km/óra
  2020.02.17., hétfő  •  Donát napja
Félidős eligazítás: választókerületi elnökökkel konzultál Orbán Viktor

Félidős eligazítás: választókerületi elnökökkel konzultál Orbán Viktor

Félidős konzultációt tart Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a Fidesz-KDNP választókerületi elnökeivel - közölte a Fidesz vasárnap az MTI-vel. Arról nem szól a közlemény, hogy az önkormányzati választások is szóba kerülnek a megbeszéléseken.

Azt írták, hogy a kormányzati ciklus felénél járva Orbán Viktor értékelő megbeszéléseket folytat a pártszövetség valamennyi választókerületi elnökével. A jövő héten kezdődő találkozókon szóba kerülnek az eddig elért eredmények és a következő időszak kormányzati feladatai is - olvasható a közleményben.


Az önkormányzati választás után a Fideszen belül felerősödtek a krtikus hangok, a 10 megyei jogú város és több budapesti kerültet elvesztését követően többen felvetették, hogy a pártnak változtatnia kell a stílusán és a kommunikációján, különben a 2022-es országgyűlési voksoláson bajba kerülhet.
 

Szombathelyen tavaly októberben az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje, dr. Nemény András győzött, és a képviselőtestületben többséghez jutott az Éljen Szombathely! választási szövetség.  Hogy lesznek-e következményei a választási vereségnek a vasi megyeszékhelyen, arról egymásnak ellentmondó információk vannak.  Szombathely az 1. számú országgyűlési kerülethez tartozik, ennek elnöke dr. Hende Csaba: A hírek szerint őhozzá köthető az önkormányzati választás kampánya is -  az időnként kifejezetten agresszív, orosz mintára noname oldalakra is kiszervezett, személyeskedő hangvételű, karaktergyilkos kommunikáció nem igazán segítette dr. Balázsy Péter, a Fidesz által támogatott polgármesterjelölt győzelmét. Balázsy porgramismertetője például nem az elképzelések és az kitűzött célok miatt került be az országos sajtóba, hanem azért, mert Hende Csaba valamiért fontos műsorelemnek tartotta, hogy Neményről a választási nagygyűlés közönségével mondatta ki, hogy hazaáruló


A kérdés az, hogy a szombathelyi vereség mennyire ingatta meg Hende Csaba pozícióját a Fideszen belül. (Balázsy egyébként több szavazatot kapott, mint bármelyik szombathelyi polgármester a korábbi választásokon - azonban ellenfele, Nemény András még ezt is felülmúlta csaknem négyszáz szavazattal és így győzött az ellenzék.) Az eddigi információk szerint két forgatókönyv látszik kibontakozni: az egyik, hogy Hende Csaba, aki Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke el tudja hárítani magától a felelősséget és szétteríti az alsóbb szinteken  - ilyent láttunk már a politikában. A másik változat izgalmasabb, nevezetesen, hogy Hendében megrendült a pártvezetés bizalma - ez egyébként már több ügy kapcsán felvetődött, de a politikus eddig kimanőverezte magát a szombathelyi Fidesz kínos dolgaiból. 
 

Az viszont biztos, hogy a konzultáció nyilvánvalóan arról is szól, hogy kikkel vág neki a Fidesz a 2022-es választásoknak. Hogy az önkormányzati választás mit is jelentett, azt maga Orbán Viktor miniszterelnök világította meg az évnyitó sajtótájékoztatóján - ami pedig ott elhangzott, az jóval árnyaltabb volt, mint a propagandagépezet sulykolt üzenet, mely szerint a Fidesz elsöprő győzelmet aratott. Orbán ugyanis saját felelősségéről beszélt 
és egyebek mellett az alábbiakat mondta,
 

-  Én vagyok a párt elnöke. Minden egyes elvesztett városért nekem is van felelősségem. Vagy azért, mert nem működtem közre abban, hogy jobb jelöltet találjunk, vagy azért nem tudtam a kampányba elegendő energiát beletenni. Vagy pedig nem tudtam közreműködni a győzelmet hozó választási stratégia kidolgozásában. A párt elnöke generális felelősséget visel minden egyes sikerért és kudarcért. egyetlen dolgot tudok felhozni a mentségemre: több helyen nyertünk, mint veszítettünk. Ha nem így lenne, valószínűleg nem is tudtam volna megtartani a pártelnöki tisztséget. Sőt, az önkormányzati választásnak kormányzati szempontból is volt jelentősége, és ennek tudatában voltam. Volt izgulnivalóm, hogy megkapjuk-e azt a támogatást a választáson, hogy most két évig folytassuk-e a munkát. Ezt én megkaptam. Ez csökkenti azt a felelősséget, amit az elveszített helyekért magam is viselek.


Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2020. január 9-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Savaria Fórum 29. évfolyam 6. szám - 2020.02.15
Savaria Fórum 29. évfolyam 6. szám - 2020.02.15
legolvasottabbak
Hit, hivatás, szerelem: Házasság heti beszélgetés Csókay Andrással és feleségével
A neves idegsebész és felesége, Altay Daniella volt a Házasság Hete szombathelyi rendezvénysorozatának vendége kedden este a Martineumban. A házaspár közös életük örömeiről, tragédiáiról, nehézségeiről beszélt a hallgatóságnak.
Csejtei Balázs az Év Zászlósa: a segítségnyújtás a vérében van
A szakma legjobbjainak járó elismerést kapta a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mobil laborjának technikusa a szervezet országos évértékelő értekezletén január végén. Hatósági kategóriában díjazták elkötelezettségét az „Év Zászlósa” címmel.
A szombathelyi háziorvosok rendelési ideje 2020. január 1-től
Összefoglalónkban valamennyi szombathelyi felnőtt háziorvos rendelési idejét megtalálja személyre lebontva.
Csernus Imre, Bagdy Emőke, Pál Feri: több mint száz esemény az AGORA tavaszi programjában
Koncertek, színházi előadások, gyermekrendezvények, beszélgetések – több mint száz programmal várja az érdeklődőket tavasszal az AGORA. Folytatódik a táncház és a tematikus kézműves foglalkozássorozat, lesz Oscar After Party, összeáll a város legnagyobb gyerekzenekara, érkezik Csernus Imre és Kovács András Péter. A szervezők sajtótájékoztatón ismertették a májusig tartó kínálatot.
A szombathelyi házi gyermekorvosok rendelési ideje 2020. január 1-től
Összegyűjtöttük valamennyi szombathelyi gyermek háziorvos rendelési idejét rendelőkre és orvosokra lebontva.
legfrissebbek
Zenei flashmob a Fő téren a Savaria Szimfonikus Zenekar művészeivel
Vasárnap délben ismerős dallamokba és a Savaria Szimfonikus Zenekar hat művészébe botlott, aki a szombathelyi Fő téren járt. A Savaria Rézfúvós Együttesből is ismert szimfonikus művészek adtak ugyanis flashmobszerű, rövid térzenei koncertet a "Forrás a zenének - feladat a zenésznek" program keretében.
Közel 1 milliárd forintos beruházás: új otthonra találnak a cserkészek, a vívók és az asztaliteniszezők
Új otthonra találnak a cserkészek, a vívók és az asztaliteniszezők: átadták a Szent László király utcai volt EPCOS-telephelyen közel egymilliárd forintból kialakított komplexumot. A sportolók mostantól kedvező körülmények között edzhetnek, és ezáltal akár nemzetközi porondra is kiléphetnek.
Az ellenzéki összefogás jelöltje, Kálló Gergely nyerte az időközi választást Dunaújvárosban és környékén
Kálló Gergely (Jobbik-DK-LMP-MSZP-Momentum-PM) nyerte a vasárnapi időközi országgyűlési képviselő-választást a Fejér megyei 4-es számú választókerületben, Dunaújvárosban és környékén.
Brüsszel, Soros, klímavédelem: évet értékelt Orbán Viktor
Magyarország mindenekelőtt – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Budapesten, a Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében, amelyben egyebek mellett arról is beszélt: a kormány klímavédelmi akciótervet fogadott el, 2020 és 2021 pedig az országépítés folytatása lesz.
Újabb SZKKA-győzelem: a Szent István csapatát is legyőzték a szombathelyi kézis lányok
A női kézilabda NB I 16. fordulójában magabiztos győzelmet aratott a Hungast-Szombathely KKA együttese. Mayer Szabináék a Szent István együttesét múlták felül 35-28 arányban.