km/óra
  2020.05.29., péntek  •  Magdolna napja
Felértékelődnek a kiskertek, sokan keresik a vetőmagokat

Felértékelődnek a kiskertek, sokan keresik a vetőmagokat

Egyesével léphetnek csak be a vásárlók ebbe a szombathelyi gazdaboltba. A vevők és a dolgozók egészségét védő intézkedésekről a bejárat előtt tábla tájékoztat. Idén a tél szinte elmaradt, így a mezőgazdasági munkák nagyon korán elkezdődhettek.

 


Bakó Zsolt, a Bakó Gazda ABC és Kertigép Centrum ügyvezetője azt mondja, hogy nagyon gyenge telünk volt, és a szezon február közepére elindult.  Mire a korlátozó intézkedéseket bevezették, arra a vetőmagszezon nagy része lecsengett. Most is érkeznek vásárlók az üzletbe, de muszáj volt bevezetni a korlátozó intézkedéseket: pultot raktak keresztbe az ajtónál belül, hogy egy ember tudjon bemenni. 


A kijárási korlátozás idején felértékelődik a kiskert. Kettős a haszon: a megtermelt zöldségen, gyümölcsön kívül a testmozgás is biztosított. 
Még most sem késő beszerezni a vetőmagokat, amelyekből a szombathelyi boltokban is több fogyott az ilyenkor megszokottnál. 


Bakó Zsolt hozzáteszi, vetőmagokban abszolút nem volt fennakadás, jó az ellátás most is. Viszont a nagykereskedők vetőburgonya és dughagyma készletei kifogytak, így ezek beszerzése bizonytalan. A mezőgazdasági szakbolt normál esetben önkiszolgáló, most viszont az egészségvédelmi intézkedések miatt egyszerre csak egy vevő tartózkodhat az üzletben. Sokan kérnek például a permetszerekkel kapcsolatban vagy a kerti gépek kiválasztásához tanácsot, ami hosszabb időt igényelhet. Emiatt a sorban állók türelmére is szükség van.

Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
legolvasottabbak
Ausztria június közepétől közös határnyitást tervez Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával
Június közepétől közös határnyitást tervez Ausztria Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal, írta a krone.at Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter bejelentése nyomán, aki kedden cseh és szlovák kollégájával videokonferencián tárgyalt a kérdésről.
Ma reggeltől újabb átkelő nyílik meg az osztrák-magyar határon
Ma reggeltől újabb átkelő nyílik meg az osztrák-magyar határon, olvasható Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében.
Fertőzötteket találtak egy újranyitott étterem vendégei között
A német egészségügyi hatóságok hétfőn bejelentették, hogy koronavírusos fertőzötteket azonosítottak egy nemrégiben újra megnyitott alsó-szászországi étterem vendégei között, és már száznál több embert karanténba helyeztek. Az országban tovább emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, megközelítette a 180 ezret.
Az Ausztriából érkező magyar és osztrák állampolgárok negatív koronavírus-tesztről szóló orvosi igazolással átléphetik a határt
Péntektől átléphetik a magyar-osztrák határt a két ország állampolgárai, ha négy napnál nem régebbi német, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolják, nem koronavírus-fertőzöttek, hangzott operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Szombat éjféltől Ausztria megnyitja a lezárt határátkelőket Magyarország, Csehország, Szlovákia és Liechtenstein irányában
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitják az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi korlátozásokon és az ellenőrzéseken is.
legfrissebbek
Orbán: nemzeti konzultáció kezdődik
Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Vaddisznót gázolt egy Ford Torony közelében, a 89-es főúton
Személyi sérülés nélküli közlekedési baleset történt pénteken hajnalban a 89-es főúton, Torony közelében.
Meghalt 8 beteg és 3841-re emelkedett a fertőzöttek száma
Meghalt 8 krónikus beteg, és 25-tel, 3841-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu péntek reggel.
Egy éve történt a tragédia, több megemlékezést tartanak Budapesten
Egy évvel ezelőtt, 2019. május 29-én történt a Hableány sétahajó tragédiája a Dunán, az évfordulón több megemlékezést is tartanak Budapesten.
A saját ügyfelét zsarolta az ügyvéd
Letartóztatták a saját ügyfelét zsaroló ügyvédet - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész.