérdeztük, hogy a város tervezi-e a folytatás megépítését a körgyűrűig, hogy könnyebben elérhető legyen a lakótelep. Tóth Kálmán elmondta, négy évvel ezelőtt 700-800 millió forint volt a legolcsóbb ajánlat, a város igyekszik uniós forrást találni erre: gyakorlatilag új utat kellene építeni ahhoz, hogy a városrész északi irányból is megközelíthető legyen.  


A felújítás során a felmart, régi aszfaltot feldolgozzák és beépítik az alapba, amelyre aztán az új rétegek kerülnek, ahol lehet, szélesítenek is az aszfalton. A kivitelezésre nyolc hónap van, de a cégek szeretnének nyár végére, őszre végezni. Először néhány közműbekötést kell kicserélni, leghamarabb a Török Ignác utcában indulhat a munka, járdák felújításával. 

 

 

 

 

 

 


 

 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában
Hétfő kora délután megérkezett Nyugat-Magyarországra a hidegfront, Szombathely környékére zivatart és szélvihart nem, csak áztató esőt hozott - ezzel együtt az országban számos helyen pattantak ki viharok A szomszédos Ausztriában nem minden régió volt ilyen szerencsés, a déli területeken jég is esett. 
Szombathelyi egészségügyben dolgozók kaptak jutalmat
Pénzjutalomban részesítette Szombathely MJV Önkormányzata azon egészségügyi területen dolgozó, a szombathelyi önkormányzat alkalmazásában álló munkatársakat, akik nem részesülhettek a kormány által ígért, az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri juttatásból, olvasható a város honlapján.
Egészségügyi dolgozókat díjaztak a Semmelweis-napi ünnepségen
Az idei évben a Semmelweis-napi díjátadó ünnepséget rendhagyó módon szűkebb körben és fogadás nélkül szervezték meg a Városházán. S bár a Semmelweis-ünnep az egészségügyi dolgozók ünnepe, de ahogy ők fogalmaztak, nemcsak róluk szól. Hanem azokról is, akiknek jelentős szerepük volt abban, hogy fizikai és mentális sérülés nélkül, egészségesen vészelték át az elmúlt járványidőszakot.
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán országaira
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán hat országára: Szerbiára, Montenegróra, Bosznia-Hercegovinára, Észak-Macedóniára, Albániára és Koszovóra az új típusú koronavírus-járvány miatt - jelentette be Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerdán.
Aggasztó tendenciát mutat a járványhelyzet alakulása Ausztriában
Aggasztó tendenciát mutat a koronavírus-járvány alakulása Ausztriában, az utóbbi héten 343 ember fertőződött meg az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint.
legfrissebbek
Veneto tartományban emelkedett a reprodukciós ráta, ismét szigorítanak
Hétfőtől ismét szigorításokat vezetnek be az északkelet-olaszországi Veneto tartományban, mert a koronavírus terjedését mutató reprodukciós ráta emelkedett.
Jövő péntektől karanténkötelezettség nélkül lehet Angliába utazni Magyarországról
Jövő péntektől számos országból, köztük Magyarországról karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni Angliába - közölte pénteken a brit közlekedési minisztérium.
Válság- és katasztrófavédelmi törvény megalkotását tervezi az osztrák kormány
Válság- és katasztrófavédelmi törvény megalkotását tervezi az osztrák kormány - jelentette be Sebastian Kurz kancellár pénteken Bécsben, miután virológusokkal, biológusokkal és a gazdasági élet szereplőivel tanácskozott a járványhelyzetről.
Karambol történt a 8-as főúton, Alsóújlaknál
Szombaton extrém lesz az UV-sugárzás
Szombaton extrém lesz az UV-sugárzás - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-vel.