km/óra
  2020.05.29., péntek  •  Magdolna napja
Családok karácsonyát szépíti meg a Karitász

Családok karácsonyát szépíti meg a Karitász

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász közel harminc éve dolgozik azon, hogy segítsen a rászorulóknak. Karácsonyi gyűjtőakcióik több száz családnak csalnak mosolyt az arcára a csodák ünnepén.

„Jót tenni jó” – olvasható a Karitász gyűjtőkonténereinek oldalán, amelyekbe rengeteg tartós fogyasztási cikk, édesség és plüssjáték került, alig egy hónap alatt. Az Ivy Technology nyolc munkacsoportjának megközelítőleg százötven dolgozója éreztette, hogy segíteni tényleg jó, mert hatalmas összefogással, szinte egymással versengve gyűjtötték az ajándékokat. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója, Tuczainé Régvári Marietta köszönetét fejezte ki a cég munkatársainak. Egy-egy falinaptárt adott át a gyűjtésben részt vevő csoportvezetőknek, és elmondta, hogy mennyire hálás a már hét éve tartó, jól működő kapcsolatért, amely az Ivy Technology és a katolikus szeretetszolgálat között áll fenn. 


–  Az eseményt egy új grafikai elemekkel színesített hirdetés előzte meg. Több mint kétezer adományt: tartós élelmiszert, édességet, ruhát és játékot gyűjtöttek a kollégák. A csapatok ezúttal főként a gyerekekre fókuszáltak, ugyanis nagyon sok édességet, kekszet, játékszert gyűjtöttek, amelyeknek az apróbbak örülnek a leginkább – hangsúlyozta Horváth Mirjam rendezvényszervező, az Ivy Technology munkatársa.


A csordultig telt dobozok a Szent Márton plébániára kerültek. Itt a már huszonnyolc éve működő karitászcsoport önkéntesei állítják össze az ajándékcsomagokat. Ők jól ismerik a rászoruló családokat, hiszen egész évben járnak hozzájuk, segítik őket a mindennapokban. Ahol több gyermek van, oda nemcsak olaj, cukor, liszt jut, hanem játék is kerül bőven. Ám, ha például cukorbeteg idősnek adományoznak, akkor nem szaloncukor kerül a fa alá, hanem hasznos alapanyagok a főzéshez, sütéshez.


A Karitász igazgatója szerint az a jó ajándék, ami hasznos. 


Az adventi időszakban a Derkovits Gyula Általános Iskola diákjai is jótékony célra gyűjtöttek. A csomagok szállításában is közreműködött az Egyházmegyei Karitász. A tanulók a celldömölki iskola alsósági tagiskolájának kis létszámú közösségét segítették adományaikkal. Többségében játékok, plüssfigurák, emellett könyvek és tisztasági szerek is kerültek a csomagokba. Az akciót megálmodó Móroczné Bölcskei Györgyi magyar nyelv és irodalom, ének-zene szakos tanár a szeretet erejéről, az érzékenyítés jelentőségéről beszélt, amikor arról kérdeztük, miért kezdeményezte a gyűjtést.


– Nagyon fontos, hogy azokat a gyermekeket, akiket a szülők az iskolai nevelőkre bíznak, ne csak oktatást, hanem nevelést is kapjanak. Érzelmi intelligenciájuk fejlesztését is elődlegesnek tartjuk. Lényeges a figyelmet felhívni arra, hogy a gyerekek adni is tudjanak, ne csak az legyen a fontos, hogy mit kapnak. Az egymásra figyelésre is rávezetjük őket – emelte ki Reichert Judit, az iskola igazgatója. 


Az adományokat a diákok zenés-verses műsor kíséretében adták át. Szombathelyre Orsos Zoltán, Celldömölk-Alsóság plébánosa hozta el a tagiskolás gyerekeket, akik dalokkal köszönték meg az ajándékot. Zoli atya bibliai történetét meghatottan hallgatták mindannyian. (X)


Borítókép: Derkovits Gyula Általános Iskola csomagjai Alsóságra kerültek, a gyerekek dalokkal köszönték meg az ajándékot Fotó: Karitász

Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
legolvasottabbak
Ausztria június közepétől közös határnyitást tervez Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával
Június közepétől közös határnyitást tervez Ausztria Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal, írta a krone.at Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter bejelentése nyomán, aki kedden cseh és szlovák kollégájával videokonferencián tárgyalt a kérdésről.
Ma reggeltől újabb átkelő nyílik meg az osztrák-magyar határon
Ma reggeltől újabb átkelő nyílik meg az osztrák-magyar határon, olvasható Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében.
Fertőzötteket találtak egy újranyitott étterem vendégei között
A német egészségügyi hatóságok hétfőn bejelentették, hogy koronavírusos fertőzötteket azonosítottak egy nemrégiben újra megnyitott alsó-szászországi étterem vendégei között, és már száznál több embert karanténba helyeztek. Az országban tovább emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, megközelítette a 180 ezret.
Az Ausztriából érkező magyar és osztrák állampolgárok negatív koronavírus-tesztről szóló orvosi igazolással átléphetik a határt
Péntektől átléphetik a magyar-osztrák határt a két ország állampolgárai, ha négy napnál nem régebbi német, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolják, nem koronavírus-fertőzöttek, hangzott operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Szombat éjféltől Ausztria megnyitja a lezárt határátkelőket Magyarország, Csehország, Szlovákia és Liechtenstein irányában
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitják az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi korlátozásokon és az ellenőrzéseken is.
legfrissebbek
Orbán: nemzeti konzultáció kezdődik
Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Vaddisznót gázolt egy Ford Torony közelében, a 89-es főúton
Személyi sérülés nélküli közlekedési baleset történt pénteken hajnalban a 89-es főúton, Torony közelében.
Meghalt 8 beteg és 3841-re emelkedett a fertőzöttek száma
Meghalt 8 krónikus beteg, és 25-tel, 3841-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu péntek reggel.
Egy éve történt a tragédia, több megemlékezést tartanak Budapesten
Egy évvel ezelőtt, 2019. május 29-én történt a Hableány sétahajó tragédiája a Dunán, az évfordulón több megemlékezést is tartanak Budapesten.
A saját ügyfelét zsarolta az ügyvéd
Letartóztatták a saját ügyfelét zsaroló ügyvédet - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész.