km/óra
  2020.07.05., vasárnap  •  Emese, Sarolta napja
Gyors intézkedések és fegyelmezettség

Gyors intézkedések és fegyelmezettség

Hetek óta nem nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Vas megyében, az itteni adatok országos összehasonlításban is a legkedvezőbbek közé tartoznak. Ennek okairól kérdeztük Kecskés Lászlót, a közgyűlés Egészségügyi Szakmai Bizottságának elnökét, a polgármesteri koronavírus konzultatív tanács tagját, aki a nemrég indult lakossági szűrőprogram és a kijárási korlátozások enyhítésének várható hatásairól is beszélt.

 

– Mi lehet az oka annak, hogy Vas megyében ennyire kedvezőek a fertőzöttségi és halálozási statisztikák a koronavírus-járvány közepette?


– Vannak országok, amelyek hamarabb találkoztak a vírussal, mint mi, így volt lehetőségünk levonni a tapasztalatokat, hogy azokat a hibákat, amit mások elkövettek, elkerüljük. Úgy gondolom, döntő volt, hogy miután március 7-én megjelent az első fertőzött, egy héttel később már bejelentették a korlátozó intézkedéseket. Ez példátlanul gyors cselekvés volt, és látszik is a statisztikai adatokon. Összességében Magyarországon is kedvezőek a számok, és ez a megye, illetve Szombathely esetében is így van. Sokat gondolkoztam ennek a lehetséges okain. Korábban azt mondtam, hogy szerencsénk van, de ebben másnak is lehet szerepe. Időben születtek bizonyos lépések, mint például a maszkok kiosztása. Sokat számított az országos és a helyi média munkája, amely sulykolta a távolságtartás, a maszk viselésének és a 65 év felettiek védelmének a fontosságát. A lakosság fegyelmezetten állt a helyzethez, különösen az első hónapokban lehetett látni, hogy betartották az utasításokat: kihalt utcák, parkolók, a boltokban szinte megállt az élet. Képviselőként a személyes tapasztalatom is az volt – miután sok idős embert felkerestem, hogy szükségük van-e segítségre –, hogy valóban otthon maradtak, és segítette őket a család, senki sem volt egyedül. Amit még kiemelnék a budapesti idősotthonokban történt sajnálatos halálesetek kapcsán, hogy Vas megyében is sok szociális és idősgondozó intézet működik, de egyikben sincs koronavírusos beteg, és haláleset sem történt, mert betartották az elkülönítésre, a látogatási tilalomra és a higiénére vonatkozó szigorú előírásokat. Köszönet ezért a szociális szféra minden dolgozójának! Fontos megemlíteni, hogy annak ellenére kedvezőek a fertőzöttségi adataink, hogy a megyéből sokan járnak át Ausztriába dolgozni, ahol nagy számban okozott megbetegedéseket a vírus.


– Hogyan értékeli a városvezetés intézkedéseit?


– Nemény András élt azzal a jogosítvánnyal, amit a kormányzat biztosított a városvezetők számára, mi szerint közgyűlési felhatalmazás nélkül hozhat rendeleteket a veszélyhelyzetben, és dönthet költségvetési kérdésekben is. Amint a miniszterelnök, úgy minden polgármester gyakorlatilag teljhatalmat kapott politikai színezettől függetlenül – ezzel éltek is, és szerintem jól éltek vele. Így azokat az intézkedéseket megtehette a helyi vezetés is, amire lehetősége és joga volt, a lakosság pedig betartotta ezeket. A maszkok megrendelése megnyugtatólag hatott a szombathelyiekre, és volt is rá igény.


– Mi várható a következő hetekben, lesz-e negatív hatása a kijárási korlátozások enyhítésének?


– Már a május elsejei hétvégén érezhető volt a lakosság részéről egy kis lazulás, de ennek egyelőre nincs negatív hatása. Hogy a mostani enyhítéseknek lesz-e következménye, körülbelül két-három hét múlva fogjuk megtudni, hiszen a vírus lappangási ideje két hét. A lakosság átfertőzöttségét vizsgáló orvosi egyetemi szűrőprogram hatására előfordulhat, hogy nőni fog a fertőzöttek száma, de arra számítok, hogy nagy részük tünetszegény vagy tünetmentes hordozó lesz. A közeljövő nagy feladata, hogy a gazdasági életet vissza kell irányítani a normális mederbe, mert az nem fordulhat elő, hogy miközben az ország megoldja a járványhelyzetet, gazdaságilag belebukik. Olyan ez, mint Szkülla és Kharübdisz: két szirt – a járvány és a gazdasági problémák – között kell elkormányozni az ország hajóját. Ezt a szűk mezsgyét megtalálni nagy felelősség, és nem is könnyű.
 

kapcsolódó cikkek
Szűrőprogram Szombathelyen is
Szűrőprogram Szombathelyen is
Vas és Zala megyében 3955-en kaptak meghívást koronavírus-tesztelésre a Központi Statisztikai Hivatal véletlenszerű kiválasztása alapján. Május 1-jén indult a kéthetes szűrőprogram négy orvosképző egyetem közreműködésével. Az elvégzett vizsgálatok átfogóbb képet adhatnak a fertőzöttség mértékéről, és alapot biztosíthatnak a szükséges megelőző járványügyi intézkedésekhez.
kapcsolódó cikkek
Szűrőprogram Szombathelyen is
Szűrőprogram Szombathelyen is
Vas és Zala megyében 3955-en kaptak meghívást koronavírus-tesztelésre a Központi Statisztikai Hivatal véletlenszerű kiválasztása alapján. Május 1-jén indult a kéthetes szűrőprogram négy orvosképző egyetem közreműködésével. Az elvégzett vizsgálatok átfogóbb képet adhatnak a fertőzöttség mértékéről, és alapot biztosíthatnak a szükséges megelőző járványügyi intézkedésekhez.
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában
Hétfő kora délután megérkezett Nyugat-Magyarországra a hidegfront, Szombathely környékére zivatart és szélvihart nem, csak áztató esőt hozott - ezzel együtt az országban számos helyen pattantak ki viharok A szomszédos Ausztriában nem minden régió volt ilyen szerencsés, a déli területeken jég is esett. 
Szombathelyi egészségügyben dolgozók kaptak jutalmat
Pénzjutalomban részesítette Szombathely MJV Önkormányzata azon egészségügyi területen dolgozó, a szombathelyi önkormányzat alkalmazásában álló munkatársakat, akik nem részesülhettek a kormány által ígért, az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri juttatásból, olvasható a város honlapján.
Egészségügyi dolgozókat díjaztak a Semmelweis-napi ünnepségen
Az idei évben a Semmelweis-napi díjátadó ünnepséget rendhagyó módon szűkebb körben és fogadás nélkül szervezték meg a Városházán. S bár a Semmelweis-ünnep az egészségügyi dolgozók ünnepe, de ahogy ők fogalmaztak, nemcsak róluk szól. Hanem azokról is, akiknek jelentős szerepük volt abban, hogy fizikai és mentális sérülés nélkül, egészségesen vészelték át az elmúlt járványidőszakot.
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán országaira
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán hat országára: Szerbiára, Montenegróra, Bosznia-Hercegovinára, Észak-Macedóniára, Albániára és Koszovóra az új típusú koronavírus-járvány miatt - jelentette be Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerdán.
Aggasztó tendenciát mutat a járványhelyzet alakulása Ausztriában
Aggasztó tendenciát mutat a koronavírus-járvány alakulása Ausztriában, az utóbbi héten 343 ember fertőződött meg az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint.
legfrissebbek
Kilenccel nőtt az igazolt fertőzöttek száma Magyarországon
Kilenccel, 4183-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, és az elmúlt 24 órában senki nem halt bele a fertőzésbe - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap.
Összeomlott a Bay-kastély az erdélyi Ördögkúton
Az elmúlt napok esőzései nyomán összeomlott a Bay-kastély az erdélyi Ördögkúton - közölte csütörtökön az Agerpres hírügynökség.
Szlovénia negatív koronavírustesztet is kér a beutazó horvátoktól
Szlovénia szombattól 36 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet is kér az úgynevezett sárga listán szereplő országok állampolgáraitól, köztük a horvátoktól is - írta a helyi sajtó.
Nyerje meg az új Falco-sálat!
Jövőre az új Bajnok-sállal szurkolhat a sárga-feketéknek, ha részt vesz a Szombathelyi Médiaközpont és a Falco KC közös online nyereményjátékában. Határidő: szombat 19.00 óra.
Szijjártó: új program indul a magyar vállalatok támogatásáért
Új program indul azoknak a magyar vállalatoknak a támogatásáért, amelyek hajlandóak legalább 560 millió forint beruházást végrehajtani a koronavírus-járvány miatt veszélybe került munkahelyek megvédéséért - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.