km/óra
  2020.07.13., hétfő  •  Jenő napja
Az öltöztető: Holdbeli Csónakos díjat érdemelt Krizmanits Gyuláné

Az öltöztető: Holdbeli Csónakos díjat érdemelt Krizmanits Gyuláné

Azt a színészt becsüli, aki el tudja vele hitetni, hogy ő az, akit játszik, ám aki az öltözőben már nem színjátékos, hanem ember, vélekedik Krizmanits Gyuláné, aki talán mindenkinél jobban ismeri a teátristákat, hiszen bő évtizede a Weöres Sándor Színház öltöztetője. Néhány hete pedig – a társulat voksainak köszönhetően – Holdbeli Csónakos díjas. 

„Örülök, hogy szeretnek és megbecsülik a munkámat. Amikor átvettem a díjat, láttam egy-két színésznőnek az arcát, akik majd kiugrottak a bőrükből” – meséli Gyöngyi. 


Szombathely szentkirályi részén cseperedett, az ottani iskola hetedikeseként – szeretett varrni, kézimunkázni – már eldöntötte, nőiruha-készítő lesz. A 405-ös szakmunkásképzőben a gyakorlatát vezető Döbröntei Gáborné, Ili néni avatta be a fortélyokba. Szakmai versenyekre nevezte: rendre helytállt. Kitűnő szakmunkásvizsga után a Háziiparnál kezdett, szalagon. „Ahhoz nem kell szakmai tudás, elég, ha kézügyessége van az embernek. Utáltam. A légkör is rossz volt.” Fél év múlva továbbállt. Újságkihordó lett. Közben varrogatott. Megtalálta élete párját, 1986-ban keltek egybe. Két lányuk született. A nulláról kezdtek építkezni. 


Bedolgozós időszaka következett osztrákoknak: vadászruhák, lódenkabátok, szabadidőruhák, pólók varrása. Vállalkozás néhány alkalmazottal, műhely a pincében. „Jöttek a kínaiak, megfojtották a hazai ruhaipart. Föl kellett adnom a vállalkozást. Eladó lettem a Kalocsai Kft.-nél. Újra lett főnököm. Leérettségiztem a Kanizsaiban. Következett a Király utcai függönyszalon. Felette, egy ablak nélküli lyukban, nem ritkán görnyedve varrtunk, ipari vasalóval vasaltunk.”


2008 ősze. Gyöngyi férje portásként helyezkedett el az akkor még embrionális állapotban lévő színháznál. Ez idő tájt jött a sors-sugallat: de hiszen oda öltöztető is kell! Fel is vették. Egyelőre takarítónak, míg beindult a gépezet: 9700 jeligével!


„Furcsa, teljesen más világ volt. Mindenki mindenkit tegezett, teljesen mindegy volt, ki hány éves. 2009 januárjában kezdődött az öltöztetői munka. Akkor még csak ketten voltunk. A józan paraszti eszünkkel kellett kitalálnunk, mit, hogyan csináljunk. Jót tett a személyiségemnek. Jordán Tamást csak akkor kezdtem el tegezni, amikor tényleg öltöztető lettem. Ő mondta: Most már te is kolléga vagy, ettől fogva tegeződjünk! Jobbára a lányokat, a színésznőket öltöztetem, de ha úgy adódik, akkor az ember ahhoz megy, akinek segíteni kell. Már négyen vagyunk, meg a tárvezető.


S hogy milyen a jó öltöztető? Diszkrét. Gyors. Vág az agya. Ránéz a színészre, s tudnia kell, mikor szólhat, mikor nem. Legyen humora is! Nem szolga, mint régen az inas. Amikor előadás van, akkor topon kell lennie. Lehet, furán hangzik, de vannak néhányan, akikre úgy tekintek, mintha a lányaim lennének.”


