km/óra
  2020.07.05., vasárnap  •  Emese, Sarolta napja
Az Év Tűzoltója lett Kontics Sándor

Az Év Tűzoltója lett Kontics Sándor

Nagyon jó érzés, ha sikerül megmenteni valakit, hinni kell magunkban, és hinni kell a munkánkban – ezt vallja Kontics Sándor, a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság százados szolgálatparancsnoka, aki kiemelkedő szolgálati munkája elismeréseként kapta meg az Év Tűzoltója miniszteri díjat Szent Flórián, a tüzes mesterségek védőszentjének napja alkalmából.

 

– Mindig büszke voltam tűzoltó édesapámra, mégis először más irányba indultam. Könyvelő lettem, majd a közgazdász-gazdálkodás szakon szereztem diplomát. Eközben jöttem rá, hogy nem ez az én utam. Úgy döntöttem, édesapám nyomdokaiba lépek, kipróbálom magam a tűzoltóságon. És tényleg: szerelem lett első látásra! Kiderült, mindig is ezt kerestem: változatos munka, hiszen nincs két egyforma eset. Persze az adrenalin mellett a stressz is dolgozik bennünk, de ennek kezelésére bevált technikáink vannak.


– Fel lehet-e készülni minden esetre?


– Természetesen a különböző mentési beavatkozásokra megvannak a szakmai protokollok, de mindig az adott helyszínen kell meghozni a helyes döntést. Sosem tudjuk előre, mi fogad pontosan bennünket. Nem beszélve arról a sok-sok személyes sorsról, amit látunk ilyenkor. Ha valakinek ég az élete munkája, a háza vagy fia, lánya, hozzátartozója szorul be vagy sérül meg egy balesetnél – szóval nem könnyű mindezek mellett a feladatra koncentrálni. De nekünk az a legfőbb dolgunk, hogy segítsünk, nem ragadhat el bennünket az empátia. Persze nem tudjuk kizárni, de nem szabad, nem lehet hibázni. Egy-egy tragédia mindannyiunkat megvisel, ilyenkor ezt igyekszünk a csapatommal együtt, egyfajta házi csoportterápiás jelleggel kibeszélni magunkból.


– Térjünk vissza picit az „Év tűzoltója” cím elnyeréséig tartó útra.


– 2006-tól két évig volt szerencsém édesapám mellett dolgozni, aztán ő nyugdíjba ment, de a mai napig kíváncsi vagyok a szakmai véleményére az esetekkel kapcsolatban. 2010-ben rajparancsnok, két évvel később pedig szolgálatparancsnok lettem. A különböző esetek helyszínein nekem kell meghoznom a döntéseket, de igyekszem mindig a munkatársaim észrevételeit, javaslatait is beépíteni ebbe, hiszen a közös munka eredménye a siker. Ez az elismerés mérföldkő az életemben, visszajelzés arról, hogy jó az út, amin járok. Ugyanakkor ez a kollégáim érdeme is, hiszen a beosztott tűzoltók maximális együttműködése nélkül nem lennének eredményesek a beavatkozások, a kárfelszámolások. Vezetőim helyes utat mutatnak, és a családom is maximálisan támogat. A nyugodt háttér nélkül biztosan nem menne. Köszönöm nekik.


– Egy-egy riasztáskor kettő perc alatt el kell indulni a laktanyából a helyszínre.


– Igen, ha beérkezik a segélykérés, azonnal indulunk, hiszen minden másodperc számít. Fontos, hogy fizikailag és mentálisan is tökéletes állapotban legyünk, hiszen ezen életek múlnak. Kemény fizikai munka a tűzoltóké, és a folyamatos készenlét pedig egy állandó feszítettség. Rendszeresen sportolok: futok, konditerembe járok. Mostanra ugyan idő híján kicsit háttérbe szorult, de hobbim a horgászat, ami egyfajta meditatív állapot. Két kislányom (egyik 3, másik 5 éves) pedig tesz arról, hogy feledtessék velem a stresszt.


