km/óra
  2020.06.02., kedd  •  Kármen, Anita napja
Egészségesen a négy fal között is - Tanácsok Halmai Dóritól

Egészségesen a négy fal között is - Tanácsok Halmai Dóritól

Halmai Dórit a legtöbben úgy ismerik, mint aki mindig mozgásban van, s erre buzdít, tanít, oktat mindenkit. Kíváncsiak voltunk, a mostani helyzetet hogyan viseli, s egyben mit tanácsol, mi hogyan viseljük el.

 

–    Fenekestül felfordult minden körülöttünk is. Persze próbáljuk tartani vendégeinkkel is a kapcsolatot, videókat, online edzésterveket készítek nekik, hogy mozgásra bírjam őket az otthonukban is. Emellett próbálom mindig lefoglalni magam valami aktuális tevékenységgel. Most épp a szekrényekben rendszerezem a ruhákat, a könyveket, végre van időm ABC-rendbe szedni őket.  Próbálunk arra is időt szakítani, hogy minden nap el tudjunk menni sétálni legalább egy negyedórát, olyan helyen, ahol más nem jár. Visszük a kutyust, Lizit is. 


–    Legelőször nagy fertőtlenítést végeztetek, képeket is látni erről a neten.


–    Nagyon fontos számunkra, hogy ha majd kinyithatunk, teljesen fertőtlenített stúdióba várhassuk a vendégeinket. Sok helyen olvasni, hogy ez a vírus megtapad tárgyakon is, ezért ipari fertőtlenítőkkel védekezünk ellene. A plafontól a földig mindent kitakarítottunk, a gépeket is lemostuk. 


–    Párod is a médiában dolgozik, gondolom, naprakészek vagytok a járvány terjedésével kapcsolatban. Egyetértesz azokkal, akik azt mondják, hogy minél erősebb az immunrendszerünk, annál jobban ellenállunk a betegségnek, akár a koronavírusnak is? 


–    Ezt az egészet komolyan kell venni, mégis azt gondolom, hogy aki erős immunrendszerrel kerül ilyen helyzetbe, annak sokkal jobb esélye van arra, hogy a betegséget leküzdje. Ezért is mondom, és tartom fontosnak, hogy legalább egy keveset, de mozogjunk otthon. Igyunk meg egy jó kis gyömbérteát, együnk gyümölcsöt, zöldséget, fogyasszunk vitaminokat. 


–    Mit gondolsz azokról, akik sokat posztolnak? Te megosztod a mindennapjaidat, beszélsz arról, hogyan telnek a napok. Szülinapi online videót is készítettél, tornáztál….


–    Azt gondolom, jó pozitív dolgokat olvasni, hiszen rengetegen csak a negatív híreket osztják meg. Én ebben is tudatos vagyok, napjában egyszer nézek rá a hírekre, hogy tájékozott legyek. Azt is megválasztom, melyik hírportálról szerzem az információt. Tudatosan kell szűrni és szelektálni. Jók a retró fotó-kihívások, edzésvideók. Azt tapasztalom, hogy örömmel veszik az emberek. Írják, hogy köszönik, egy kis vidámságot loptam a napjukba. Volt már olyan levél is, amelyben azt írták, megcsinálták a gyakorlatsort, és elküldték a testnevelőtanárnak, hogy ez volt az otthoni testióra.


–    Mennyire tudunk mentálisan és fizikálisan felkészülni a bezártságra, amiről nem is tudjuk, meddig fog tartani?  

 

–    Én azt csinálom, hogy tervet írok magamnak. Erre a hétre is elkészítettem. Azt is leírom, hogy mit fogok főzni a héten, vagy mik azok a dolgok, amiket meg szeretnék csinálni. Nekem az erkélytakarítás lesz a következő éppen, ha már egy kicsit jobb idő lesz. Átültetem újra a virágokat, minden napon felkészülök arra, hogy mit is fogok megcsinálni, szerintem ezt csak így lehet átvészelni. Úgy nem lehet nekimenni egy napnak, hogy nem is tudom, hogy ma mit kezdjek magammal. 


–    Főzés? Kenyérsütés, sütisütés, mindenki palacsintát süt. Lehet, hogy el fogunk hízni?


–    A főzés rendkívül jó időtöltés. Elmondtam a vendégeimnek, hogy most hiába tartjuk ugyanazt az étrendet, amit eddig tartottunk. Óhatatlan, hogy fel fog rájuk szaladni egy-két kiló, hiszen ez annak tudható be, hogy nem megyünk dolgozni nap mint nap. Én sem teszem meg a napi tíz kilométeremet. De nem kell kétségbeesni, ha kicsit hízunk, majd leadjuk. Fontos, hogy tudjuk kordában tartani. Például lehet egészséges nasikat készíteni. Egyik este filmnézéshez édesburgonyából és cukkiniből készítettem rágcsát. Olivaolajjal lespricceltem, megszórtam fűszerekkel, és már kész is volt az egészséges snack chips. Sütőpapíron sütöttem meg, isteni volt. 

kapcsolódó cikkek
Festményeket bocsátott árverésre Oroszy Csaba képzőművész, a befolyt összeg a kórház intenzív osztályáé lesz
Festményeket bocsátott árverésre Oroszy Csaba képzőművész, a befolyt összeg a kórház intenzív osztályáé lesz
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos védekezés támogatására ajánlott fel Oroszy Csaba, Szombathelyen élő képzőművész egy 8 darabos, nagy értékű festményből álló sorozatot, melyet Szombathely önkormányzata árverésre bocsájt.
kapcsolódó cikkek
Festményeket bocsátott árverésre Oroszy Csaba képzőművész, a befolyt összeg a kórház intenzív osztályáé lesz
Festményeket bocsátott árverésre Oroszy Csaba képzőművész, a befolyt összeg a kórház intenzív osztályáé lesz
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos védekezés támogatására ajánlott fel Oroszy Csaba, Szombathelyen élő képzőművész egy 8 darabos, nagy értékű festményből álló sorozatot, melyet Szombathely önkormányzata árverésre bocsájt.
Savaria Fórum 29. évfolyam 21. szám - 2020.05.27.
Savaria Fórum 29. évfolyam 21. szám - 2020.05.27.
legolvasottabbak
Ausztria: június 15-től csak három területen lesz kötelező a szájmaszk viselése
Június közepétől enyhébbek lesznek a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett szabályok - jelentette be Sebastian Kurz kancellár péntek délután Bécsben.
Ausztriai határnyitás: a kisebb átkelők is megnyílnak, de kirándulni és bevásárolni még nem lehet beutazni Magyarországról
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitották az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi az ellenőrzéseken is. Kirándulni és bevásárolni még mindig nem lehet átugrani Ausztriába Magyarországról. A szlovén és az olasz határállomások továbbra is zárva maradnak.
Ausztria június közepétől közös határnyitást tervez Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával
Június közepétől közös határnyitást tervez Ausztria Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal, írta a krone.at Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter bejelentése nyomán, aki kedden cseh és szlovák kollégájával videokonferencián tárgyalt a kérdésről.
Szombat éjféltől Ausztria megnyitja a lezárt határátkelőket Magyarország, Csehország, Szlovákia és Liechtenstein irányában
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitják az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi korlátozásokon és az ellenőrzéseken is.
Szigorú óvintézkedések a fürdőkben Ausztriában, tíz négyzetméterenként csak egy ember napozhat
Szigorú óvintézkedések mellett nyithatnak újra a szállodák, a fitnesztermek és a fürdők pénteken Ausztriában. A koronavírus-járvány esetleges terjedésének megelőzésére elrendelt szabályokról szerda délután Bécsben Rudolf Anschober egészségügyi miniszter tájékoztatott.
legfrissebbek
Új fordulatot vett a járvány Spanyolországban
Az elmúlt egy hétben senki sem hunyt el a koronavírus okozta fertőzés következtében Spanyolország hat tartományában, köztük a Baleár-szigeteken, Kantábriában és Murciában, valamint a két észak-afrikai exklávéban, Ceutában és Melillában.
Szlovéniában negyedik, Horvátországban második napja nincs új fertőzött
Szlovéniában negyedik, Horvátországban második napja nem regisztráltak új koronavírus-fertőzöttek.
Újraindult a belföldi turizmus a pünkösdi hosszú hétvégén
Újraindult a belföldi turizmus a pünkösdi hosszú hétvégén - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese.
Állami autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezik Németországban
Közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására, a Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót (1750 milliárd forint) fordíthatnak erre a célra.
A nyugat-balkáni országok megnyitották határaikat
A nyugat-balkáni országok hétfőtől enyhítettek a korlátozásokon, és megnyitották a határaikat egyes országok állampolgárai számára, Bosznia például csak a szomszédos országokból érkezőket várja, Montenegró viszont mindazon országokból, ahol kevés a fertőzött.