km/óra
  2020.07.04., szombat  •  Ulrik napja
Az Európai Bizottság bírósághoz fordult a családi juttatásokat érintő osztrák jogszabály ügyében

Az Európai Bizottság bírósághoz fordult a családi juttatásokat érintő osztrák jogszabály ügyében

Az Európai Unió Bíróságához fordult a családi juttatásokat érintő osztrák jogszabály ügyében csütörtökön az Európai Bizottság, mivel nem érkezett kielégítő válasz Ausztriától a tavaly év elején indított kötelezettségszegési eljárás keretében küldött felszólítólevélre.

 

A 2019. január 1-től hatályos jogszabály értelmében az Ausztriában munkát vállaló uniós polgárok nem Ausztriában élő gyermekei után az osztrák hatóságok a helyi árszínvonal alapján állapítják meg a családi ellátás, illetve a személyijövedelemadó-kedvezmény összegét. Ez a legtöbb esetben csökkentést jelent.


A törvény életbe lépését követően az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Ausztria ellen.A bizottság csütörtöki tájékoztatásában ismételten hangsúlyozta, hogy a szóban forgó jogszabály diszkriminatív és közösségi jogba ütközik.


A brüsszeli testület indoklása szerint a gyermekek után járó ellátásnak meg kell egyeznie a szabad mozgáshoz fűződő jogukat gyakorló európai uniós munkavállalók és a helyi munkavállalók esetében.


Mint írták, az osztrák jogszabály ellentétes az egyenlő bánásmódról szóló irányelvvel. A szabályozás révén ugyanis eltérő családtámogatás illeti meg a különböző tagállamokból érkező, de ugyanott dolgozó munkavállalókat, és az EU alapszerződése tiltja a munkavállalók állampolgárságon alapuló bármiféle, közvetlen vagy közvetett megkülönböztetését. A törvény ellen több EU-tagállam, köztük Magyarország is tiltakozott. (MTI)

 

Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában
Hétfő kora délután megérkezett Nyugat-Magyarországra a hidegfront, Szombathely környékére zivatart és szélvihart nem, csak áztató esőt hozott - ezzel együtt az országban számos helyen pattantak ki viharok A szomszédos Ausztriában nem minden régió volt ilyen szerencsés, a déli területeken jég is esett. 
Szombathelyi egészségügyben dolgozók kaptak jutalmat
Pénzjutalomban részesítette Szombathely MJV Önkormányzata azon egészségügyi területen dolgozó, a szombathelyi önkormányzat alkalmazásában álló munkatársakat, akik nem részesülhettek a kormány által ígért, az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri juttatásból, olvasható a város honlapján.
Egészségügyi dolgozókat díjaztak a Semmelweis-napi ünnepségen
Az idei évben a Semmelweis-napi díjátadó ünnepséget rendhagyó módon szűkebb körben és fogadás nélkül szervezték meg a Városházán. S bár a Semmelweis-ünnep az egészségügyi dolgozók ünnepe, de ahogy ők fogalmaztak, nemcsak róluk szól. Hanem azokról is, akiknek jelentős szerepük volt abban, hogy fizikai és mentális sérülés nélkül, egészségesen vészelték át az elmúlt járványidőszakot.
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán országaira
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán hat országára: Szerbiára, Montenegróra, Bosznia-Hercegovinára, Észak-Macedóniára, Albániára és Koszovóra az új típusú koronavírus-járvány miatt - jelentette be Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerdán.
Aggasztó tendenciát mutat a járványhelyzet alakulása Ausztriában
Aggasztó tendenciát mutat a koronavírus-járvány alakulása Ausztriában, az utóbbi héten 343 ember fertőződött meg az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint.
legfrissebbek
Veneto tartományban emelkedett a reprodukciós ráta, ismét szigorítanak
Hétfőtől ismét szigorításokat vezetnek be az északkelet-olaszországi Veneto tartományban, mert a koronavírus terjedését mutató reprodukciós ráta emelkedett.
Jövő péntektől karanténkötelezettség nélkül lehet Angliába utazni Magyarországról
Jövő péntektől számos országból, köztük Magyarországról karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni Angliába - közölte pénteken a brit közlekedési minisztérium.
Válság- és katasztrófavédelmi törvény megalkotását tervezi az osztrák kormány
Válság- és katasztrófavédelmi törvény megalkotását tervezi az osztrák kormány - jelentette be Sebastian Kurz kancellár pénteken Bécsben, miután virológusokkal, biológusokkal és a gazdasági élet szereplőivel tanácskozott a járványhelyzetről.
Karambol történt a 8-as főúton, Alsóújlaknál
Szombaton extrém lesz az UV-sugárzás
Szombaton extrém lesz az UV-sugárzás - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-vel.