km/óra
  2020.07.12., vasárnap  •  Izabella, Dalma napja
Az év madaráról, Füliről mindenki készített egy fotót

Az év madaráról, Füliről mindenki készített egy fotót

Látványból és információból sem volt hiány az idei év élőlényeit bemutató rendezvényen, amelynek a Savaria Múzeum adott otthont. Ezúttal 10 tudományos előadás mellett a szervezők interaktív játszósarokkal is kedveskedtek az érdeklődőknek.

A hét éve elindított Év élőlényei kezdeményezés mára valódi mozgalommá nőtte ki magát. Egyre többen kísérik figyelemmel a szavazások eredményét. 


Vig Károly, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettese elárulta, hogy nemcsak náluk a múzeumban, de országszerte is egyre nagyobb hangsúlyt és egyre nagyobb figyelmet kap ez a program, hiszen rendkívül fontos, hogy figyeljünk, odafigyeljünk és értelmezzük a körülöttünk zajló folyamatokat, megismerjük azokat az élőlényeket, amelyek körülvesznek minket. S sokszor láthatatlanul, és néha ki nem mondottan valójában a mi életünket is ugyanúgy szolgálják.


Az idei év rovara a tavaszi álganéjtúró, hüllője a keresztes vipera, hala a süllő, városi madara a vörösbegy, az emlőse a vidra, gombája a csoportos csészegomba, vadvirága a nemes májvirág, fája a tatár juhar lett. Nagy érdeklődés kísérte az ásványokról, valamint az ősmaradványokról szóló előadást is. Előbbinél a turmalin, utóbbinál az óriás őscápa azaz a Megalodon végzett az első helyen.


Pődör György ásványgyűjtő elmondta, hogy a fosszíliáknál szintén izgalmas volt a verseny. Nem véletlen egyébként az első hely a Carcharodon megalodon, az óriáscápa, nagy fehér cápa végzett. Tudni kell róluk, hogy óriási méretűek voltak a mai cápákhoz képest.


Az ismeretterjesztő program részeként egy mikroszkóp segítségével bárki analizálhatott bagolyköpetet, valamint ásványokat. A gyerekeket játszósarok, interaktív mágnestábla és kézműves foglalkozás is várta.


A rendezvény legnagyobb sikerét kétségtelenül az év madara aratta. A Füli névre hallgató erdei fülesbagolyról igyekezett mindenki egy fényképet készíteni.

Savaria Fórum 29. évfolyam 27. szám - 2020.07.10.
Savaria Fórum 29. évfolyam 27. szám - 2020.07.10.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria szigorítja az ellenőrzést a magyar határon
Ausztria megkettőzi az ellenőrzést a keleti határokon, a Szlovéniából és Magyarországról érkezők között kiemelt figyelmet fordítanak majd a Balkánról érkezőkre és a buszokra - jelentette be szerdán Sebastian Kurz osztrák kancellár.
Ausztria: egy 50 éves magyar nő is meghalt a Medve-szurdokban történt sziklaomlásban
Két ember halálát, köztük egy 50 éves magyar asszonyét okozta egy sziklaomlás a steiermarki Medve-szurdokban (Bärenschützklamm). Kilenc további ember sérült meg - egyikük súlyosan, írják osztrák hírportálok. 
Négy fiatalt raboltak ki a Fő téren, egyikük nyakához kést szorítottak, s megfenyegették, hogy elvágják a torkát
A Vas Megyei Főügyészség indítványozta annak a két férfinak a letartóztatását, akik kiraboltak négy fiatalt szombaton hajnalban Szombathely Fő terén, olvasható a közleményükben.
Szlovén járványügyi szakember a szigorítások újbóli bevezetését sürgeti a határokon
A szigorú intézkedések újbóli bevezetését sürgette a határokon az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt Bojana Beovic, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottságának vezetője - írta a helyi sajtó szerdán.
Az EU 14 ország számára nyitja meg külső határait
Tizennégy ország állampolgárai számára szünteti meg a koronavírus-járvány miatt bevezetett beutazási korlátozásokat - meghatározott feltételek függvényében - július 1-től az Európai Unió.
legfrissebbek
(Gól)eső volt a Haladás Vép elleni edzőmérkőzésén
Mátyus János együttese végig kézben tartva a mérkőzést, magabiztosan nyert a vépiek ellen. Jövő héten a harmadosztályú Ménfőcsanak látogat a Rohonci útra.
Levegőbe repült és faágakat tört egy Peugeot, Yamaha motor elé szaladt egy szarvas
Két személyi sérüléses baleset is történt Vas megye útjain szombaton délután.
Kormányszóvivő: fontos ismerni, hogy az emberek mely korábbi járványellenes intézkedéseket támogatják leginkább
A koronavírus-járvány esetleges fellángolása miatt fontos ismerni, hogy az emberek mely korábbi intézkedéseket támogatják a legnagyobb arányban - mondta a kormányszóvivő szombaton, a közösségi oldalán közzétett Kormányinfó Plusz tájékoztatón.
Olaszországban tíz alá csökkent a halottak száma egy nap alatt
Hét koronavírussal fertőzött beteg halt meg egy nap alatt Olaszországban, utoljára a járványterjedés kezdetekor volt ilyen alacsony a halálesetek száma.
Múzeumi piknik a régmúlt kincseit őrző falak között
A szombathelyi múzeumok ismét fogadják a látogatóikat június végétől. Az elmúlt három hónapban több múzeumi rendezvényük maradt el, ezért úgy tervezték, hogy a megnyitást egy szombat délutáni piknikkel ünnepelik meg. Most nem a koronavírus szólt közbe, hanem az időjárás, ám a piknik nem marad el, csak a falak közé költözött.