km/óra
  2020.05.29., péntek  •  Magdolna napja
Februári közgyűlés: közösségi bérlakások, orvosi ügyelet, önkormányzati cégek

Februári közgyűlés: közösségi bérlakások, orvosi ügyelet, önkormányzati cégek

Több napirendi pontot is tárgyalnak a szombathelyi képviselők a februári közgyűlésen. Folyamatosan frissülő tudósításban számolunk be a történtekről.

A napirendi pontok tárgyalása előtt dr. Nemény András polgármester emlékezett meg a korábbi képviselőre, a kulturális bizottság egykori elnökére, az MMIK volt igazgatójára, Horváth Györgyre. A képviselők egyperces néma felállással tisztelegtek a volt városatya emlékére. Lendvai Ferenc egészségügyi okokból nem tudott részt venni az ülésen, Koczka Tibor (Pro Savaria) pedig letette képviselői esküjét.   A polgármester arról számolt be, hogy a koronavírussal kapcsolatban egyeztettek az illetékesekkel napokban. A politikus elmondta, a www.szombathely.hu oldalon közétették a legfontosabb információkat. A költségvetésben 50 millió forintot elkülönítenek arra az esetre, ha esetleg a vírussal kapcsolatban intézkedni kellene. 


Napirend előtt 


Illés Károly, a Fidesz frakcióvezetője kért elsőként szót: a médiából értesültek arról, hogy a volt Epcos területén átadták a vívó- és asztalitenisz-csarnokot. A képviselő arra emlékeztetett, hogy 2010-ben dr. Puskás Tivadar polgármester meghívta az elődjét, dr. Ipkovich Györgyöt, ez most nem történt meg. Illés Károly szerint ez nem volt korrekt lépés a városvezetés részéről. Dr. Nemény András válaszában elmondta: ha valóban így történt, akkor erre a későbbiekben jobban figyelnek, ugyanakkor arról is szólt, hogy a héten egy gazdasági nagyrendezvényre valamennyi fideszes képviselőt meghívták, ám arra nem jött el a jobboldali politikusok közül senki. A cserkészház átadása, illetve át nem adása is szóba került a két politikus között, ám ebben a kérdésben nem értettek egyet a felek.


Ágh Ernő (Fidesz) arról beszélt, hogy megkeresték Petőfi-telepről, hogy egy kulturális teret szeretnének kialakítani. A hely adott, a közösségi rendezvényeknek ideális otthona lehetne, ennek ingyenes használatba vételét kérte Ágh Ernő. Egy másik témát is felhozott a képviselő: egy lengyel településsel kötne testvérvárosi szerződést Szombathely, ezt támogatná a városatya. Dr. Nemény András elmondta: már meghívták a város vezetőit a karneválra, és akkor alá is írhatják a kontraktust. A kulturális közösségi térrel kapcsolatban a polgármester azt mondta: jó az ötlet, a következő testületi ülésre előkészítik a témát. 


Dr. Kecskés László (Fidesz) szerint is csikorog a polgármesteri kabinet gépezete, a városatya is a volt Epcos területén történt beruházás átadására célzott. Ugyancsak sérelmezte, hogy egészségügyi témakörben történt egyeztetésekre nem hívták meg az illetékes szakembereket. Dr. Nemény András úgy válaszolt: ő sem vett részt a projektzáró rendezvényen – ez nem politikai esemény volt. 


Koczka Tibor (Pro Savaria) szerint „Nyugaton a helyzet változatlan” – ezzel arra utalt, hogy a vívó- és asztalitenisz-csarnok átadása egy sikertörténet, ám a tálalása most mégis megosztó. 


A volt Epcos-területtel kapcsolatos beruházást továbbra sem tudták elengedni a városatyák. Illés Károly a kormány és az országgyűlési képviselő, dr. Hende Csaba ténykedését méltatta az ügyben. A polgármester válaszában úgy fogalmazott: örül, hogy mindig megköszöni a frakcióvezető a parlamenti képviselőnek a ténykedését, de szerinte az Uniónak is jár a köszönet, hiszen pályázati pénzből sikerült kivitelezni a beruházást. 


Horváth Gábor (Fidesz) örömét fejezte ki azért, hogy létrejött a dr. Hende Csaba – dr. Nemény András találkozó, ugyanakkor megjegyezte: értesülései szerint a Herényi kastélyra elkülönített 2 milliárd forintot esetleg másra fordítaná a városvezetés. Ez ügyben kérdezte a polgármestert. Dr. Nemény András elmondta: dr. Hende Csaba egyetértett azzal, hogy csoportosítsák át a pénzt a kastélyról, ugyanakkor erről egyeztessenek a körzet képviselőjével. Horváth Gábor arra kérte a városvezetést, hogy mindenképpen foglalkozzanak a kastéllyal, és ne ott alakítsák ki a hajléktalanszállót. A polgármester ígéretet tett arra, hogy dolgoznak a felújításon, és biztosan nem ott lesz majd a hajléktalanokkal foglalkozó intézmény.   


Németh Ákos (Éljen Szombathely) és Horváth Gábor (Fidesz) közösen terjesztette be a testület elé egy petíció támogatását, amelyet a Székely Tanács kezdeményezett a Romániában élő magyarok identitásmegőrzésének támogatására.


Putz Attila (Éljen Szombathely) a Civil Fórummal kapcsolatban kért szót. Újjá kellett alakítaniuk a Civil Fórumot, mert az eddig nem igazán működött. A kissé kaotikus tagsági viszont kellett elsőként rendbe tenni – ez megtörtént. Bődi Lívia civil kapcsolattartóként dolgozik, sokat dolgozik a civilek ügyében, mondta a képviselő. 


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz) szerint a városvezetés nagy elánnal vetette bele magát a munkába, ám nem feltétlenül tartja be a választási ígéreteit eddig. Arról is szólt, hogy 2019-ben sok lakás épült elsősorban a kormány döntéseinek hatására. Azt is kérdezte, hogy sikerült-e közvetlenül az Uniótól pénzt lehívnia Szombathelynek az elmúlt pár hónapban, ugyanis erre tett ígéretet dr. Nemény András. A gyors intézkedésű munkacsoport megalakult, ám milyen annak az eljárási rendje? – ezt is kérdezte a képviselőasszony. A polgármester a civilekkel kapcsolatban elmondta: most rendben mennek a civilek dolgai, nem úgy, mint korábban. Horváth Soma (Éljen Szombathely) alpolgármester elmondta: sajtótájékoztatón jelentették be a gyorsreagálású csoport megalakulását, és már több esetben sikerrel járt el az egység. A politikus elmondta: bízik abban, hogy együttműködnek majd a városatyák politikai hovatartozástól függetlenül. Dr. Nemény András hozzátette: az uniós költségvetést most dolgozzák ki, városunk most arra készül fel, hogy tudja majd fogadni a támogatást. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária kikérte magának, hogy ők nem foglalkoztak a civilekkel. A Civil Fórumot nem hívta össze 2019-ben októberig a polgármester, reagált dr. Nemény András. 


Tóth Kálmán (Éljen Szombathely) frakcióvezető is a civil szférával foglakkozott elsőként. A politikus úgy summázta a véleményét: „két ember döntött a civilek támogatásáról, az egyik a képviselőasszony volt, sógor-koma alapon”. Ebben változást ígért a frakcióvezető. Arra kérte dr. Takátsné dr. Tenki Máriát, hogy ne hozzon országos politikát a testület elé. A déli városrészen, a Külső-Nárai út ügye 30 éve rendezetlen. Vannak házak, ahol a villanyoszlopok a kertekben vannak. Ezt mielőbb orvosolni kell, javasolta Tóth Kálmán, aki egy kerékpárút kiépítését is javasolja a térségben. 
Dr. Takátsné dr. Tenki Mária visszautasította Tóth Kálmán minősítését, majd kijelentette, hogy nyilvános üléseken születtek a döntések a civilek kérdésében. Dr. Nemény András úgy reagált: a Szent Márton Évben a Szülőföld alapítvány úgy kapott 70 millió forintot, hogy arról a képviselőasszony sem tudott. 


Melega Miklós (Fidesz) támogatta a Székely Tanács petícióját, majd kérdést fogalmazott meg a cserkészház elhelyezésével kapcsolatban. Sátory Károly (Fidesz) és dr. Horváth Attila is elmondta a véleményét az üggyel kapcsolatban.  

 

Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely) azt tartotta furcsának, hogy a korábbi városvezetés még azokra az eseményekre sem hívta meg az akkori ellenzéki képviselőket, ha azok konkrét átadások voltak – ezzel a vívó- és asztalitenisz-csarnok projektzárójára utalt a képviselő. A gyorsreagálású csoport működéséről elismerően szólt a politikus. Hozzátette: nem érti Illés Károlyt, hogy miért kell folyton kampányolni dr. Hende Csaba mellett. 


Koczka Tibor a Gothard-kastélyról beszélt, hogy milyen tervek voltak az épületre vonatkozóan. Kiemelte: foglalkozni kell a felújítással. Illés Károly megint hangsúlyozta: sokat köszönhetnek valóban az országgyűlési képviselőnek, nem szabad elvitatni az érdemeit. 


Kopcsándi József (Éljen Szombathely) az Akacs Mihály utcai forgalmi rend változásról beszélt. Elmondta: kikérik majd a lakosság véleményét. A Bolyai utcában hamarosan közparkot adnak át, tette hozzá a képviselő. 


Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely) is a korábbi ciklus civil szervezeti támogatását kritizálta, a politikus szerint korábban teljesen szubjektív alapon működött. Arra emlékeztette dr. Takátsné dr. Tenki Máriát, hogy például a Joskar-Ola Napokra soha nem adott támogatást az önkormányzat civil alapja. A koronavírussal kapcsolatban aláhúzta: az önkormányzat felkészült, viszont sérelmezte, hogy dr. Kecskés László, az egészségügyi bizottság elnöke nem vesz részt a munkában. Arról is szólt, hogy három helyen kezdődött meg a választókörzetében a játszótér-felújítás. Dr. Nemény András annyit jegyzett meg, hogy a közös hangot kell keresni a koronavírus-ügyben. Dr. Kecskés László szerint nagy mellénnyel nyilatkozott Kelemen Krisztián. Pont ő kérte, hogy vonják bele az egyeztetésbe, emelte ki dr. Kecskés László. Szerénységet és együttműködést kért a képviselő, amire dr. Nemény András úgy reagált: mindenképpen számolnak a fideszes városatya szakmai tudásával a közös munkában. 


Horváth Gábor a közvilágítással kapcsolatos kritikáit fogalmazta meg: van, hogy egész nap ég a villany, máshol este sem, így teljes sötétség van. Illés Károly szerint ez üzemeltetési probléma, nem a korábbi fejlesztéssel kapcsolatos hiba. Horváth Soma elmondta: annao lecserélték a korábbi lámpatesteket, volt, hogy ne került ki új a régi helyére. Utánajárnak a kérdésnek, ígérte. 


Dr. Czeglédy Csaba (független) a Nagyszállóról beszélt, mint fogalmazott: úgy tudja, nem vásárolta meg a vevőjelölt az ingatlant. Csalás kísérletének gyanúja miatt tegyenek lépéseket, javasolta a politikus, a végrehajtó pár magánszeméllyel összejátszva, fiktív adás-vételi szerződést fabrikálva próbálta meg átverni az önkormányzatot. A Gothárd-kastéllyal kapcsolatban azt mondta: semmiképpen nem a Béke térre tervezik a hajléktalanszállót elhelyezni. Később a lakásügyekről beszélt dr. Czeglédy Csaba, megemlítve azt, hogy több család krízishelyzetben van. Kik a felelősök azért, hogy a lakásfelújításokat rosszul végezték el? – tette fel a kérdést. A polgármester a Nagyszállóval kapcsolatban elmondta: még nem kapott hivatalos tájékoztatást a vétellel kapcsolatban. Illés Károly azzal egyetértett, hogy utána kell járni a Nagyszálló ügyének. 


Voltak vicces jelenetek is a délelőtt folyamán. Előbb dr. Czeglédy Csaba követte meg egy félreértés miatt a Fidesz-frakció tagjait – aztán ebből szállóige lett: „Kövessen meg téged a Czeglédy”... Aztán Putz Attila elmondta, hogy a zanati temetőben rendezik a negyedik országos sírásó versenyt… Mindkét alkalommal egészen jól derültek a városatyák. Ezzel lezárult a két közgyűlés közötti vita.  

 
A polgármester végül gratulált Jordán Tamásnak, aki a Nemzet Színésze lett, valamint Melega Miklósnak, aki az Év Levéltára díjat vehette át a minap az intézmény vezetőjeként.  


A költségvetés vitája
 

A napirendek között az első a költségvetésre vonatkozott. Dr. Nemény András szerint a költségvetés nyertese az egészségügy, a szociális szféra és a városüzemeltetés – azokat az értékeket tükrözi a büdzsé, amelyeket fontosnak tart a városvezetés, hangsúlyozta a polgármester. Illés Károly szerint útkeresés látszik a költségvetés-tervezeten, ugyanakkor a hosszútávú fenntarthatóság nem. A büdzsé alapja az az 5 milliárd forintos állami támogatás, amely egy nagyberuházás kapcsán érkezett Szombathelyre. A Médiacentrum további 31 millió forintos plusz támogatását nem támogatja az ellenzéki frakció. A felsőoktatásra szánt támogatást kevesellte a politikus. Sport tekintetében azt mondta Illés Károly: a városvezetés a teljesítményalapú támogatást emlegette, ehhez képest a Haladás VSE csak 40 millió forintot kap a tervek szerint, holott a futsalcsapat kupagyőztes lett, és több sportoló olimpiai kvótáért küzd. 


