km/óra
  2020.02.17., hétfő  •  Donát napja
Balázsy Péter: köszönöm a bizalmat!

Balázsy Péter: köszönöm a bizalmat!

Bármelyik eddigi polgármester-választást megnyerte volna Balázsy Péter, a Fidesz-KDNP jelöltje a rá leadott 16 363 vokssal, ami 10 százalékkal több, mint a fideszes jelöltekre leadott szavazat, azonban most kikapott a 399 szavazattal többet szerző Nemény Andrástól (ÉSZ!). Balázsy Pétert szerdán kérdeztük a hétvégi szavazásról.

Egy rövid nyilatkozaton kívül nem szólalt meg vasárnap este. Mi járt valójában a fejében?


– Azt mondtam akkor este, amit éreztem: itt és most ez ennyire volt elég. Természetesen csalódott és szomorú voltam és vagyok. Azért vállaltam el a felkérést, mert komoly megtiszteltetés és kihívás, ha valaki saját szülővárosa polgármestere lehet. Hittem abban, hogy a szombathelyeikkel új lendületet tudok adni a városnak. Arra készültünk, hogy az elmúlt kilenc év eredményeire építve, annak hibáiból tanulva sokkal jobb várost tudunk építeni. Azt gondolom, a programomat sikerült jól bemutatni, valódi alternatívát tudtam kínálni. Köszönöm a rengeteg szavazatot és biztatást, azt az összefogást, ami kialakult mellettem. Hálás vagyok érte.


Kielemezték-e már, hogy végül miért nem sikerült?


– Vannak külső, rajtam kívülálló körülmények, és én is követtem el hibákat. Az előbbiekkel nem érdemes foglalkozni, és nem is elegáns a sajtón keresztül üzengetni. Voltak olyan kérdések, amelyeket jobban kellett volna kezelnem. Erősebben kellett volna kommunikálnom az olyan esetekben, amikor azt éreztem, nekem van igazam. Az utolsó héten olyan dolgok történtek, amelyek az ellenzéki szavazótábort aktivizálták, de vélhetően korábban nem szavazó emberek is elmentek. Az én politikai közösségem is követett el olyan hibákat helyben, amelyek nem hozzám kötődtek, mégis nekem ártottak. 


– Mennyit ártott, hogy ritkán jelent meg egyedül, és hiába volt jó programja, annak az ismertetője végül a hazaárulózás miatt kapott kiemelt figyelmet? 


– Én csapatjátékos vagyok. Voltak, akik már régi, rutinos szereplőkként segítettek, voltak, akiket én kértem fel, hogy vállaljanak közéleti feladatot. Esetleges nézeteltéréseink ellenére is kiálltam mellettük, végig együtt kampányolt a csapatunk. A polgármesterjelölti vita lett volna az az alkalom, ahol egyedül tudtam volna szerepelni. Szívesen vállaltam volna, de azt éreztem, hogy az ellenfelem a helyi ügyekről szóló valódi vita helyett politikai hisztériát akar kelteni, így bölcsebbnek láttam, ha ebbe a játékba nem megyek bele, nem szolgálta volna a város érdekét. 


– Hogyan tovább? A törvényi előírások miatt nem lehet egyszerre megyei főjegyző és városi képviselő, így választania kell.

– A hétvégén meghozom a döntést.  Akiknek adok a véleményére, azok is erősen megosztottak, hogy mivel tudok saját közösségemnek jobban segíteni: ha beülök a közgyűlésbe, vagy ha kívülről segítem a várost. A szombathelyi közgyűlést az elmúlt évtizedben jellemző légkör nem feltétlenül építő jellegű. Voltak és vannak közéleti ambícióim, de ezek nem párt-, hanem várospolitikaiak. Nem kedvetlenített el a történet, rengeteget tanultam a kampányból, és kiváló embereket ismertem meg.  Kialakult körülöttem egy közösség, ennek tagjai számítanak arra, hogy folytatjuk ezt a munkát valamilyen formában. Arra készülünk, hogyha a várost nem is, de ezt a közösséget tudjuk építeni.


– A Brüsszelben kialakult kapcsolatrendszerét, ami most már konkrét kormányzati kapcsolatokat jelent, felhasználja a város érdekében?


– Persze, ez természetes, a megyei önkormányzattal is rengeteg olyan projekten dolgoztam, ami a várost szolgálja. Kész vagyok, hogy a kapcsolatrendszeremet továbbra is Szombathely és a megye javára fordítsam.  Azt kívánom az Éljen Szombathelynek!-nek és Nemény András polgármesternek is, hogy meg tudják valósítani, amit terveztek. A szombathelyi politikai vitákat mérsékelni kell, de ehhez az eddiginél nagyobb igazmondásra és alázatra is szükség van, ebben mindenkinek felelőssége van. 
 

Török Tibor
Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó cikkek
Balázsy Péter: békét és konszenzust hozunk Szombathelynek
Balázsy Péter: békét és konszenzust hozunk Szombathelynek
A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, dr. Balázsy Péter a Farkas Károly utcában található szavazókörben voksolt.
címkék
kapcsolódó cikkek
Balázsy Péter: békét és konszenzust hozunk Szombathelynek
Balázsy Péter: békét és konszenzust hozunk Szombathelynek
A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, dr. Balázsy Péter a Farkas Károly utcában található szavazókörben voksolt.
Savaria Fórum 29. évfolyam 6. szám - 2020.02.15
Savaria Fórum 29. évfolyam 6. szám - 2020.02.15
legolvasottabbak
Hit, hivatás, szerelem: Házasság heti beszélgetés Csókay Andrással és feleségével
A neves idegsebész és felesége, Altay Daniella volt a Házasság Hete szombathelyi rendezvénysorozatának vendége kedden este a Martineumban. A házaspár közös életük örömeiről, tragédiáiról, nehézségeiről beszélt a hallgatóságnak.
Csejtei Balázs az Év Zászlósa: a segítségnyújtás a vérében van
A szakma legjobbjainak járó elismerést kapta a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mobil laborjának technikusa a szervezet országos évértékelő értekezletén január végén. Hatósági kategóriában díjazták elkötelezettségét az „Év Zászlósa” címmel.
A szombathelyi háziorvosok rendelési ideje 2020. január 1-től
Összefoglalónkban valamennyi szombathelyi felnőtt háziorvos rendelési idejét megtalálja személyre lebontva.
Csernus Imre, Bagdy Emőke, Pál Feri: több mint száz esemény az AGORA tavaszi programjában
Koncertek, színházi előadások, gyermekrendezvények, beszélgetések – több mint száz programmal várja az érdeklődőket tavasszal az AGORA. Folytatódik a táncház és a tematikus kézműves foglalkozássorozat, lesz Oscar After Party, összeáll a város legnagyobb gyerekzenekara, érkezik Csernus Imre és Kovács András Péter. A szervezők sajtótájékoztatón ismertették a májusig tartó kínálatot.
A szombathelyi házi gyermekorvosok rendelési ideje 2020. január 1-től
Összegyűjtöttük valamennyi szombathelyi gyermek háziorvos rendelési idejét rendelőkre és orvosokra lebontva.
legfrissebbek
Zenei flashmob a Fő téren a Savaria Szimfonikus Zenekar művészeivel
Vasárnap délben ismerős dallamokba és a Savaria Szimfonikus Zenekar hat művészébe botlott, aki a szombathelyi Fő téren járt. A Savaria Rézfúvós Együttesből is ismert szimfonikus művészek adtak ugyanis flashmobszerű, rövid térzenei koncertet a "Forrás a zenének - feladat a zenésznek" program keretében.
Közel 1 milliárd forintos beruházás: új otthonra találnak a cserkészek, a vívók és az asztaliteniszezők
Új otthonra találnak a cserkészek, a vívók és az asztaliteniszezők: átadták a Szent László király utcai volt EPCOS-telephelyen közel egymilliárd forintból kialakított komplexumot. A sportolók mostantól kedvező körülmények között edzhetnek, és ezáltal akár nemzetközi porondra is kiléphetnek.
Az ellenzéki összefogás jelöltje, Kálló Gergely nyerte az időközi választást Dunaújvárosban és környékén
Kálló Gergely (Jobbik-DK-LMP-MSZP-Momentum-PM) nyerte a vasárnapi időközi országgyűlési képviselő-választást a Fejér megyei 4-es számú választókerületben, Dunaújvárosban és környékén.
Brüsszel, Soros, klímavédelem: évet értékelt Orbán Viktor
Magyarország mindenekelőtt – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Budapesten, a Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében, amelyben egyebek mellett arról is beszélt: a kormány klímavédelmi akciótervet fogadott el, 2020 és 2021 pedig az országépítés folytatása lesz.
Újabb SZKKA-győzelem: a Szent István csapatát is legyőzték a szombathelyi kézis lányok
A női kézilabda NB I 16. fordulójában magabiztos győzelmet aratott a Hungast-Szombathely KKA együttese. Mayer Szabináék a Szent István együttesét múlták felül 35-28 arányban.