km/óra
  2024.04.25., csütörtök  •  Márk napja
Disznótoros lakoma Győrváron - A Karitász jóvoltából rászorulóknak is jutott a rekordméretű kolbászból (X)

Disznótoros lakoma Győrváron - A Karitász jóvoltából rászorulóknak is jutott a rekordméretű kolbászból (X)

Második lett a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász csapata a Győrváron rendezett böllérversenyen. Az idén 7. alkalommal megszervezett gasztronómiai fesztiválon magyar rekord is született: egy csaknem 3 és fél kilométer hosszú kolbász készült, amelyből egy tonnát a Karitásznak ajánlottak fel a szervezők. Az adományt 1000 rászoruló család között osztották szét szerte a megyében.

Már kora hajnalban malacvisítástól volt hangos a győrvári rendezvénytér. 30-szor dördült el a kábítópisztoly, ennyi hízott sertést vágtak le és dolgoztak fel a versenyre jelentkezett csapatok. Az Egyházmegyei Karitász tagjai három disznót is kaptak, nem véletlenül érkeztek az elsők között. 5 órakor már lobogott a katlanokban a víz, előbb megmosták, majd rendfára függesztették, és gyakorlott kezek felbontották a frissen leölt állatokat. Baráth Péter böllér vezetésével pillanatok alatt feldarabolták ezeket, és már mehettek is a sütőbe az oldalasok, karajok és a többi hús. S ahogy az lenni szokott disznóöléskor, reggelire már sült vérrel és resztelt májjal várták a vendégeket, friss toronyi kenyeret és savanyúságot kínáltak hozzá.


A karitász idén már második alkalommal csatlakozott a rendezvényhez. Ezúttal még a tavalyinál is jobban felkészültek, hogy egész nap tudjanak valami finomságot ajánlani a vendégeknek. Már a rendezvény előtt egy héttel kisütöttek 70 kiló zsírszalonnát, megfőztek előre 80 liter toroskáposztát, és tokaszalonnát, császárszalonnát is hoztak otthonról bőven. De a helyszínen sem volt megállás egy pillanatra sem: töltötték és sütötték a kolbászt, a véres és a májas hurkát, készült a friss tepertő. Nem véletlenül volt nagy a tolongás a sátruknál, alig győzték kiszolgálni a finom falatokra vágyó vendégeket a szombathelyi, kőszegi és zalaegerszegi munkatársak. A húsos falatok között pedig jólesett a fogópálinka és a házi pogácsa is.


Eközben persze a zsűrit is igyekeztek elkápráztatni: frissen főtt, forró húslevest és gazdagon rakott, ízlésesen díszített disznótoros tálakat vittek a bírálók elé, akik az ízek mellett a higiéniát, a feldolgozás és a tálalás módját is figyelembe vették. A versenyt végül az oszkói csapat nyerte, a Karitász a 2. helyen végzett. Tuczainé Régvári Marietta igazgató szerint azonban az eredménynél is fontosabb, hogy az egész napos együttlét és folyamatos munka valóságos csapatépítő tréninggel ért fel. Önkénteseik ugyanis jórészt csak munkakapcsolatban vannak, a nap java részében szociális problémákkal foglalkoznak, itt azonban mindenki – asszonyok és férfiak egyaránt – elfelejthette a hétköznapokat, és elővehette otthoni sütő-főző tudományát, hogy aztán közösen örüljenek az elégedett vendégek dicséretének.


Az evés-ivás mellett a szórakozásról is gondoskodtak a szervezők. A színpadon népzenei együttesek, és a mulatós zene sztárjai adták egymásnak a mikrofont, hagyományőrző bemutatót tartottak a solymászok. A nagysátorban közben bárki megnézhette, hogyan készül az ország leghosszabb kolbásza: reggel 6-tól megállás nélkül 28-an foglalkoztak a töltéssel, amihez mintegy 3 ezer kiló húst használtak fel. Nem sokkal dél után hivatalossá vált az eredmény: 3460 méter, magyar rekord született!

Kaczor Zsolt győrvári polgármester bejelentette, hogy a kolbászból 1000 kilóval a Szombathelyi Egyházmegyei Karitászt támogatják, és nekik ajánlják fel a 27 csapat által feldolgozott disznók karajának felét, valamint egyik hátsó combját. A húst már másnap reggel kiporciózták a karitász munkatársai, és az adomány útnak indult szerte a megye településeire, hogy a vasárnapi asztalra kerülve megörvendeztessen ezer rászoruló családot.  

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak