km/óra
  2020.07.05., vasárnap  •  Emese, Sarolta napja
Európa szellemi öröksége a közösségekben él tovább

Európa szellemi öröksége a közösségekben él tovább

Szombathelytől az itáliai Albengáig hosszú út vezet, a térség városait ennél mégis sokkal több köti össze: a közös kulturális és szellemi örökség a földrajzi közelségnél is szorosabb kapcsot teremt. Erre a hagyományra hívta fel a figyelmet a hároméves NewPilgrimAge projekt, amely négy ország összesen hét régióját és városát kapcsolta össze a Szent Márton útvonal mentén. Az online zárókonferencia május 28-án lesz, míg május 29-én Szent Márton szülővárosa, Szombathely tart online búcsúeseményt, amelyre várják az érdeklődőket.

 

De ki is volt a Szent Márton útvonal névadója, és miért érdemes figyelnünk rá? Emberségét legjobban talán az fejezi ki, hogy a világi hatalom elutasításaképp egy ízben készen állt fegyvertelenül csatasorba állni, amikor pedig élete vége felé püspökké választották, egy lúdólban próbált elbújni a dicsőség elől. A jóságáról szóló legendák Mártont a humanizmus szimbolikus figurájává emelték, emberképe, és az emberi közösségekért végzett munkája a mai napig példaértékű maradt. 


A NewPilgrimAge projekt rendezvényeinek célja éppen a minél többek bevonására épülő közösségfejlesztés és a közös szellemi örökség felidézése és megújítása volt – írják közleményükben. A résztvevő közösségek Magyarországról, Horvátországból, Szolvéniából és Olaszországból a Szent Márton-i örökségen keresztül mutatták be workshopok, képzések során, illetve szakmai anyagokban a közösségi lét jelentőségét és teremtő erejét, a közösségek bevonásának jó gyakorlatait, a közösségfejlesztés folyamatait és valódi változáshoz nélkülözhetetlen lépéseket, feltételeket. A hároméves projektben tematikus félévek épültek egymásra, amelyek a közösségfejlesztés szakaszait is magába foglalták, a vízióalkotástól a legjobb ötletek konkrét megvalósításig. 


A kitartó munkát követően az eredmények sem maradtak el. A fiatalabb generáció bevonásának érdekében a résztvevők infokommunikációs eszközöket - például mobilalkalmazásokat - fejlesztettek, a fiatalok minél szélesebb körű részvételét a szervezők egy verseny kihirdetésével ösztönözték. A projekt során felhalmozott és a partnerek között cserélt tapasztalatokról változatos anyagok számoltak be, az animációs filmektől a zine magazinokon át a virtuális bejárást lehetővé tevő oldalakig. A résztvevő szervezetek félévente találkoztak, 2019 tavaszán pedig egy nemzetközi fesztivál keretei között hatalmas tudáscserére, és a közösség játékos bevonására is sor került. A projekt során készült anyagok mindegyike elérhető a NewPilgrimAge hivatalos oldalán, ezekből mindenki meggyőződhet arról, hogy Európa szellemi és kulturális öröksége a különböző településeken, és annak közösségeiben él tovább. 


A hároméves projekt nemzetközi záróeseménye a járvány miatt az online térben valósul meg május 28-án, csütörtökön 14 órakor. Másnap, május 29-én, pénteken 14 órakor pedig Szombathely tart online búcsúrendezvényt. A résztvevők meghallgatják a pályázat eredményeit bemutató rövid beszámolókat, és az esemény végén egy online játék keretében Szent Mártonnal is „találkozhatnak”. A szervezők a két eseményre mindenkit szeretettel várnak. 


A május 28-i közös nemzetközi online konferenciára itt regisztrálhat, a május 29-i hazai online konferenciára pedig itt. A NewPilgrimAge weboldala ezen a linken érhető el. 
 
Fotó: interreg-central.eu 
 

kapcsolódó cikkek
Szent Márton Kids: alkalmazás és játék kisgyermekes családoknak
Szent Márton Kids: alkalmazás és játék kisgyermekes családoknak
Óvodavezetőknek mutatták be az elsősorban kisgyermekes családok számára készült Szent Márton Kids elnevezésű applikációt. A program és a hozzá kapcsolódó honlap nemcsak a savariai születésű szent tanulságos és példamutató történetet mutatja be, hanem arra ösztönöz, hogy a kultuszhoz szorosan kapcsolódó helyeket is megismerjék, sőt, felkeressék az érdeklődők.
kapcsolódó cikkek
Szent Márton Kids: alkalmazás és játék kisgyermekes családoknak
Szent Márton Kids: alkalmazás és játék kisgyermekes családoknak
Óvodavezetőknek mutatták be az elsősorban kisgyermekes családok számára készült Szent Márton Kids elnevezésű applikációt. A program és a hozzá kapcsolódó honlap nemcsak a savariai születésű szent tanulságos és példamutató történetet mutatja be, hanem arra ösztönöz, hogy a kultuszhoz szorosan kapcsolódó helyeket is megismerjék, sőt, felkeressék az érdeklődők.
Savaria Fórum 29. évfolyam 26. szám - 2020.07.03.
Savaria Fórum 29. évfolyam 26. szám - 2020.07.03.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában
Hétfő kora délután megérkezett Nyugat-Magyarországra a hidegfront, Szombathely környékére zivatart és szélvihart nem, csak áztató esőt hozott - ezzel együtt az országban számos helyen pattantak ki viharok A szomszédos Ausztriában nem minden régió volt ilyen szerencsés, a déli területeken jég is esett. 
Szombathelyi egészségügyben dolgozók kaptak jutalmat
Pénzjutalomban részesítette Szombathely MJV Önkormányzata azon egészségügyi területen dolgozó, a szombathelyi önkormányzat alkalmazásában álló munkatársakat, akik nem részesülhettek a kormány által ígért, az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri juttatásból, olvasható a város honlapján.
Egészségügyi dolgozókat díjaztak a Semmelweis-napi ünnepségen
Az idei évben a Semmelweis-napi díjátadó ünnepséget rendhagyó módon szűkebb körben és fogadás nélkül szervezték meg a Városházán. S bár a Semmelweis-ünnep az egészségügyi dolgozók ünnepe, de ahogy ők fogalmaztak, nemcsak róluk szól. Hanem azokról is, akiknek jelentős szerepük volt abban, hogy fizikai és mentális sérülés nélkül, egészségesen vészelték át az elmúlt járványidőszakot.
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán országaira
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán hat országára: Szerbiára, Montenegróra, Bosznia-Hercegovinára, Észak-Macedóniára, Albániára és Koszovóra az új típusú koronavírus-járvány miatt - jelentette be Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerdán.
Aggasztó tendenciát mutat a járványhelyzet alakulása Ausztriában
Aggasztó tendenciát mutat a koronavírus-járvány alakulása Ausztriában, az utóbbi héten 343 ember fertőződött meg az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint.
legfrissebbek
Exit poll: a HDZ nyert a horvátországi választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani
A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyert a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérésből.
Opel ütközött Hyundainak Nemeskeresztúrnál, a 84-es főúton
Nagyobb torlódás alakult ki a 84-es főúton a nemeskeresztúri elágazásnál, ahol vasárnap délután ráfutásos baleset történt.
Megemlékezés a Holokauszt 76. évfordulóján
Megemlékezést tartottak vasárnap Szombathelyen a helyi zsidóság deportálásának 76. évfordulója alkalmából.
Valtteri Bottas nyerte a kaotikus Forma 1-es idénnyitót Spielbergben
A Mercedes finn pilótája szombaton karrierje 12. pole pozícióját szerezte meg, vasárnap pedig rajt-cél győzelmet aratott az osztrák nagydíjon.
Lezuhant egy vitorlázógép Miskolcon
Felszállás közben a földre zuhant egy vitorlázó repülőgép a miskolci repülőtéren vasárnap délelőtt - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.