A jelmeztervezők többnyire a saját varrónőikkel készíttetik a ruhákat, a színházban a legtöbbször már csak átalakítások történnek. De például az Ivanovban Hartai Petra menyasszonyi ruháját én varrtam. Nagy Cili pedig sok lehetőséget adott az Acélmagnóliákban. Amit varratni kellett, azt mind rám bízta. Köszönöm neki! Az igazság az, hogy a mostani díj nem az első. Amikor a Chicago-t mutattuk be 2011-ben – nagyon melós darab volt –, megkaptam a 2-es öltöző különdíját Vlahovics Edittől, Csonka Szilvitől, Alberti Zsófitól (akkor ők öltöztek ott). Leírták, mennyire köszönik, hogy segítettem a munkájukat, s nélkülem nem ment volna. Ilyenért érdemes!” 


Szenkovits Péter
Fotó: Nagy Jácint 
     
 

Savaria Fórum 29. évfolyam 27. szám - 2020.07.10.
Savaria Fórum 29. évfolyam 27. szám - 2020.07.10.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria szigorítja az ellenőrzést a magyar határon
Ausztria megkettőzi az ellenőrzést a keleti határokon, a Szlovéniából és Magyarországról érkezők között kiemelt figyelmet fordítanak majd a Balkánról érkezőkre és a buszokra - jelentette be szerdán Sebastian Kurz osztrák kancellár.
Ausztria: egy 50 éves magyar nő is meghalt a Medve-szurdokban történt sziklaomlásban
Két ember halálát, köztük egy 50 éves magyar asszonyét okozta egy sziklaomlás a steiermarki Medve-szurdokban (Bärenschützklamm). Kilenc további ember sérült meg - egyikük súlyosan, írják osztrák hírportálok. 
Szlovén járványügyi szakember a szigorítások újbóli bevezetését sürgeti a határokon
A szigorú intézkedések újbóli bevezetését sürgette a határokon az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt Bojana Beovic, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottságának vezetője - írta a helyi sajtó szerdán.
Az EU 14 ország számára nyitja meg külső határait
Tizennégy ország állampolgárai számára szünteti meg a koronavírus-járvány miatt bevezetett beutazási korlátozásokat - meghatározott feltételek függvényében - július 1-től az Európai Unió.
Visszaállítják az ellenőrzést a szlovák–magyar határon
A szlovák rendőrség egy napra, péntek délután három órától szombat délután három óráig visszaállítja az ellenőrzést a szárazföldi határokon, hogy kiszűrje a koronavírussal fertőzötteket, és ellenőrizze azokat a beutazókat, akik a járvány terjedése szempontjából kockázatos európai uniós országokból érkeznek - jelentette pénteken a szlovák rádió.
legfrissebbek
MSZP: a kormány tegye ingyenessé a vízparti strandokat!
Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy az idei nyári szezonra tegye ingyenessé az ország vízpartjainak fizetős strandjait - mondta az ellenzéki párt budapesti elnöke vasárnap, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.
Lewis Hamilton győzelmét hozta az első Stájer Nagydíj
A brit hatszoros világbajnok magabiztos győzelmet aratott Spielbergben, a két Ferrari már az első körben elszállt. A száguldó cirkusz jövő héten a Hungaroringre látogat.
Hatalmas tömegbukás a Balaton-felvidéki kerékpárversenyen, többen is súlyosan megsérültek
Az egyik résztvevő, Szilasi László azt mondta, szerinte az utóbbi húsz év legnagyobb biciklis versenybalesete, ami Magyarországon történt.
Ferenc pápa fájdalmát fejezte ki a Hagia Szofia bazilika mecsetté nyilvánítása miatt
Mélységes fájdalmát fejezte ki Ferenc pápa az isztambuli Hagia Sophia bazilika mecsetté nyilvánítása miatt vasárnap délben a Szent Péter téren mondott beszédében.
Alfa hajtott Opel elé, a saját fogát rúgta ki a vétlen autó utasa
Arcsérülést szenvedett egy fiatalember a szombathelyi Bartók Béla körút és Akacs Mihály utca kereszteződésében, ahol egy Alfa Romeo sofőrje nem vette észre a védett úton érkező Opelt.