km/óra
  2019.12.12., csütörtök  •  Gabriella napja
Chippeltessük a macskákat is!

Chippeltessük a macskákat is!

Sorra jelennek meg az állatos csoportokban az elveszett szombathelyi cicákról szóló felhívások. Sok gazdi évek óta várja haza eltűnt macskáját, de ezeknek az állatoknak az azonosítása nehezebb, mint a chippel rendelkező kutyáké. Dr. Gyécsek Nikoletta állatorvos szerint ezért is érdemes a macskákba is mikrochipet ültetni.

Többféle módon tűnhet el macska: leggyakrabban elszökik, eltéved, vagy elcsalják otthonról. A szökésre a kalandvágy vagy a párzási időszak kezdete szolgáltathat okot. Bár a cicák előbb-utóbb hazatérnek, de néha mégis előfordul, hogy megkergeti egy kutya, és a nagy sietségben nem figyel az útra. Ha pedig valaki befogadja, nehezen kerül vissza a gazdájához, ugyanis nem lehet beazonosítani az állat tulajdonosát. Ebben segít a mikrochip, ami a kutyáknál már kötelező, de a macskáknál is hasznos.

“Az elveszett macska azonosítását nagyon megkönnyíti, ha a nyakörvére bilétát vagy címmel, telefonszámmal ellátott kapszulát fűzünk. A nyakörv azonban zavarhatja az állatot, ezért néha szerencsésebb azonosító chippel ellátni a cicát. A chippelést az állatorvos néhány ezer forintért elvégzi és nem sokkal bonyolultabb eljárás, mint egy oltás beadása. A chip később egy eszközzel leolvasható, így a macska könnyedén azonosítható, hamar visszakerülhet a gazdájához”

- mondta a Savaria Fórumnak dr. Gyécsek Nikoletta.

Az állatorvos szerint ez amiatt is hasznos, mert egy talált cicát leginkább állatorvoshoz vagy rendelőbe viszonek, ott pedig rendelkezésre áll egy leolvasó, aminek használatával az állat tulajdonosa, címe és telefonszáma is kinyerhető.

“Menhelyeken, benzinkutakon, de a gyepmestereknek is van chipleolvasó eszköze. Ha az oltások beadásán és az ivartalanításon túl chipet is ültetünk a cicánkba, akkor magunknak is megspórolunk több napos idegeskedést, ha netán elveszne a kedvencünk”

- hangsúlyozta az állatorvos.

A mikrochip beültetése pár ezer forintba kerül és teljesen fájdalommentes, ráadásul a bilétával ellátott nyakörvekkel szemben megvan az az előnye is, hogy kedvencünk semmilyen módon nem tud megszabadulni tőle.

“Aki még nem veszítette el kisállatát, az nem tudja, ez mivel jár. Az idegeskedés, a keresésére fordított idő és pénz, és nem utolsó sorban az amit az állat ezalatt átél: csavargás, éhezés, félelem, fagyoskodás, menhelyen, gyepmesteri telepen töltött idő, összeszedett betegségek, sérülések. Mindez megspórolható a párezer forintos eszközzel”

- mondta a Savaria Fórumnak dr. Gyécsek Nikoletta, állatorvos.

 

Savaria Fórum 28. évfolyam 29. szám - 2019.12.07.
Savaria Fórum 28. évfolyam 29. szám - 2019.12.07.