– A tanulás sem hiányzik az életéből.


– A tűzoltótiszti átképző után 2018-ban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem iparbiztonsági szakát végeztem, jövőre pedig reményeim szerint már a katasztrófavédelmi mesterképzés egyetemi diplomája is a kezemben lesz.


A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai közül 2013-ban Göncz Szabolcs szombathelyi, 2016-ban Kovács Balázs körmendi tűzoltó parancsnok, idén pedig Kontics Sándor érdemelte ki az országos „Év tűzoltója” elismerést.
 

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában
Hétfő kora délután megérkezett Nyugat-Magyarországra a hidegfront, Szombathely környékére zivatart és szélvihart nem, csak áztató esőt hozott - ezzel együtt az országban számos helyen pattantak ki viharok A szomszédos Ausztriában nem minden régió volt ilyen szerencsés, a déli területeken jég is esett. 
Szombathelyi egészségügyben dolgozók kaptak jutalmat
Pénzjutalomban részesítette Szombathely MJV Önkormányzata azon egészségügyi területen dolgozó, a szombathelyi önkormányzat alkalmazásában álló munkatársakat, akik nem részesülhettek a kormány által ígért, az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri juttatásból, olvasható a város honlapján.
Egészségügyi dolgozókat díjaztak a Semmelweis-napi ünnepségen
Az idei évben a Semmelweis-napi díjátadó ünnepséget rendhagyó módon szűkebb körben és fogadás nélkül szervezték meg a Városházán. S bár a Semmelweis-ünnep az egészségügyi dolgozók ünnepe, de ahogy ők fogalmaztak, nemcsak róluk szól. Hanem azokról is, akiknek jelentős szerepük volt abban, hogy fizikai és mentális sérülés nélkül, egészségesen vészelték át az elmúlt járványidőszakot.
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán országaira
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán hat országára: Szerbiára, Montenegróra, Bosznia-Hercegovinára, Észak-Macedóniára, Albániára és Koszovóra az új típusú koronavírus-járvány miatt - jelentette be Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerdán.
Aggasztó tendenciát mutat a járványhelyzet alakulása Ausztriában
Aggasztó tendenciát mutat a koronavírus-járvány alakulása Ausztriában, az utóbbi héten 343 ember fertőződött meg az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint.
legfrissebbek
Összeomlott a Bay-kastély az erdélyi Ördögkúton
Az elmúlt napok esőzései nyomán összeomlott a Bay-kastély az erdélyi Ördögkúton - közölte csütörtökön az Agerpres hírügynökség.
Szlovénia negatív koronavírustesztet is kér a beutazó horvátoktól
Szlovénia szombattól 36 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet is kér az úgynevezett sárga listán szereplő országok állampolgáraitól, köztük a horvátoktól is - írta a helyi sajtó.
Nyerje meg az új Falco-sálat!
Jövőre az új Bajnok-sállal szurkolhat a sárga-feketéknek, ha részt vesz a Szombathelyi Médiaközpont és a Falco KC közös online nyereményjátékában. Határidő: szombat 19.00 óra.
Szijjártó: új program indul a magyar vállalatok támogatásáért
Új program indul azoknak a magyar vállalatoknak a támogatásáért, amelyek hajlandóak legalább 560 millió forint beruházást végrehajtani a koronavírus-járvány miatt veszélybe került munkahelyek megvédéséért - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.
Rác Gábor: „Remélem, ősztől újra taníthatok”
Leminősítés a mesterpedagógusi védésen, felháborodott tiltakozás, békülés, lefokozás, elbocsátás – többször írtunk már a Bartók Béla Zeneiskola körül kialakult helyzetről, ami végül Rác Gábor kálváriájává vált. A hegedűtanár nevét, arcát, szavait vállalva kiállt amellett, hogy erkölcsi nonszensz, amit az igazgató tett, ezért távoznia kell a vezetői székből. Rác Gábort június 15-i hatállyal elbocsátották állásából. Megkérdeztük, hogyan érez most az üggyel kapcsolatban.