km/óra
  2020.08.12., szerda  •  Klára napja
Civil kezdeményezés: emlékhely és találkozópont a Szent István-parkban

Civil kezdeményezés: emlékhely és találkozópont a Szent István-parkban

Bár Vas azon megyék közé tartozik, amelyeket különösen sújtott az I. világháborút lezáró békediktátum, a megyeszékhelyen közterületen nincsen emlékműve az elszakított területeknek. Az idén civil szervezetek kezdeményezték, hogy Szombathelyen is legyen Nemzeti Összetartozás Emlékhely.

A Honderű Asztaltársaság Egyesület, a Polgárok a Városért Egyesület, a Polgári Egyesület Szombathelyért, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület, a Rákóczi Szövetség Vas Megyei Szervezete, a Szülőföld Egyesület, valamint a Vas Megyéért Egyesület megalakította a Nemzeti Összetartozás Szombathelyi Emlékbizottságát – ennek a feladata az emlékmű terveinek elkészíttetése, a helyszín kiválasztása, és a szükséges anyagi forrás előteremtése.  


A civil kezdeményezésről dr. Nemény András polgármester is beszélt a januári közgyűlésen a napirend előtti felszólalásában, jelezve, hogy a város is támogatná az elképzeléseket.  Ennek nyomán februárban határozati javaslat került a képviselők elé, a testület egyhangú döntéssel 3 millió forintot szavazott meg az emlékhelyre, dr. Melega Miklós (Fidesz-KDNP) pedig egyhavi képviselői tiszteletdíját ajánlotta fel. Az emlékbizottság – a korábbi közgyűlési döntést magáévá téve – a Szent István parkot, az egykori Kioszk előtti szökőkút helyét választotta ki: itt állítják majd fel a mementót. Erről Melega Miklós, Sátory Károly képviselők (az utóbbi az egyik kezdeményező egyesület vezetője is) és Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész beszélt lapunknak.  


–    Vas vármegye a területének 40 százalékát veszítette el Trianonban – mondta el Melega Miklós –, a lakosságából még ennél is nagyobb arányban maradtak a határon túl. Emlékeztetni szeretnénk mindenkit arra, ami történt, de nem a fájdalmon, a múltba révedésen van a hangsúly, hanem az a célunk, a hely azt üzenje, a magyarság túlélte a tragédiát. Éppen ezért nem Trianon-emlékműnek, hanem a nemzeti összetartozás emlékhelyének nevezzük. Szerettük volna, ha a 100. évfordulóra az alapkövet letehetjük, azonban a járvány miatt csúszásban vagyunk.


A civil szervezetek a legkülönfélébb módon gyűjtenek az emlékhelyre: rendezvények bevételeit ajánlják fel erre a célra, egyházközségek befizetései mellett hétköznapi emberek párezres adományaiból gyűlik össze a pénz. 


A helyszínről, az 1890-es évek végén átadott Szent István parkról Gregersen-Labossa György beszélt.


–    Az emlékhellyel ismét életet szeretnénk vinni a parkba, QR-kódokkal interaktív, információt és tudást nyújtó emlékműben gondolkodunk, amely egyben találkozópontja is a szombathelyieknek. Ha valaki megnézi az egykori szökőkút környékét, látja és érzi annak az egységét. A Szent István név már eleve az államiságot, az összetartozást jelenti. A tervezőknek nem akarjuk megkötni a kezét, de szeretnénk, ha a víz, mint az élet szimbóluma, valahogyan megjelenne a műben. A cél nemcsak a megemlékezés, hanem az is, hogy a szombathelyi polgárok szívesen keressék fel a helyet. 
Az emlékbizottság június 4-én jelenti be az emlékműre kiírt pályázat főbb pontjait, az elkészítendő alkotás értékének a felső határa 25 millió forint – a szervezők továbbra is várják az adományokat.


Emlékmű-történelem

Kezdeményezésemre már 2010-ben közös gondolkodás kezdődött az emlékműről – emlékezett vissza Sátory Károly.  Az emlékművet akkor még nem sikerült elkészíttetni. A képviselő elmondta, a méltó emlékezés szívügye, ezért a Klapka György Egyesület az evangélikus iskolával karöltve évről évre közösen emlékezett meg a tragikus napról és annak következményeiről. 

