km/óra
  2020.07.12., vasárnap  •  Izabella, Dalma napja
Az önvédelemnek gyerekkorban kell kezdődnie

Az önvédelemnek gyerekkorban kell kezdődnie

Bárkit, bármikor érhet olyan helyzet, ahol meg kell védenie magát. A társadalmunk felgyorsult, az attrocitások pedig már az óvodában elkezdődnek, emiatt is érdemes felkészíteni a kisgyermekeket az önvédelemre. Csak a testi erő számít vészhelyzetben? Hogyan ne legyünk áldozattípusok? A Savaria Fórum Dancs István Roland önvédelmi oktatóval beszélgetett.

Mit tehet egy 16 éves lány, amikor hazafelé tart a Romkertből szombat éjszaka, és az alig kivilágított utcán körbefogja három termetes férfi? Jogosan aggódunk a gyermekünkért? Erre válaszolt a Savaria Fórumak Dancs István Roland, a szombathelyi Iron Samson Gym önvédelmi krav-maga oktatója.

 

Magabiztosabb és talpraesettebb lesz gyermek, és a stresszt jobban fogja kezelni, ha időben elkezdi az önvédelmi oktatást. A szülő nem lehet mindig vele, de miért ne tudhatná biztonságban akkor is, ha iskolába, edzésre megy? Az edzéseken játékos formában tanulja meg a gyermek az alapvető technikákat, azt, hogy miképpen kerülje el a konfliktust, kerülje el a veszély

 

 - mondta a Savaria Fórumnak Dancs István Roland.

 

A szakember kitért a nemek közti különbségre is.

 

Egy nőnek természetesen nehezebb dolga van egy erősebb, nagyobb támadó ellen, de ez korántsem jelenti azt, hogy azonnal fel kellene adni. Sőt! Meg kell tanulni a veszély felismerésének, elkerülésének módjait, és azokat a technikákat, amelyekkel egy erősebb támadó ellen is sikerrel lehet harcolni.

 

Dancs István Roland szerint az egyik legfontosabb, hogy ne legyünk áldozattípúsok: tanuljunk meg szembesülni és viselkedni egy veszélyhelyzetben.

 

Aki korán, gyermekkorban elkezdi az önvédelmi oktatást és gyakorltokat, az nem fog „lefagyni” és megúszhat akár szélsőségesen veszélyes helyzeteket is. Nem verekedést tanítunk, nem válik agresszívvé a gyermek, hanem megtanulja a konfliktuskezelés lépcsőfokait. A harc és a támadás a legutolsó pontja egy veszélyhelyzetnek. Elsőként megtanuljuk, hogy nem kell vállalni felesleges kockázatot, lehetőség szerint kommunikációval, biztonságos távozással hárítsunk egy konfliktust. Nem ciki ordítani, sikítani sem, hisz egy lakott területen jó eséllyel fognak kinézni az abakon és segítséget hívni, ha pedig a támadók ezt észlelik, nagy százalékban már inkább nem kockáztatnak és menekülőre fogják. Így megvédhetjük magunkat és az értékeinket is. Ezek alapvetően egyszerű megoldások, amelyeket katonák és civilek évtizedek óta tanulnak, mi ezt oktatjuk a krav-magán

 

- mondta Dancs István Roland.
 
 
Magyar fejlesztés a krav-maga
A krav maga az egyik leggyorsabban elsajátítható és leghatékonyabban alkalmazható önvédelmi sport. Egy magyar származású bokszoló-birkózó találta ki, először az izraeli katonaságnál oktatták.
Savaria Fórum 29. évfolyam 27. szám - 2020.07.10.
Savaria Fórum 29. évfolyam 27. szám - 2020.07.10.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria szigorítja az ellenőrzést a magyar határon
Ausztria megkettőzi az ellenőrzést a keleti határokon, a Szlovéniából és Magyarországról érkezők között kiemelt figyelmet fordítanak majd a Balkánról érkezőkre és a buszokra - jelentette be szerdán Sebastian Kurz osztrák kancellár.
Ausztria: egy 50 éves magyar nő is meghalt a Medve-szurdokban történt sziklaomlásban
Két ember halálát, köztük egy 50 éves magyar asszonyét okozta egy sziklaomlás a steiermarki Medve-szurdokban (Bärenschützklamm). Kilenc további ember sérült meg - egyikük súlyosan, írják osztrák hírportálok. 
Négy fiatalt raboltak ki a Fő téren, egyikük nyakához kést szorítottak, s megfenyegették, hogy elvágják a torkát
A Vas Megyei Főügyészség indítványozta annak a két férfinak a letartóztatását, akik kiraboltak négy fiatalt szombaton hajnalban Szombathely Fő terén, olvasható a közleményükben.
Szlovén járványügyi szakember a szigorítások újbóli bevezetését sürgeti a határokon
A szigorú intézkedések újbóli bevezetését sürgette a határokon az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt Bojana Beovic, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottságának vezetője - írta a helyi sajtó szerdán.
Az EU 14 ország számára nyitja meg külső határait
Tizennégy ország állampolgárai számára szünteti meg a koronavírus-járvány miatt bevezetett beutazási korlátozásokat - meghatározott feltételek függvényében - július 1-től az Európai Unió.
legfrissebbek
Öttel emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma hazánkban
Öttel, 4234-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap reggel.
(Gól)eső volt a Haladás Vép elleni edzőmérkőzésén
Mátyus János együttese végig kézben tartva a mérkőzést, magabiztosan nyert a vépiek ellen. Jövő héten a harmadosztályú Ménfőcsanak látogat a Rohonci útra.
Levegőbe repült és faágakat tört egy Peugeot, Yamaha motor elé szaladt egy szarvas
Két személyi sérüléses baleset is történt Vas megye útjain szombaton délután.
Kormányszóvivő: fontos ismerni, hogy az emberek mely korábbi járványellenes intézkedéseket támogatják leginkább
A koronavírus-járvány esetleges fellángolása miatt fontos ismerni, hogy az emberek mely korábbi intézkedéseket támogatják a legnagyobb arányban - mondta a kormányszóvivő szombaton, a közösségi oldalán közzétett Kormányinfó Plusz tájékoztatón.
Olaszországban tíz alá csökkent a halottak száma egy nap alatt
Hét koronavírussal fertőzött beteg halt meg egy nap alatt Olaszországban, utoljára a járványterjedés kezdetekor volt ilyen alacsony a halálesetek száma.