km/óra
  2020.07.02., csütörtök  •  Ottó napja
Chippeltessük a macskákat is!

Chippeltessük a macskákat is!

Sorra jelennek meg az állatos csoportokban az elveszett szombathelyi cicákról szóló felhívások. Sok gazdi évek óta várja haza eltűnt macskáját, de ezeknek az állatoknak az azonosítása nehezebb, mint a chippel rendelkező kutyáké. Dr. Gyécsek Nikoletta állatorvos szerint ezért is érdemes a macskákba is mikrochipet ültetni.

Többféle módon tűnhet el macska: leggyakrabban elszökik, eltéved, vagy elcsalják otthonról. A szökésre a kalandvágy vagy a párzási időszak kezdete szolgáltathat okot. Bár a cicák előbb-utóbb hazatérnek, de néha mégis előfordul, hogy megkergeti egy kutya, és a nagy sietségben nem figyel az útra. Ha pedig valaki befogadja, nehezen kerül vissza a gazdájához, ugyanis nem lehet beazonosítani az állat tulajdonosát. Ebben segít a mikrochip, ami a kutyáknál már kötelező, de a macskáknál is hasznos.

“Az elveszett macska azonosítását nagyon megkönnyíti, ha a nyakörvére bilétát vagy címmel, telefonszámmal ellátott kapszulát fűzünk. A nyakörv azonban zavarhatja az állatot, ezért néha szerencsésebb azonosító chippel ellátni a cicát. A chippelést az állatorvos néhány ezer forintért elvégzi és nem sokkal bonyolultabb eljárás, mint egy oltás beadása. A chip később egy eszközzel leolvasható, így a macska könnyedén azonosítható, hamar visszakerülhet a gazdájához”

- mondta a Savaria Fórumnak dr. Gyécsek Nikoletta.

Az állatorvos szerint ez amiatt is hasznos, mert egy talált cicát leginkább állatorvoshoz vagy rendelőbe viszonek, ott pedig rendelkezésre áll egy leolvasó, aminek használatával az állat tulajdonosa, címe és telefonszáma is kinyerhető.

“Menhelyeken, benzinkutakon, de a gyepmestereknek is van chipleolvasó eszköze. Ha az oltások beadásán és az ivartalanításon túl chipet is ültetünk a cicánkba, akkor magunknak is megspórolunk több napos idegeskedést, ha netán elveszne a kedvencünk”

- hangsúlyozta az állatorvos.

A mikrochip beültetése pár ezer forintba kerül és teljesen fájdalommentes, ráadásul a bilétával ellátott nyakörvekkel szemben megvan az az előnye is, hogy kedvencünk semmilyen módon nem tud megszabadulni tőle.

“Aki még nem veszítette el kisállatát, az nem tudja, ez mivel jár. Az idegeskedés, a keresésére fordított idő és pénz, és nem utolsó sorban az amit az állat ezalatt átél: csavargás, éhezés, félelem, fagyoskodás, menhelyen, gyepmesteri telepen töltött idő, összeszedett betegségek, sérülések. Mindez megspórolható a párezer forintos eszközzel”

- mondta a Savaria Fórumnak dr. Gyécsek Nikoletta, állatorvos.

 

Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában
Hétfő kora délután megérkezett Nyugat-Magyarországra a hidegfront, Szombathely környékére zivatart és szélvihart nem, csak áztató esőt hozott - ezzel együtt az országban számos helyen pattantak ki viharok A szomszédos Ausztriában nem minden régió volt ilyen szerencsés, a déli területeken jég is esett. 
Új lendületet kap a Közösségi Bérlakás Rendszer
A koronavírus-járvány miatt még többen szorulnak segítségre, például a lakhatás szempontjából, a magas albérletárak miatt. A szombathelyi önkormányzat az ő érdekükben is indította el a Közösségi Bérlakás Rendszert, ami piaci szereplők bevonásával mérsékelné a lakáshatási nehézségeket.
Szombathelyi egészségügyben dolgozók kaptak jutalmat
Pénzjutalomban részesítette Szombathely MJV Önkormányzata azon egészségügyi területen dolgozó, a szombathelyi önkormányzat alkalmazásában álló munkatársakat, akik nem részesülhettek a kormány által ígért, az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri juttatásból, olvasható a város honlapján.
Ismét nőtt az új fertőzések száma Ausztriában
Ismét nőtt a koronavírus-fertőzés terjedésének mértéke Ausztriában az Egészségügyi Minisztérium jelentése szerint.
Aggasztó tendenciát mutat a járványhelyzet alakulása Ausztriában
Aggasztó tendenciát mutat a koronavírus-járvány alakulása Ausztriában, az utóbbi héten 343 ember fertőződött meg az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint.
legfrissebbek
Nappali fény világította be a sötét égboltot
Tegnap este cikázó villámokkal, viharos széllökésekkel ért el minket a zivataros zóna. A sűrű villámlás nappalt varázsolt az éjszakában, s jelentős mennyiségű csapadék esett rövid idő alatt. Az égi áldásnak még nincs vége, ma délutánra is riasztást adtak ki zivatarok miatt.
Orbán: Magyarország nem enged be nem uniós polgárokat
Nem enged be unión kívüli országokból érkező polgárokat Magyarország Szerbia kivételével, mert az ellentétes a magyar emberek egészséghez fűződő érdekével - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió azon javaslatának megvitatása után, amelyben azt kérik, hogy a tagállamok nyissák meg határaikat 14 nem európai ország előtt.
Elhunyt egy idős beteg, kilenccel nőtt az igazolt fertőzöttek száma
Elhunyt egy idős, krónikus beteg, és kilenccel, 4166-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.
Életbe lépett az új társadalombiztosítási törvény
Július 1-jén lépett hatályba az új társadalombiztosítási törvény, amelynek változásai a munkavállalókat és a vállalkozókat is érintik.
Megtalálták a 2006-ban meggyilkolt szentesi nő holttestét
Megtalálták és azonosították a 2006-ban eltűnt, emberölés áldozatává vált szentesi nő holttestét - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtökön a rendőrség honlapján.