km/óra
  2020.07.09., csütörtök  •  Lukrécia napja
Csak a nap felé nézek igazán: a Bagossy Brothers Company a karneválon

Csak a nap felé nézek igazán: a Bagossy Brothers Company a karneválon

Hatalmas tömeg előtt lépett fel az erdélyi zenekar, a Bagossy Brothers Company szombat este a Savaria Történelmi Karneválon. A zivatarok miatt kérdéses volt, hogy színpadra tudnak-e állni, de aztán fergeteges koncertet adtak. Szubjektív jegyzet következik.

Ha megkérdeznétek, hogy milyen zenét játszik a Bagossy, nos, akkor azt mondanám, Székelyudvarhelyen szálljatok kocsiba, térjetek le Zetelaka felé, hajtsatok át a gáton, el a víztározó mellett, aztán haladjatok tovább,  felfele Sikaszó és Libán irányában. (A 90-es évek elején a féltett családi Daciával még nem volt tanácsos erre jönni, öten tagadtuk le, egyöntetűen, hogy kerültünk Szovátának, pedig dehogy.)  Azt elhagyva, jó pár kilométer után jön a hegy, aminek az oldalát kimarta a kőbánya, na, onnét már le lehet látni Gyergyóba, merthogy odavalósi csapat. Útközben a fenyvesek végig elkísérnek, a völgyben patak robog át a sziklákon, és ezek felett ott nyargalnak a szelek. És minden erősebb, tisztább és édesebb, ha egyszer már, még nagyon régen, beleharaptál az erdők, utak, hegyek hangulatába, akkor úgy hiszed, ezt így együtt biztosan bele kellett csavarni zenébe is. Olyanba, ami sodor magával, visz a hátán, ha van is benne néha bánat, azt elfedi a végtelen utazás hangulata – hát ilyen ez, éltet, ha nem is kéred.


És amikor Tusnádfürdőn megy le a Nap, állsz Olt partján, a völgykatlanban a színpad előtt,  az ereszkedő félhomályban, de az égig ágaskodó hegyek csúcsait még aranyozza a fény. Aztán este lesz, a nép látszólag eloszlik a sátrak között, de aztán a színpadon egyszer csak ismerős dallam szólal meg, és félretolja a hegyeket, de annyira, hogy a tér pillanatok alatt telik meg, mintha csak a meredek hegyoldalakból ereszkednének alá az emberek, ami persze lehetetlen, de mégis így van. Az első pillanattól táncol és énekel mindenki, és valóban mindenki: a karonülő gyerekek és a biztonságiak is, és csak nézel, hogy Távol a mennyország, közelinek érzem én/Káprázattal, varázslattal él.


Vagy csak pakold át mindezt Szombathelyre, ahol se csúcsok, se vulkánok, se szorosok nincsenek - ez nem a sziklák helye. De ha nagyon akarod, a Fő tér házait láthatod hegyeknek, felettük tombolnak a szombati zivatarok, de a térség itt is úgy telik meg, hogy egyszer csak ott terem valahonnét a tömeg, nem érdekli az embereket se vihar, se szél, csak a zene. És ugyanúgy szól, ugyanazzal a lendülettel kap fel, hallgatod szilvapálinkával a kézben (naná, mi mással), nem akarod tudni milyen műfaj, milyen rock, csak az biztos, hogy jó nagyon, mert csak a pillanat van, nem szédít/összevarr minket, megszépít.

Szóval, valahogyan így. 

TT
Fotók: Nagy Jácint

(Ha tényleg akarod tudni, hogyan hat, akkor hallgasd ezt, mondjuk egy őrségi falu főutcáján, telefonról, beballagva a nyári estébe.)
  

Savaria Fórum 29. évfolyam 26. szám - 2020.07.03.
Savaria Fórum 29. évfolyam 26. szám - 2020.07.03.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria szigorítja az ellenőrzést a magyar határon
Ausztria megkettőzi az ellenőrzést a keleti határokon, a Szlovéniából és Magyarországról érkezők között kiemelt figyelmet fordítanak majd a Balkánról érkezőkre és a buszokra - jelentette be szerdán Sebastian Kurz osztrák kancellár.
Ausztria: egy 50 éves magyar nő is meghalt a Medve-szurdokban történt sziklaomlásban
Két ember halálát, köztük egy 50 éves magyar asszonyét okozta egy sziklaomlás a steiermarki Medve-szurdokban (Bärenschützklamm). Kilenc további ember sérült meg - egyikük súlyosan, írják osztrák hírportálok. 
Négy fiatalt raboltak ki a Fő téren, egyikük nyakához kést szorítottak, s megfenyegették, hogy elvágják a torkát
A Vas Megyei Főügyészség indítványozta annak a két férfinak a letartóztatását, akik kiraboltak négy fiatalt szombaton hajnalban Szombathely Fő terén, olvasható a közleményükben.
Szlovén járványügyi szakember a szigorítások újbóli bevezetését sürgeti a határokon
A szigorú intézkedések újbóli bevezetését sürgette a határokon az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt Bojana Beovic, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottságának vezetője - írta a helyi sajtó szerdán.
Az EU 14 ország számára nyitja meg külső határait
Tizennégy ország állampolgárai számára szünteti meg a koronavírus-járvány miatt bevezetett beutazási korlátozásokat - meghatározott feltételek függvényében - július 1-től az Európai Unió.
legfrissebbek
Hidegfront érkezik a hétvégén, 10 fokkal csökken a hőmérséklet
Hidegfront érkezik a hétvégén, vasárnapra mintegy 10 Celsius-fokkal mérséklődik a meleg - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
A kártyás fizetések 15 ezer forintos, PIN-kód nélküli értékhatára megtartását javasolja az MNB
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a magyarországi pénzügyi infrastruktúrák megfelelően kezelték a koronavírus-járvány pénz- és értékpapírforgalmi hatásait és a jelentősen megnövekvő elektronikus fizetési tranzakciókat; a jegybank az érintőkártyás vásárlások esetében a PIN-kód kötelező használatára vonatkozó, március 20-tól ötezer forintról 15 ezer forintra megemelt értékhatár megtartását javasolja hosszú távon is - mondta Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
Gulyás: nem zárható ki, hogy szigorítanak az intézkedéseken (frissítve)
Bár Magyarországon napról napra csökken a koronavírus-esetszám, a környező országok többségére ez nem igaz, ezért nem zárható ki, hogy a kormány az operatív törzs tanácsára szigorításokat vezet be, akár a következő napokban - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Kormányinfón.
Speciális szűrőkamion érkezett a Fő térre
Vérnyomás-, vércukor- és húgysavszintmérés, látás- és hallásvizsgálat, testösszetétel, légzésfunkció - ilyen vizsgálatokat is el lehet végeztetni abban a szűrőkamionban, amely a szombathelyi Fő térre érkezett szerdán. 2010-ben indult és 2030-ig tart Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, amely 76 szakmai szervezet összefogásával valósul meg.
Munkásokat szállító Opel teherautót perdített meg egy Fiat Szombathelyen
A Fiat fiatal sofőrje nem adott elsőbbséget az egyenrangú útkereszteződésben a neki jobbról érkező járműnek.