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária is a Schaeffler-beruházásból befolyt telekárat emelte ki. Aztán utak és kerékpárutak felújítását, kiépítését javasolta. A Médiacentrum támogatásából a civil alaphoz kellene átcsoportosítani pénzt, javasolta a képviselőasszony. 


Bokányi Adrienn felháborítónak tartotta Illés Károly azon kijelentését, miszerint az útkeresés költségvetése lenne az idei. Szerinte épp a szombathelyi polgárok érdekét vették figyelembe a büdzsé összeállításakor, olyan elemeket emeltek be a rendszerbe, amely a szombathelyiek mindennapjait érinti. Melega Miklós a Szombathely visszavár programot emelte ki, emellett az Iseumi Játékoktól megvont támogatásra kérdezett rá. Üdvözölte a háziorvosi életpályamodellt, viszont aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy csökkent a pécsi egyetem szombathelyi kihelyezett tagozatának a támogatása. Dr. Nemény András elmondta: építkezés folyik a területen, azért nem lesz Iseumi Játékok. 


Sátory Károly is a kormány, valamint az országgyűlési képviselő, dr. Hende Csaba munkáját méltatta, utalva a nagyberuházásra. A saját körzetében is sok olyan útszakasz van, amely felújításra szorul. Dr. Nemény András azt mondta: a pályázat kiírásakor már ő volt a polgármester, az elismerés a cégnek szól, nem a kormánynak. A polgármester aztán aláhúzta: a korábbi ciklusban aránytalanul magas volt a kormánypárti képviselők körzetében az útfelújításokra fordított pénz az ellenzéki körzetekkel szemben. Tóth Kálmán is azt rótta fel dr. Takátsné dr. Tenki Máriának, hogy korábban a kormánypárti képviselők körzeteiben sokszorosát költötték el útfelújításra, ezért nem is értette a fideszes képviselőasszony érvelését. 


Szerencsés csillagzat alatt vették át a költségvetést, fogalmazott Ágh Ernő, aki szerint vitathatatlan alapja a telekértékesítés. Ha ez a bevétel nem lenne meg, akkor a nullát osztogatnánk, húzta alá a képviselő. Dr. Nemény András arra emlékeztetett: a 600 hektáros területet dr. Ipkovich György polgármestersége idején vásárolta meg az önkormányzat a Honvédelmi Minisztériumtól, ami remek, hosszú távú döntésnek bizonyult. A befolyt összeget ne működésre, hanem fejlesztésre kell fordítani, tette hozzá a polgármester. 


Dr. Kecskés László a költségvetésnek az egészségügyre vonatkozó része rendben van, az támogatható a bizottsági elnök szerint is. A pécsi egyetem egészségtudományi karának támogatását dr. Kecskés László is visszaállítani az eredeti, 10 millió forintos összegre a tervezett 5 helyett. A politikus azt mondta: valamennyi testületnek és polgármesternek köszönet jár a telekértékesítésért. Ezzel egyetértett dr. Czeglédy Csaba, majd hozzáfűzte: nagy elismerés jár a cégnél dolgozóknak, akik évek, évtizedek óta bizonyítanak, hogy szorgalmasak. A saját képviselői keretéből ajánlott fel kétmillió forintot szociális tartaléknak, így nem kellett módosítani a költségvetést. Elismerően szólt a politikus a városvezetésről, és egyetértett abban, hogy az idei büdzsének egyik nyertese valóban a szociális szféra. 


Az ebédszünet előtti utolsó felszólaló Koczka Tibor volt. A felsőoktatással foglalkozott a Pro Savaria-s politikus, kiemelve azt, hogy másfél éve már szorgalmazta: készüljön igényfemérés, hogy milyen szakokkal gazdagodjon az egyetem. A Haladással kapcsolatban azt mondta: a mamutszervezet már nem tud megfelelően működni a XXI. századi körülmények között. A 40 millió forintos támogatást pedig célirányosítaná, azaz legyen nyilvánvaló, hogy melyik szakosztály mennyi pénzt kap majd. 


Ebédszünet, folytatás fél 3-tól. 


Délutáni történések
 

Horváth Gábor felszólalásával folytatódott a közgyűlés délután. A herényi képviselő kiemelte: a peremvárosi kerületek rossz helyzetben vannak, azok felzárkóztatása nem tűr halasztást. A Gothard Jenő Általános Iskola környékén lévő utcák rendbetétele prioritást kell, hogy élvezzenek a városatya szerint, majd hozzátette: a csapadékelvezetés is több helyen problémás. „Annyi a probléma, mint égen a csillag”, emelte ki Horváth Gábor, utalva valamennyi peremkerületi körzetre.   

Németh Ákos (Éljen Szombathely) tanácsnok az 1000 fa programról, illetve annak költségvetési vonzatáról beszélt. A KISZ-lakótelep egyéni képviselője is arról szólt, hogy az útfelújítás, valamint a csapadékelvezetés problémáival keresik őt is leggyakrabban. Illés Károly szerint már tavaly, az új többség is rossz költségvetést állított össze, ennek a folytatása, következménye az idei. 


A Nemzeti Összetartozás Emlékhely ügyében szólalt fel Sátory Károly. A város költségvetésében is szerepel ezen emlékhely megépítésének támogatása, ezért köszönetet mondott a képviselő. 


Dr. Nemény András szerint az útkeresés helyett ez az úttalálás költségvetése. Több mint 2 milliárd forintos fejlesztést tartalmaz, és a szombathelyiek érdekét szolgálja, summázta a politikus. Dr. Horváth Attila, a költségvetésért felelős alpolgármester arról szólt, a mai gazdasági környezetben nehéz tervezni a büdzsét. A politikus egyébként fenntarthatónak és szigorúnak látja a költségvetést, majd hozzáfűzte: semmilyen hitelt sem kíván felvenni az önkormányzat. Horváth Soma alpolgármester arról szólt, hogy több pénzt áldoznak majd kultúrára, kiemelve azt, hogy a karnevál előkészületei már megkezdődtek – korábban, mint az elmúlt években. Az alpolgármester ugyancsak aláhúzta: a civilek is több pénzből gazdálkodhatnak majd. László Győző (Éljen Szombathely) alpolgármester is elismerően szólt a költségvetésről, annak egészségügyi és oktatási részét kiemelve. „Mi az emberekbe invesztálunk”, fogalmazott László Győző végezetül. 


A képviselők néhány módosítással fogadták el a város 2020-as költségvetését. 


Önkormányzati rendeletek

 

A 3. napirendi pont a javaslat önkormányzati rendeletekkel kapcsolatos döntések meghozatalára elnevezéssel került a városatyák elé. Putz Attila szólt hozzá a kérdéshez, de itt sokan elveszítették a fonalat – többek között a képviselők, és e sorok szerzője is... Szóba kerültek később fák, védett természeti értékek, a Herényi Virágút – aztán lezárták a teljesen barátságos hangulatú eszmecserét, és megszavazták az előterjesztést. 


Javaslat a 2020. évi vagyongazdálkodási koncepció elfogadására, ez volt a következő napirendi pont. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária kért szót, és arra emlékeztette a polgármestert, hogy légópincék létesítését ígérte a kampányban. Dr. Nemény András úgy fogalmazott: a belvárosiak nem keresték az ügyben. Illés Király arról szólt, hogy a használaton kívüli ingatlanok kezelését máshogy kell intézni a jövőben, mert a SZOVA jelenleg nem teszi jól a dolgát. Az egyik ingatlant gombafertőzés támadta meg, mint kiderült, ezt mielőbb rendbe kellene tenni. A Szily János utca 42. házról van szó – Melega Miklós műemlékvédelmi szempontból is méltatta az épületet. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária csak nem hagyta a légópincék ügyét, dr. Nemény András úgy reagált: írásban keressék meg az érintettek.  


A piacról von be ingatlanokat a város a bérlakásrendszerbe
 

A Közösségi Bérlakás Rendszer bevezetése volt a következő napirendi pont. Ágh Ernő, mint a szociális bizottság tagja elmondta: sokat dolgozott a hivatal a témán, országosan egyedüli példa a szombathelyi. Jószándékot lát a képviselő az ötlet mögött, ugyanakkor kockázatos vállalkozásnak tartja a rendszer bevezetését. Az 50 millió forintot, amelyet erre elkülönítettek, azt fordítsák a jelenlegi lakások felújítására.


Dr. Nemény András úgy reagált: az, hogy valami még nem működött az országban, az nem azt jelenti, hogy nem lesz működőképes. A szombathelyi modell, így említette a polgármester, aki szerint a kockázati elem épp megoszlik a tulajdonos és az önkormányzat között. Tesznek egy próbát, ha működik, akkor alkalmazzák. Bátornak, innovatívnak kell lenni, érvelt dr. Nemény András. Illés Károlynak is fenntartásai vannak a rendszerrel kapcsolatban. Példaként az amortizációt és az üresen állást hozta a frakcióvezető. A polgármester elmagyarázta: nem lesz üresen a lakás, mert egy időben köttetnek meg a szerződések. Valamennyi szereplője nyertese lesz a rendszernek, vélekedett dr. Nemény András.


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária 2006-ig ment vissza az időben, kiemelve azt, hogy 2010-től pontrendszer van érvényben. A képviselőasszony megnyugtatónak tartotta, hogy a pontrendszer érvényben marad. A képviselő támogatja az elképzelést, noha nem ilyen mértékben, de előbb át kellene világítani a jelenlegi rendszert. Az üres bérlakásokat kellene előbb rendbe rakni, tette hozzá. 2088 bérlakás van Szombathelyen, 150-170 áll üresen. A kísérleti program induljon el, de ezzel párhuzamosan vegyék górcső alá, hogy miért akadozik a felújítás. Dr. Nemény András válaszában úgy fogalmazott: a jelenlegi helyzetet megörökölte a városvezetés, nem igazán elegáns a múltra hivatkoznia a képviselőasszonynak.


Dr. Czeglédy Csaba, mint a Szociális Bizottság elnöke szólalt fel. 2100 önkormányzati bérlakás van, 100 család folyamatosan keresi a hivatalt a lakásproblémákkal. 396-an voltak a fogadóóráin, 46 levél született, amelyet elküldtek a SZOVÁ-nak az adott problémákról. Sok az új ügyfél, számos olyan család kereste fel a hivatalt, amelynél mindkét felnőtt dolgozik, ám az ingatlan tulajdonosa folyamatosan emelné a bérleti díjakat, mivel ki tudja adni magasabb összegért vendégmunkásoknak. Krízishelyzetben van sok család, vélekedett a képviselő. Több száz üres lakás van Szombathelyen, a tulajdonosok közül pedig már többen érdeklődtek az önkormányzatnak való bérbeadás iránt, tette hozzá.


László Győző, a területért felelős alpolgármester szerint ez egy új megoldási javaslat, és vannak még terveik. A helyzet súlyos, ezt próbálják meg enyhíteni, tette hozzá végül. 

Az előterjesztést megszavazta a testület.   

 

A következő téma az egészségügyi alapellátással kapcsolatos döntések meghozatala volt. Dr. Kecskés László beszélt a témában hosszasan. A témához más nem szólt hozzá, a polgármester örömét fejezte azért, hogy végül a szakmai bizottság támogatta az elképzelést. A testület megszavazta a napirendi pontot. 

 

Leváltották a Médiaközpont vezetőjét


Javaslat önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokkal kapcsolatos döntések meghozatalára – ezzel a címmel szerepelt a 7. napirendi pont. Illés Károly a Médiaközpontról beszélt. Úgy fogalmazott: politikai okokból leváltotta az új többség a korábbi igazgatót, és Halmágyi Miklós kinevezése mellett úgy érvelt, hogy megbízható ember került a média élére. Rossz döntés született, az ügyvezető nem volt méltó a feladat ellátására, húzta alá a frakcióvezető, majd megkérdőjelezte a polgármester alkalmasságát is.


A polgármester így reagált: mindent nyíltan kezelnek. Többen kapnak esélyt, de ellenőrizve lesz a rendszer. Amikor visszaélésre okot adó gyanú van, akkor reagál a városvezetés. A felügyelőbizottság (feb) a belső vizsgálatot folytatott, ám a feb is hibázott a vizsgálat közben, így annak elnöke le is mondott. A felelősség kérdésével kapcsolatban azt mondta dr. Nemény András: anno az ügyvezetőcsere mellett döntöttek, mert egyrészt nem volt újság, másrészt a tévé sem működött objektívan. A Médiaközpont kiegyensúlyozottan működött, ez volt a polgármester elvárása. Egy másik dolog, hogy az ügyvezető hogyan végezte a munkáját a gazdasági területen.


Nem maradhatott az ügyvezető, a tetteknek van következménye, hangsúlyozta a polgármester. De nem állhatnak meg itt, a kiküldetések korábban sem voltak letisztázva. Elhangzott: egy évben 98 kiküldetésben volt a korábbi direktor,Lovass Tibor,  amelyért 1,5 millió forintot vett fel. A többi cégnél is vizsgálódni kell, emelte ki dr. Nemény András, de ez nem menti fel Halmágyi Miklóst.


Átmenetileg megbízott ügyvezető vezeti a Médiacentrumot, majd pályázatot írnak ki a pozícióra. Horváth Gábor, mint a feb tagja elmondta: kaptak „belső fülest” a Médiacentrumból, a feb valóban vétett alaki hibákat, ám sajnálja, hogy az elnök lemondott. Arról is szólt a fideszes képviselő, hogy kár volt Lovass Tibort leváltani, és arról kérdezte a polgármestert, hogy Farkas Balázst kell-e alkalmazni szakmai tanácsadóként. „A Pro-Jobbik politikai alkuja volt Lovass Tibor menesztése?” – ezt is kérdezte a városatya.


Dr. Nemény András elmondta: Halmágyi Miklós több mint két évtizedig állt a megyei napilap élén, és a Médiacentrumot is politikailag korrekt módon vezette. A polgármester azt mondta: Lovass Tibor többször arról beszélt neki, hogy az ellenzéket nem hívhatja meg a tévébe. Ez így nem volt elfogadható, mondta dr. Nemény András. Az okozott kár 120 ezer forint volt. A polgármester párhuzamot vont a mozi kávézójának bérlője között, aki hosszú éveken keresztül, Illés Károly asszisztálása mellett a piaci árnak a feléért tudta kivenni a szórakozóhelyet.


Dr. Czeglédy Csaba szerint ne nevezzük Lovass Tibort jó szakembernek, hiszen aki kézi vezérlésre cenzúrázik, az nem jó szakember. Kifejezetten rossz szakembernek titulálta a korábbi igazgatót, előbb ki kellett volna rúgni, vélekedett a független képviselő. Halmágyi Miklósról sem fogalmazott meg jobb véleményt a politikus, akiről azt mondta: kiszolgálta a Fidesz érdekeit, amíg a Vas Népe főszerkesztője volt. A városvezetés egyet tehetett, amit végül tett is: feljelentést kezdeményezett az ügyben. A képviselő azt javasolta, hogy a belső ellenőrzések a városi cégeknél nyúljanak vissza öt évre. Könnyen lehet, hogy Halmágyi Miklós rossz gyakorlatot követett, mondta végül dr. Czeglédy Csaba. Dr. Nemény András arra kérte a képviselőket, hogy maradjanak a témánál.


Melega Miklós azt mondta: nem a feb felelősségét kell firtatni elsősorban, hanem a valós problémát. Vétkes kötelességszegést nem követtek el a feb tagjai, lelkiismeretesen végezték el a dolgukat. Felhívták a figyelmet arra, hogy mi folyik a Médiacentrumban. Azt is kiemelte a fideszes képviselő, hogy immár három igazgató és egy szakmai tanácsadó is dolgozik a Médiaközpontnál, ez pedig súlyos anyagi terhet ró a városra. A lap a városatya szerint balra húzott a kampány idején, és meglepte, hogy a közelmúltban meghívást kapott a tévébe. Melega Miklós úgy vélte: gondok vannak a Médiacentrumban, és ezek nem csak pénzügyi problémák. A polgármester abban egyetértett: vannak gondok a cégnél, de ebbe nem kíván belefolyni. A feb ne ravasz legyen, hanem törvényes, reagált a polgármester Melega Miklós felvetésére. Dr. Nemény András azt hozta fel: örül neki, hogy a feb feltárta a problémát, de törvényesen kell mindig eljárnia. Hogy kiket vesznek fel a Médiacentrumba, nem szól bele a városvezetés. Példaként hozta, hogy Koczka Tibor anno fideszes képviselőjelölt volt a Médiacentrum igazgatójaként.


Koczka Tibor, mint újságíró beszélt, és úgy fogalmazott: a politikusok rendre elégedetlenek az újságban megjelent anyagokkal. Amikor ő volt a vezetője a Médiacentrumnak, kaptak lehetőséget az ellenzéki képviselőjelöltek. 


Dr. Czeglédy Csaba visszatért Lovass Tiborhoz: az igazgató korábban arra hivatkozva, hogy kirúgják, nem merte behívni az ellenzéki politikusokat a tévébe. Akkurátus vizsgálatot kért a képviselő minden önkormányzati cégnél. Illés Károly kiállt Lovass Tibor mellett, azzal egyetértett, hogy rendet kell rakni a városi cégeknél. A SaFo objektivitását is megkérdőjelezte a frakcióvezető. 2017/2018-ban a NAV és az ÁSZ is vizsgálta a tévé működését, és nem talált hibát, tette hozzá. Ágh Ernő szerint sajnálatos, hogy az ügyvezető vétett, a polgármester megtette, amit meg kellet tenni. A felelősség viszont megvan a kinevezést illetően, vélte Ágh Ernő, majd hozzátette: Farkas Balázs foglalkoztatásával nem értenek egyet. 


A polgármester végezetül elmondta: Halmágyi Miklós kinevezése előtt körültekintően jártak el, hiszen korábban nem vétett ilyen hibát, a jövőbe pedig nem látnak. „Léptünk, határozottan léptünk, e történet nagy tanulság nekem és a testületnek, valamint a városi cégek vezetőinek is”  mondta dr. Nemény András. 


A testület elfogadta az előterjesztést azzal a kiegészítéssel, hogy a városi cégeknél öt évre visszamenőleg belső vizsgálatot rendelnek el. Az ügyvezetőt visszahívták pozíciójából, ideiglenesen Török Tibort nevezték ki május 31-ig, bérét 600.000 forintban állapította meg a testület.  


A Savaria Mozi kávézójának bérbeadása


Az önkormányzati tulajdonú ingatlanokkal kapcsolatos döntések meghozatala is téma volt a közgyűlésen. Itt szóba került – egyebek mellett – a mozi kávézójának bérbeadása. A polgármester elmondta: 360 ezer forint helyett most 1.1 millió forintért adja ki a város a helyet. A korábbi bérlő egyébként több, mint 800 ezer forintos pályázatot adott le most. Dr. Nemény András szerint felelőtlen volt a korábbi városvezetés, amikor folyamatosan meghosszabbította a korábbi bérlővel a kontraktust. Illés Károly azt mondta: korábban az egész mozi-komplexum „kiadását” tervezték, de végül ez nem sikerült. A legtöbbet ajánló vállalkozó nyeri el a bérlést, tette hozzá dr. Nemény András. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária szerint aggályos a magas bérleti díj, és fenntartásokkal fogadta, hogy ki lehet-e termelni a bérleti díjat. Dr. Horváth Attila alpolgármester átláthatóságot ígért, minden ügyben. 
A vitát lezárta a polgármester, az előterjesztést megszavazta a testület.


Kiss Barna a Savaria Szimfonikus Zenekar vezetője

 

A lejárt határidejű határozatokról is döntöttek a képviselők. Vita nélkül ment át a javaslat. A Jegyzői tájékoztató a Polgármesteri Hivatal törvényességi és hatósági munkájáról, a Hivatal tevékenységéről volt a 10. pont, ezt is gyorsan megszavazta a testület. 
Javaslat a Savaria Szimfonikus Zenekar vezetői álláshelyére beérkezett pályázat elbírálására és egyéb személyi ügyek megtárgyalására – ez volt az utolsó nyilvános napirendi pont a közgyűlésen. Horváth Soma elmondta: egyedül Kiss Barna, a jelenlegi igazgató pályázott a pozícióra, amelyet a szakmai bizottság támogatott. A 2025-ig szóló megbízatást támogatták a városatyák.  

És itt a vége. Folytatás márciusban!

Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
legolvasottabbak
Ausztria június közepétől közös határnyitást tervez Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával
Június közepétől közös határnyitást tervez Ausztria Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal, írta a krone.at Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter bejelentése nyomán, aki kedden cseh és szlovák kollégájával videokonferencián tárgyalt a kérdésről.
Ma reggeltől újabb átkelő nyílik meg az osztrák-magyar határon
Ma reggeltől újabb átkelő nyílik meg az osztrák-magyar határon, olvasható Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében.
Fertőzötteket találtak egy újranyitott étterem vendégei között
A német egészségügyi hatóságok hétfőn bejelentették, hogy koronavírusos fertőzötteket azonosítottak egy nemrégiben újra megnyitott alsó-szászországi étterem vendégei között, és már száznál több embert karanténba helyeztek. Az országban tovább emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, megközelítette a 180 ezret.
Az Ausztriából érkező magyar és osztrák állampolgárok negatív koronavírus-tesztről szóló orvosi igazolással átléphetik a határt
Péntektől átléphetik a magyar-osztrák határt a két ország állampolgárai, ha négy napnál nem régebbi német, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolják, nem koronavírus-fertőzöttek, hangzott operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Szombat éjféltől Ausztria megnyitja a lezárt határátkelőket Magyarország, Csehország, Szlovákia és Liechtenstein irányában
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitják az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi korlátozásokon és az ellenőrzéseken is.
legfrissebbek
Orbán: nemzeti konzultáció kezdődik
Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Vaddisznót gázolt egy Ford Torony közelében, a 89-es főúton
Személyi sérülés nélküli közlekedési baleset történt pénteken hajnalban a 89-es főúton, Torony közelében.
Meghalt 8 beteg és 3841-re emelkedett a fertőzöttek száma
Meghalt 8 krónikus beteg, és 25-tel, 3841-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu péntek reggel.
Egy éve történt a tragédia, több megemlékezést tartanak Budapesten
Egy évvel ezelőtt, 2019. május 29-én történt a Hableány sétahajó tragédiája a Dunán, az évfordulón több megemlékezést is tartanak Budapesten.
A saját ügyfelét zsarolta az ügyvéd
Letartóztatták a saját ügyfelét zsaroló ügyvédet - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész.