km/óra
  2020.02.17., hétfő  •  Donát napja
Ellenzéki vezető a város élén: Nemény András Szombathely új polgármestere (interjú)

Ellenzéki vezető a város élén: Nemény András Szombathely új polgármestere (interjú)

Három jól felkészített polgármesterjelölt közül választhattak a szombathelyiek múlt vasárnap az időnként hektikus kampányidőszak után. Balázsy Péter (Fidesz) és Nemény András (ÉSZ!) között néhány száz szavazat döntött az utóbbi javára (Koczka Tibor – független – a 3. helyen végzett), így ellenzéki vezető irányítja a várost. Szombathely új polgármestere kedden válaszolt lapunk kérdéseire.

– Hogyan értékeli a lezajlott kampányt?


– A választók is értékelték, a miénkre egyébként sokan mondták, hogy soha nem volt ennyire profi. Ez azért esik jól, mert nem külsős cég működtetette, hanem a közvetlen csapatom és én.


– Volt-e olyan kampányelem, amire azt mondja most, hogy feleslegesnek bizonyult?


– Nem jut eszembe ilyen. Ugyan maximalista vagyok, és akadnak még fel nem használt ötletek, de az eredmények azt mutatják, nem baj, hogy ezek a tarsolyban maradtak.


– A klasszikus sportújságírói kérdés: mit éreztek a választás éjszakáján, gondolták, hogy meglesz a győzelem?


– Amikor a magas részvételi arányt megláttuk, akkor világossá vált, hogy annyi szavazat kell a polgármesteri győzelemhez, amennyit még soha, senki nem kapott. Ezért mondtam, hogy akárki nyer, hatalmas legitimációval rendelkezik. Az ellenem folytatott hihetetlenül negatív, karaktergyilkos kampány (ilyen Szombathelyen sohasem volt még) után ennyi szavazatot kapni, nos, ez az igazi felhatalmazás. Mondhatni, kimaxoltuk az eredményt, úgy számoltuk egyébként, 17 ezer voks kell a győzelemhez, és nem tévedtünk nagyot. 


– Volt-e átszavazás egyik oldalról a másikra?


– Biztosan kaptunk jobboldali voksokat, különben nem jött volna össze ennyi szavazat. Szerintem Balázsy Péter kevesebb baloldali szavazót tudott megszólítani, inkább a személye miatt szavazhattak át.  


– Mivel kezdik vagy inkább folytatják a munkát?


– Hétfőn találkoztam Puskás Tivadarral, megkérdeztem mit gondol, honnét folytassuk, mi az, ami számára fontos, hiszen 9 évig volt a város polgármestere. Korrektül beszéltünk folyamatban lévő ügyekről, programokról, azért jelezte, hogy nem erre a beszélgetésre számított. Kedden a jegyzővel találkoztam, hiszen vannak operatív ügyek, amiket folytatni kell. Az élet megy tovább, a jövő hétre, október 23-ra meg kell szervezni az ünnepséget, a közgyűlést, átadás-átvétel lesz, rengeteg konkrét teendő van. Az első közgyűlésre SZMSZ-t kell alkotni, ki kell találni a városvezetés és a bizottságok struktúráját is. Mindenkivel személyesen beszélek, hogy aztán a megfelelő kereteket jó tartalommal tudjuk megtölteni. 


– Tudható-e, hogy kire számít alpolgármesterekként?


– Én már tudom, de ezek a megbeszélések kedden kezdődnek el, előre senkinek nem ígértem semmit. Amíg ezeket nem folytattam le, nem akarok semmit nyilatkozni. 


– Tehát előzetes ígéret és paktum nélkül vágott bele a kampányba.


– Se egyik, se másik nem volt.  A választási eredmény után látszik csak, milyen az ideális szervezet, milyen lehetőségek vannak. 


– Sok ígéret hangzott el a kampányban a választók felé, ezeket számon kérhetőnek nevezte. Ilyen az útfelújítások, közlekedés kérdése.


– Az útfelújításokról erre az évre megszületett a döntés, a kivitelezést tudjuk megsürgetni. A következő költségvetésbe még többet teszünk be erre a célra. Úgy igyekszünk dönteni, hogy minden városrészből kerüljenek be a felújításba utak, járdák, fontossági sorrendben, függetlenül a képviselő pártszínétől. Közlekedési koncepció: az első közgyűlésen tárgyalunk róla, mindenképpen szeretnénk kikérni az érintettek véleményét, például az utcák egyirányúsításánál. Ennek része az ingyenes parkolás, megnézzük, milyen hatásai vannak, de tartjuk az ígéretünket. 


– Tömegközlekedés: a Fidesz jelöltje azt mondta, a kormány elektromos buszokra ír ki hamarosan pályázatot, és már tárgyalt is erről.


– Ezt meg kell néznem pontosan, de minden jó ötletre nyitottak vagyunk, és ha valaki tud ebben lobbizni, igénybe vesszük a segítségét. Amit én ígértem, hogy környezetkímélővé alakítjuk a buszokat, ezt mindenképpen elkezdjük. 


– Riválisa, Balázsy Péter, csaknem ugyanannyi szavazatot kapott, mint ön. A Fidesz jelöltjének komoly kormányzati és brüsszeli kapcsolatai is vannak. Számít-e az ő munkájára?


– Neki el kell döntenie, hogy politikusként dolgozik-e tovább. Ha így dönt, akkor számítok rá. Tisztességes embernek tartom a negatív kampány ellenére. Azt gondolom, ha ő maga dönthetett volna egyedül, sok minden másképp alakult volna.  A munkáját szívesen fogadnám a város érdekében. 


– A térség kormánypárti képviselője, Hende Csaba is megkerülhetetlen. Ő egyébként a választások éjszakáján felajánlotta az együttműködését…


– …egy hazaárulónak, merthogy a Fidesz programismertető gyűlésének a közönsége annak nevezett, az ő közreműködésével.  Azt gondolom, hogy Hende Csabáról a választók döntöttek, neki nagy szerepe volt abban, hogy így alakultak a dolgok. Vagy megváltozik, vagy eltávolítják, sokkal könnyebb lenne a helyi közélet, ha ő nem akarná irányítani a Fidesz-frakciót, ami egyébként nem is az ő dolga. 


– Van még egy szereplő, aki nehezen sorolható be a szombathelyi politikai felállásba, az LMP-s országgyűlési képviselő, Ungár Péter, aki elég mélyen beleállt a kampányba. Ő milyen szerepet kap a rendszerben?


– Semmilyen ígéretet nem tettem neki, ő pedig semmit nem kért. Együtt akart örülni velünk, és ez ennyi volt. Kétségtelenül segített, önzetlenül tette, de ő nem vesz részt a szombathelyi munkában. Országgyűlési képviselőként aktív volt itt is, más kérdés, hogy a másik oldal ezért patás ördögként igyekezett feltüntetni. 


– Olyan helyzet állt elő, hogy a kormánypárti fölény ellenére több jelentős város ellenzéki vezetést kapott. Itt is elhangzott a kampány előtt, hogy így nehéz lesz az együttműködés a városvezetéssel. 


– Eddig sem arra kaptunk támogatást, amire kértünk, lásd stadion. Másrészt annyi településen döntöttek ellenzéki városvezetés mellett a választók, hogy ennyi helyet már nem lehet kihagyni a fejlesztésekből, mert azt keményen megbüntetik a választók, hiszen 2,5 év múlva országgyűlési választás lesz. Semmi nem garantálja, hogy a kormány utána is a helyén marad. Az országgyűlési képviselők sem akarnak leállni munkával, hiszen akkor nem tudnak eredményekről beszámolni a választóknak. A miniszterelnök is békülékeny hangot ütött meg. 


– Elég heterogén szövetség állt össze a választásra, mennyire lehet az Éljen Szombathely! szövetséget egyben tartani?


– Soha nem volt még ilyen erős, összekovácsolódott csapat a város élen. A volt képviselőink mind nyertek, három új ember is bekerül a közgyűlésbe, könnyű helyzetben vagyok, hiszen egységes társaságot vezetek, és önmagunkban van 11 szavazatunk. Ám én mindig meg akarom teremteni a legnagyobb konszenzust, beleértve a Fidesz-frakciót is. Aki dolgozni akar, kap feladatot.


– Szombathelyen nagy falat a sport, különösen a csapatok és a létesítmények fenntartása. Ebből kiemelkedik az NB I-es női kézilabda, ami Répcelakra kényszerült.


– Az SZKKA hazai meccseit, amilyen gyorsan csak lehet, visszahozzuk Szombathelyre. Ugyanez vonatkozik az edzéslehetőségekre is. A sportkomplexummal az a gond, hogy az ügyvezető nem tartotta be a közgyűlési döntést, és így nem lehet vele együttműködni, ezt korábban is mondtam. Nem láttam erőfeszítését, hogy az állami és önkormányzati pénzen kívül milyen forrásokat akarna bevonni az üzemeltetésbe. 


– Puskás Tivadar azt nyilatkozta, jó anyagi helyzetben adja át a város kulcsát. Egy esetleges gazdasági válság azonban felemésztheti a városvezetés politikai tőkéjét is. 


– Fel kell készülnünk mindenféle helyzetre. A városvezetésnek figyelnie kell a helyi cégekre, továbbá előre kell tekintenünk és lépnünk. Olyan digitális képzőközpontban gondolkodunk, amilyennel a burgenlandi tartományi kormány már rendelkezik. Rengeteg kiaknázatlan iparterületünk van, tudunk cégeket idehozni. Így, ha lesz is válság, azt együtt már könnyebben menedzseljük. Az iparűzési adó valóban magas, de elég jelentős hányadot vonnak el belőle, folyamatosan. Racionálisabb költségvetést állítunk össze, lesz benne tartalék.


– Mennyire tervez átlátható működést? A kormánypárt nem igazán kereste a nyilvánosságot, vagy ha igen, akkor szelektált a sajtó szereplői között.


– Minden választó számára láthatóan akarunk dolgozni. Én senkit nem zárok ki a nyilvánosságból. Rendszeresen számolunk be a működésünkről, ennek rendszerét most állítjuk össze.  Nem az az erős, aki minden ellenfelét kiszorítja, hanem az, aki engedi a másik oldalt is lehetőséghez jutni és kérdezni. Ettől mi csak többek leszünk.
 

Török Tibor
Fotó: Nagy Jácint


 

kapcsolódó cikkek
Balázsy Péter: köszönöm a bizalmat!
Balázsy Péter: köszönöm a bizalmat!
Bármelyik eddigi polgármester-választást megnyerte volna Balázsy Péter, a Fidesz-KDNP jelöltje a rá leadott 16 363 vokssal, ami 10 százalékkal több, mint a fideszes jelöltekre leadott szavazat, azonban most kikapott a 399 szavazattal többet szerző Nemény Andrástól (ÉSZ!). Balázsy Pétert szerdán kérdeztük a hétvégi szavazásról.
címkék
kapcsolódó cikkek
Balázsy Péter: köszönöm a bizalmat!
Balázsy Péter: köszönöm a bizalmat!
Bármelyik eddigi polgármester-választást megnyerte volna Balázsy Péter, a Fidesz-KDNP jelöltje a rá leadott 16 363 vokssal, ami 10 százalékkal több, mint a fideszes jelöltekre leadott szavazat, azonban most kikapott a 399 szavazattal többet szerző Nemény Andrástól (ÉSZ!). Balázsy Pétert szerdán kérdeztük a hétvégi szavazásról.
Savaria Fórum 29. évfolyam 6. szám - 2020.02.15
Savaria Fórum 29. évfolyam 6. szám - 2020.02.15
legolvasottabbak
Hit, hivatás, szerelem: Házasság heti beszélgetés Csókay Andrással és feleségével
A neves idegsebész és felesége, Altay Daniella volt a Házasság Hete szombathelyi rendezvénysorozatának vendége kedden este a Martineumban. A házaspár közös életük örömeiről, tragédiáiról, nehézségeiről beszélt a hallgatóságnak.
Csejtei Balázs az Év Zászlósa: a segítségnyújtás a vérében van
A szakma legjobbjainak járó elismerést kapta a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mobil laborjának technikusa a szervezet országos évértékelő értekezletén január végén. Hatósági kategóriában díjazták elkötelezettségét az „Év Zászlósa” címmel.
A szombathelyi háziorvosok rendelési ideje 2020. január 1-től
Összefoglalónkban valamennyi szombathelyi felnőtt háziorvos rendelési idejét megtalálja személyre lebontva.
Csernus Imre, Bagdy Emőke, Pál Feri: több mint száz esemény az AGORA tavaszi programjában
Koncertek, színházi előadások, gyermekrendezvények, beszélgetések – több mint száz programmal várja az érdeklődőket tavasszal az AGORA. Folytatódik a táncház és a tematikus kézműves foglalkozássorozat, lesz Oscar After Party, összeáll a város legnagyobb gyerekzenekara, érkezik Csernus Imre és Kovács András Péter. A szervezők sajtótájékoztatón ismertették a májusig tartó kínálatot.
A szombathelyi házi gyermekorvosok rendelési ideje 2020. január 1-től
Összegyűjtöttük valamennyi szombathelyi gyermek háziorvos rendelési idejét rendelőkre és orvosokra lebontva.
legfrissebbek
Zenei flashmob a Fő téren a Savaria Szimfonikus Zenekar művészeivel
Vasárnap délben ismerős dallamokba és a Savaria Szimfonikus Zenekar hat művészébe botlott, aki a szombathelyi Fő téren járt. A Savaria Rézfúvós Együttesből is ismert szimfonikus művészek adtak ugyanis flashmobszerű, rövid térzenei koncertet a "Forrás a zenének - feladat a zenésznek" program keretében.
Közel 1 milliárd forintos beruházás: új otthonra találnak a cserkészek, a vívók és az asztaliteniszezők
Új otthonra találnak a cserkészek, a vívók és az asztaliteniszezők: átadták a Szent László király utcai volt EPCOS-telephelyen közel egymilliárd forintból kialakított komplexumot. A sportolók mostantól kedvező körülmények között edzhetnek, és ezáltal akár nemzetközi porondra is kiléphetnek.
Az ellenzéki összefogás jelöltje, Kálló Gergely nyerte az időközi választást Dunaújvárosban és környékén
Kálló Gergely (Jobbik-DK-LMP-MSZP-Momentum-PM) nyerte a vasárnapi időközi országgyűlési képviselő-választást a Fejér megyei 4-es számú választókerületben, Dunaújvárosban és környékén.
Brüsszel, Soros, klímavédelem: évet értékelt Orbán Viktor
Magyarország mindenekelőtt – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Budapesten, a Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében, amelyben egyebek mellett arról is beszélt: a kormány klímavédelmi akciótervet fogadott el, 2020 és 2021 pedig az országépítés folytatása lesz.
Újabb SZKKA-győzelem: a Szent István csapatát is legyőzték a szombathelyi kézis lányok
A női kézilabda NB I 16. fordulójában magabiztos győzelmet aratott a Hungast-Szombathely KKA együttese. Mayer Szabináék a Szent István együttesét múlták felül 35-28 arányban.