km/óra
  2020.07.12., vasárnap  •  Izabella, Dalma napja
Drakulics elvtárs: kicsit vörös, kicsit véres, de a miénk (Filmjegyzet)

Drakulics elvtárs: kicsit vörös, kicsit véres, de a miénk (Filmjegyzet)

Október 31-én mutatták be a mozikban Bodzsár Márk új, Drakulics elvtárs című filmjét, amely megnevezése szerint, mint vígjáték került a filmvásznakra, ám – ahogy más tekintetben is – az alkotás besorolása nem áll meg ennyiből. 

Bodzsár Márk egy igazán bátor küldetésre vállalkozott a Drakulics elvtárs megalkotásával. Az őrült ötlet, hogy a 70-es évek magyar valóságába egy teljes mértékben eszement vámpírtörténet elevenedik meg, talán nem is annyira elborult, mint ahogy az első pillantásra tűnik. Az előzetesekből már kiderült, hogy nem egy mindennapi filmmel lesz dolgunk, pláne, ha a magyar filmipar viszonylatából nézzük. Az ötlet végtelenül egyedülálló – kinek is jutna eszébe bármi hasonló? –, de a képi világ és a színészi gárda abszolút elviszi a hátán a filmet, amire néhol szükség is van. 


 


A kezdetben jól felvezetett humorforrások a gyakori ismétlés miatt elvesztik élüket a játékidő vége felé, és nehezen ütik meg a néző ingerküszöbét, mint egy, már százszor hallott vicc. Ezek egy klasszikus szórakoztató moziban elmennek, viszont a film inkább krimis végéhez nem passzolnak. Ez alól határozottan kivételt képeznek azok a jelenetek, ahol Bodzsár Márk tökéletes érzékkel ragadta meg a 70-es évek szocialista Magyarországát, a titkosrendőrség működését, a politikai hatalomvágyat, a szovjet világ keserű jelenségeit. Persze mindezt nem kis csavarral és iróniával tette, ami jól tudta kompenzálni a néha megbocsáthatatlan kliséket.


Az előzetes stáblistát látva a magyar filmek kedvelői feltehetően egyből felkapták a fejüket, hiszen a főszerepekben három, igencsak jól csengő név áll: Walters Lili (Magyar Mária), Nagy Ervin (Kun László) és Nagy Zsolt (Fábián elvtárs), de a mellékszereplők közt is felfedezhetünk nagy neveket, mint például Borbély Alexandra, Thuróczy Szabolcs, Rába Roland, Balsai Móni, vagy Bödőcs Tibor. 


Bodzsár Márk filmje összességében minden hibájával együtt jól tud teljesíteni a filmvásznon és a közönség soraiban is. A hollywoodi szintű látványvilág, a fényképezés, a színészi felhozatal és az egyedi sztori egy igazán szórakoztató filmben összpontosult, ami egyszerre tud éles fricskát állítani a magyar filmiparnak, a vámpírfilmeknek, a túltermelt magyar vígjátékoknak és, ha kell, akár még a Kádár korszaknak is.   (Vincze Bence)

 

Borbély Alexandra, Nagy Ervin, Pék Csaba (producer), Bodzsár Márk (rendező), Walters Lili, Nagy Zsolt és Tőzsér Attila (producer)
Borbély Alexandra, Nagy Ervin, Pék Csaba (producer), Bodzsár Márk (rendező), Walters Lili, Nagy Zsolt és Tőzsér Attila (producer)


 

Savaria Fórum 29. évfolyam 27. szám - 2020.07.10.
Savaria Fórum 29. évfolyam 27. szám - 2020.07.10.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria szigorítja az ellenőrzést a magyar határon
Ausztria megkettőzi az ellenőrzést a keleti határokon, a Szlovéniából és Magyarországról érkezők között kiemelt figyelmet fordítanak majd a Balkánról érkezőkre és a buszokra - jelentette be szerdán Sebastian Kurz osztrák kancellár.
Ausztria: egy 50 éves magyar nő is meghalt a Medve-szurdokban történt sziklaomlásban
Két ember halálát, köztük egy 50 éves magyar asszonyét okozta egy sziklaomlás a steiermarki Medve-szurdokban (Bärenschützklamm). Kilenc további ember sérült meg - egyikük súlyosan, írják osztrák hírportálok. 
Négy fiatalt raboltak ki a Fő téren, egyikük nyakához kést szorítottak, s megfenyegették, hogy elvágják a torkát
A Vas Megyei Főügyészség indítványozta annak a két férfinak a letartóztatását, akik kiraboltak négy fiatalt szombaton hajnalban Szombathely Fő terén, olvasható a közleményükben.
Szlovén járványügyi szakember a szigorítások újbóli bevezetését sürgeti a határokon
A szigorú intézkedések újbóli bevezetését sürgette a határokon az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt Bojana Beovic, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottságának vezetője - írta a helyi sajtó szerdán.
Az EU 14 ország számára nyitja meg külső határait
Tizennégy ország állampolgárai számára szünteti meg a koronavírus-járvány miatt bevezetett beutazási korlátozásokat - meghatározott feltételek függvényében - július 1-től az Európai Unió.
legfrissebbek
MSZP: a kormány tegye ingyenessé a vízparti strandokat!
Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy az idei nyári szezonra tegye ingyenessé az ország vízpartjainak fizetős strandjait - mondta az ellenzéki párt budapesti elnöke vasárnap, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.
Lewis Hamilton győzelmét hozta az első Stájer Nagydíj
A brit hatszoros világbajnok magabiztos győzelmet aratott Spielbergben, a két Ferrari már az első körben elszállt. A száguldó cirkusz jövő héten a Hungaroringre látogat.
Hatalmas tömegbukás a Balaton-felvidéki kerékpárversenyen, többen is súlyosan megsérültek
Az egyik résztvevő, Szilasi László azt mondta, szerinte az utóbbi húsz év legnagyobb biciklis versenybalesete, ami Magyarországon történt.
Ferenc pápa fájdalmát fejezte ki a Hagia Szofia bazilika mecsetté nyilvánítása miatt
Mélységes fájdalmát fejezte ki Ferenc pápa az isztambuli Hagia Sophia bazilika mecsetté nyilvánítása miatt vasárnap délben a Szent Péter téren mondott beszédében.
Alfa hajtott Opel elé, a saját fogát rúgta ki a vétlen autó utasa
Arcsérülést szenvedett egy fiatalember a szombathelyi Bartók Béla körút és Akacs Mihály utca kereszteződésében, ahol egy Alfa Romeo sofőrje nem vette észre a védett úton érkező Opelt.