km/óra
  2020.05.29., péntek  •  Magdolna napja
Az enyhe idő miatt korábban támadnak a pollenek

Az enyhe idő miatt korábban támadnak a pollenek

Virágzik a mogyoró Szombathely környékén. Az enyhe időjárás miatt akár hetekkel korábban elkezdődhet egyes növények pollenszórása - az allergiásoknál már komoly tüneteket okozhat a virágpor.

Javában virágzik a mogyoróbokor a Parkerdő felé vezető úton - az enyhe tél miatt jóval korábban szórja pollenjeit. Az első bokrok már decemberben érezték a tavaszt: hetekkel ezelőtt érezhették az arra érzékenyek a barkás növény hatását.


Skribanek Anna főiskolai tanár elmondta, hogy a korábbi virágzást a magasabb hőmérséklet okozza, 4 és 9 fok között már képes a mogyoró virágozni. Az utóbbi hetekben az időszakhoz képest meleg volt, úgyhogy mindenhol fővirágzásban van a mogyoró.


A téli időszakban leállt a pollenek monitorozása, az ÁNTSZ csak múlt hét óta figyeli a virágpor mennyiségét a levegőben. Wächter Walter megyei tiszti főorvos kiemelte, hogy az enyhe idő hatására már országszerte megjelent a mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje, a koncentrációjuk már az allergiás tüneteket okozó szintet is elérte. Csak a csapadékos idő hatására mérséklődhet a pollenterhelés, azonban a mogyoró és az éger koncentrációja továbbra is elérheti a magas szintet.


Most korábban szórja pollenjeit a többi növény is: a következő erős allergén a többi közt a kőris, a nyír és a nyár. A virágzást csak egy erős hideg akadályozhatja meg - ebben az esetben azonban elfagynak a növények már beporzott, termőnek indult virágai is.
 

Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
legolvasottabbak
Ausztria június közepétől közös határnyitást tervez Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával
Június közepétől közös határnyitást tervez Ausztria Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal, írta a krone.at Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter bejelentése nyomán, aki kedden cseh és szlovák kollégájával videokonferencián tárgyalt a kérdésről.
Ma reggeltől újabb átkelő nyílik meg az osztrák-magyar határon
Ma reggeltől újabb átkelő nyílik meg az osztrák-magyar határon, olvasható Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében.
Fertőzötteket találtak egy újranyitott étterem vendégei között
A német egészségügyi hatóságok hétfőn bejelentették, hogy koronavírusos fertőzötteket azonosítottak egy nemrégiben újra megnyitott alsó-szászországi étterem vendégei között, és már száznál több embert karanténba helyeztek. Az országban tovább emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, megközelítette a 180 ezret.
Az Ausztriából érkező magyar és osztrák állampolgárok negatív koronavírus-tesztről szóló orvosi igazolással átléphetik a határt
Péntektől átléphetik a magyar-osztrák határt a két ország állampolgárai, ha négy napnál nem régebbi német, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolják, nem koronavírus-fertőzöttek, hangzott operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Szombat éjféltől Ausztria megnyitja a lezárt határátkelőket Magyarország, Csehország, Szlovákia és Liechtenstein irányában
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitják az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi korlátozásokon és az ellenőrzéseken is.
legfrissebbek
Vaddisznót gázolt egy Ford Torony közelében, a 89-es főúton
Személyi sérülés nélküli közlekedési baleset történt pénteken hajnalban a 89-es főúton, Torony közelében.
Meghalt 8 beteg és 3841-re emelkedett a fertőzöttek száma
Meghalt 8 krónikus beteg, és 25-tel, 3841-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu péntek reggel.
Egy éve történt a tragédia, több megemlékezést tartanak Budapesten
Egy évvel ezelőtt, 2019. május 29-én történt a Hableány sétahajó tragédiája a Dunán, az évfordulón több megemlékezést is tartanak Budapesten.
A saját ügyfelét zsarolta az ügyvéd
Letartóztatták a saját ügyfelét zsaroló ügyvédet - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész.
Von der Leyen: az Európai Bizottság újabb adományozást szervez
Az Európai Bizottság újabb adományozó konferenciát szervez június 27-re a koronavírussal összefüggő gyógyszer- és vakcinakutatások finanszírozására, amelyen a vállalkozások, az alapítványok és a polgárok is lehetőséget kapnak arra, hogy egyesítsék erőiket az állami adományozókkal - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.