2017 októberében Balassa Péter (Jobbik) javaslatára a közgyűlés úgy döntött, köztéri alkotással emlékezik Trianonra. Nyílt, országos tervpályázat kiírása szerepelt az érvényes határozathoz csatolva, Balassa a teljes képviselői keretét felajánlotta a célra, de aztán sem a kiírásról, sem pedig a pályázatról nem lehetett hallani többet.
 

Borítókép: A tervezett emlékmű helye és a Kioszk egy 1930-as képeslapon Fotó: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum gyűjteménye

kapcsolódó cikkek
Vas megye és a békeszerződés: amit Trianon miatt elveszítettünk
Vas megye és a békeszerződés: amit Trianon miatt elveszítettünk
A Monarchia szétesése után, 1918. november 12-én Ausztriában kikiáltották – Burgenland nélkül – a Republik Deutschösterreich államot (Német–Ausztria Köztársaság), amely másnap kimondta csatlakozását Németországhoz.
kapcsolódó cikkek
Vas megye és a békeszerződés: amit Trianon miatt elveszítettünk
Vas megye és a békeszerződés: amit Trianon miatt elveszítettünk
A Monarchia szétesése után, 1918. november 12-én Ausztriában kikiáltották – Burgenland nélkül – a Republik Deutschösterreich államot (Német–Ausztria Köztársaság), amely másnap kimondta csatlakozását Németországhoz.
Savaria Fórum 29. évfolyam 28. szám - 2020.07.17.
Savaria Fórum 29. évfolyam 28. szám - 2020.07.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
A szombathelyi gyár egyik munkavállalója koronavírusos, több mint 100 dolgozón végeztek ma tesztet
Ma hajnalban az Ivy Technology több mint 100 dolgozóján végezték el a koronavírus-tesztet, miután kiderült, hogy egyik munkavállójuk a napokban egy családi összejövetelen megfertőződött.
Szombathelyen 99-en vannak házi karanténban, egy beteget kórházban ápolnak
Újabb 11 embernél igazolták a koronavírust Magyarországon, 4564-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 28 vasinál mutatták ki a kórt. Külföldön rosszabb a helyzet. A július közepén bevezetett beutazási korlátozások miatt Szombathelyen már 99-en vannak hatósági házi karanténban. Ezt két PCR-teszttel ki lehet váltani, a vizsgálatért viszont augusztus 1-től fizetni kell.
Szerelőaknába esett egy munkás Szombathelyen
Körülbelül másfél méter mély szerelőaknába esett bele egy férfi pénteken délelőtt Szombathelyen, egy busztársaság telephelyén.
Emelkedett a szennyvízben a koronavírus mennyisége, nőhet a fertőzöttek száma
Budapesten és Debrecenben is enyhén növekedő tendenciát mutattak ki a koronavírus örökítőanyagának mennyiségében a szennyvízben - számolt be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn. A tapasztalatok szerint a koncentrációnövekedés után 4-10 nappal később megugrik a megbetegedések száma.
Kétnapos gázszünet lesz Szombathelyen is
Karbantartás miatt kétnapos gázszünet lesz Vas megye több településén, köztük Szombathelyen is: augusztus 11-én reggel 6 órától 13-án reggel 8 óráig szünetel a szolgáltatás.
legfrissebbek
Október végéig biztosan nézők nélkül folytatódik a Bundesliga
A hatóságok döntése értelmében a koronavírus-járvány miatt október végéig biztosan nem lehetnek nézők a német labdarúgó-mérkőzéseken.
Trump: nagyszerű volt a személyes viszony a kínai elnökkel, de ez mára megváltozott
Donald Trump amerikai elnök kedden a Fox rádió sportcsatornájának adott interjújába kijelentette, hogy korábban "nagyszerű" volt a személyes viszonya Hszi Csin-ping kínai elnökkel, de ez mára már megváltozott.
Árokba borult egy kamion a 8-as főúton
Két grafikon a második hullám kezdetéről
Vizuálisan láthatjuk a koronavírus-járvány "második hullámának" kockázatát a BBC összefoglalójában.
Az Emmi szerint szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola
Normál menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet, a hamarosan megjelenő rendelet szerint szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).