km/óra
  2020.05.29., péntek  •  Magdolna napja
Félre kell tenni a politikát – Szuhai Viktor a Fogadóórában

Félre kell tenni a politikát – Szuhai Viktor a Fogadóórában

A DK szombathelyi elnöke a koronavírus-járvány miatt megnehezített helyzetben volt közéleti műsorunk vendége. Külkapcsolatokért felelős tanácsnokként most különösen fontos feladatok várna rá.Vigyázzunk egymásra!

 

„A városvezetésnek hála, nincs pánikhangulat Szombathelyen” – mondta el Szuhai Viktor. Véleménye szerint ez a hivatalos szervek, az önkormányzat és a lakosság közötti együttműködésnek köszönhető. 


Nagyon sok helyi lakos törődik a rászorulókkal a jelenlegi helyzetben. Hogy ezt az összetartást még inkább erősíteni lehessen, a városvezetés önkéntes programot indít, tudtuk meg a politikustól. A szombathely.hu/onkentesek online felületen keresztül lehet jelentkezni rá. Elsősorban az idősek és rászorulók gyógyszer- és élelmiszerkiszállításában várják a segítséget.


Vannak, akik nem veszik elég komolyan a járványhelyzet súlyosságát – a beszélgetés közben erről is szó esett. Ők továbbra is járják a várost, látogatják a közösségi tereket. Sajnos közöttük vannak idős emberek is, akik a leginkább veszélyeztetettek a vírus miatt. „Mindenkinek javaslom, hogy tartsák meg azokat a biztonsági előírásokat, amiket a kormányzat és Nemény András is közétett a videóiban. Ezek a kisfilmek megtekinthetőek a város közösségi média felületén” – ajánlotta.


A turizmusnak annyi


Külkapcsolatokért felelős tanácsnokként az ő feladata a szombathelyi turizmus fejlesztése. Már látható, hogy az idegenforgalom komoly károkat fog szenvedni a járvány miatt, hiszen az utazási hajlandóság jó ideig a nullával lesz egyenlő. „Valószínűleg az egész idei szezonnak lőttek” – idézte Orbán Viktor múlt heti jóslatait Szuhai Viktor. 


A kormány elkezdett már gazdasági intézkedéseket hozni, hogy csökkenteni lehessen a vírus káros pénzügyi hatásait. A Demokratikus Koalíció politikusa megjegyezte: „a pártunk is folyamatosan javaslatokat tesz ezzel kapcsolatban, de most a politikát félre kell tenni: valós együttműködésre van szükség, ami kompromisszumokkal jár. Ez nem egyszerű” – folytatta. „Mindannyian koncentráljunk a védekezésre. Ez azzal kezdődik, hogy ha tehetjük, otthon maradunk.” 


Helyi szinten is lehet dolgozni azon, hogy az idegenforgalmat életben tudjuk tartani: „jelen pillanatban még nem tudjuk, meddig fog tartani a járvány, és pontosan milyen hatásai lesznek a gazdaságra. Ezt az időszakot fel kell használnunk a külkapcsolataink, a „diplomáciánk” erősítésére.” Tanácsnokként ez az ő dolga, a testvérvárosi kapcsolatok építésén keresztül.


Hogyan profitálhatunk ebből? A politikus szerint: „kiszakadhatunk a magyar valóságból, és meg tudunk ismerni máshol működő jó példákat. Eddig elsősorban kulturális és vallási területeken épültek ki nemzetközi kapcsolatok, de most gazdasági együttműködéseket is keresni fog a városvezetés. Most, a gazdaság várható lelassulásakor, ennek különösen nagy jelentősége lehet.”


Megoldás a lakhatásra 


A februári közgyűlésen elfogadott városi büdzsé az új városvezetés korábban tett ígéreteit ülteti a gyakorlatba, Szuhai véleménye szerint. Miben más ez a korábbi évekhez képest? „Idén az emberek jólétét elősegítő szolgáltatások, illetve a szociális ellátás kapnak több forrást” – jegyezte meg. „Sajnos nagyon gyorsan be fog igazolódni, hogy jól tervezünk. Várhatóan több rászoruló lesz a munkahelyek megszűnése-szüneteltetése miatt, tehát a szociális háló próbatétel előtt áll.”


Szuhai Viktor az ötéves időszak egyik legfontosabb feladatának a lakásprobléma megoldását látja. „A Közösségi Bérlakás Rendszer, amit indítottunk, egy teljesen új kezdeményezés. Az önkormányzat biztos és kockázatmentes bérlője lehet azoknak, akiknek kiadó szombathelyi ingatlanuk van. Ezzel választ adhatunk hosszútávon is a szociális bérlakásrendszer problémáira” – tette hozzá. 

kapcsolódó cikkek
980-ra nőtt a fertőzöttek száma és elhunyt 8 krónikus beteg, többségében idős ember
980-ra nőtt a fertőzöttek száma és elhunyt 8 krónikus beteg, többségében idős ember
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 980 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, írja a koronavirus.gov.hu.
kapcsolódó cikkek
980-ra nőtt a fertőzöttek száma és elhunyt 8 krónikus beteg, többségében idős ember
980-ra nőtt a fertőzöttek száma és elhunyt 8 krónikus beteg, többségében idős ember
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 980 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, írja a koronavirus.gov.hu.
Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
legolvasottabbak
Ausztria június közepétől közös határnyitást tervez Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával
Június közepétől közös határnyitást tervez Ausztria Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal, írta a krone.at Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter bejelentése nyomán, aki kedden cseh és szlovák kollégájával videokonferencián tárgyalt a kérdésről.
Ma reggeltől újabb átkelő nyílik meg az osztrák-magyar határon
Ma reggeltől újabb átkelő nyílik meg az osztrák-magyar határon, olvasható Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében.
Fertőzötteket találtak egy újranyitott étterem vendégei között
A német egészségügyi hatóságok hétfőn bejelentették, hogy koronavírusos fertőzötteket azonosítottak egy nemrégiben újra megnyitott alsó-szászországi étterem vendégei között, és már száznál több embert karanténba helyeztek. Az országban tovább emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, megközelítette a 180 ezret.
Az Ausztriából érkező magyar és osztrák állampolgárok negatív koronavírus-tesztről szóló orvosi igazolással átléphetik a határt
Péntektől átléphetik a magyar-osztrák határt a két ország állampolgárai, ha négy napnál nem régebbi német, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolják, nem koronavírus-fertőzöttek, hangzott operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Szombat éjféltől Ausztria megnyitja a lezárt határátkelőket Magyarország, Csehország, Szlovákia és Liechtenstein irányában
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitják az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi korlátozásokon és az ellenőrzéseken is.
legfrissebbek
Vaddisznót gázolt egy Ford Torony közelében, a 89-es főúton
Személyi sérülés nélküli közlekedési baleset történt pénteken hajnalban a 89-es főúton, Torony közelében.
Meghalt 8 beteg és 3841-re emelkedett a fertőzöttek száma
Meghalt 8 krónikus beteg, és 25-tel, 3841-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu péntek reggel.
Egy éve történt a tragédia, több megemlékezést tartanak Budapesten
Egy évvel ezelőtt, 2019. május 29-én történt a Hableány sétahajó tragédiája a Dunán, az évfordulón több megemlékezést is tartanak Budapesten.
A saját ügyfelét zsarolta az ügyvéd
Letartóztatták a saját ügyfelét zsaroló ügyvédet - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész.
Von der Leyen: az Európai Bizottság újabb adományozást szervez
Az Európai Bizottság újabb adományozó konferenciát szervez június 27-re a koronavírussal összefüggő gyógyszer- és vakcinakutatások finanszírozására, amelyen a vállalkozások, az alapítványok és a polgárok is lehetőséget kapnak arra, hogy egyesítsék erőiket az állami adományozókkal - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.