km/óra
  2020.07.04., szombat  •  Ulrik napja
Az egész év kullancsszezonnak minősíthető, fontos átnézni magunkat, ha a szabadban tartózkodunk

Az egész év kullancsszezonnak minősíthető, fontos átnézni magunkat, ha a szabadban tartózkodunk

Bár mostanában a szokásosnál kevesebbet tartózkodunk a természetben, a kullancsok rajzására már számítani kell az erdőkben, parkokban és a városi kertekben egyaránt. Mivel az idén enyhe volt a tél, feltehetően a kullancsok nyugalmi időszaka is rövidebb volt az átlagosnál.

 

Vig Károly, a Savaria Múzeum entomológusa felhívta a figyelmet arra, ha enyhe a tél, akkor a kullancsok ugyanúgy aktívak maradhatnak akkor is. Nyilvánvalóan a hőmérséklet fokozza az aktivitásukat, de egy enyhe télen nincs kizárva, hogy aktívak maradnak. Ebben az értelemben valóban mondhatjuk azt, hogy az egész év kullancsszezonnak minősíthető egészen addig, amíg nem jön egy kemény tél, mert akkor nyugalmi időszakba vonulnak. 


A vérszívó elsősorban az aljnövényzetben bújik meg, de magasabb fűben és a cserjeszinten is előfordul. Az viszont tévedés, hogy a fákról is a nyakunkba ugorhat. A kullancs csípése eleve immunreakciót vált ki, a bőr bepirosodik, de ez még nem feltétlenül jelez betegséget. A fertőzést a kullancs által hordozott vírusok vagy baktériumok okozhatják, amelyeket a nyálával visszaöklendez a szervezetünkbe. Minden ezredik csípés következménye lehet vírusos agyvelőgyulladás, ami legtöbbször kezelés nélkül elmúlik, esetenként azonban idegrendszeri károsodást vagy végtagbénulást idézhet elő. Teljes biztonságot csak a védőoltás ad.


Wächter Valter megyei tiszti főorvos hozzátette, hogy az április-májusi, illetve augusztus-szeptemberi időszakban van jellemzően a rajzása a kullancsoknak, ilyenkor fertőznek a leggyakrabban, ilyenkor inkább ne oltassuk be magunkat. Akkor már inkább nyáron a gyorsított séma szerint. 


Nincsen oltóanyag viszont a Lyme-kór ellen, ami jellegzetes bőrpírral és influenzaszerű tünetekkel jelentkezik. Évente 70-80 eset fordul elő Vas megyében, idén eddig 1 beteget regisztráltak. 
Wächter Valter kiemelte, gond, ha egy-két hét után ez a jellegzetes kokárdaszerű piros folt jelentkezik, aminek a közepe kivilágosodik, a széle marad piros, ez akkoe Lyme-kór gyanús. Ilyenkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis a Lyme-kór a kezdeti stádiumban antibiotikummal nagyon jól kezelhető. 


A Lyme-kór akár évekkel később is megbetegítheti a különböző szerveinket. Ezért is fontos a korai felismerés vagy még inkább a kullancs mielőbbi eltávolítása. A leghelyesebb módszer, ha a fejéhez - azaz a bőrhöz – legközelebb fogjuk meg csipesszel és lassan kihúzzuk. 
 

Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában
Hétfő kora délután megérkezett Nyugat-Magyarországra a hidegfront, Szombathely környékére zivatart és szélvihart nem, csak áztató esőt hozott - ezzel együtt az országban számos helyen pattantak ki viharok A szomszédos Ausztriában nem minden régió volt ilyen szerencsés, a déli területeken jég is esett. 
Szombathelyi egészségügyben dolgozók kaptak jutalmat
Pénzjutalomban részesítette Szombathely MJV Önkormányzata azon egészségügyi területen dolgozó, a szombathelyi önkormányzat alkalmazásában álló munkatársakat, akik nem részesülhettek a kormány által ígért, az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri juttatásból, olvasható a város honlapján.
Egészségügyi dolgozókat díjaztak a Semmelweis-napi ünnepségen
Az idei évben a Semmelweis-napi díjátadó ünnepséget rendhagyó módon szűkebb körben és fogadás nélkül szervezték meg a Városházán. S bár a Semmelweis-ünnep az egészségügyi dolgozók ünnepe, de ahogy ők fogalmaztak, nemcsak róluk szól. Hanem azokról is, akiknek jelentős szerepük volt abban, hogy fizikai és mentális sérülés nélkül, egészségesen vészelték át az elmúlt járványidőszakot.
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán országaira
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán hat országára: Szerbiára, Montenegróra, Bosznia-Hercegovinára, Észak-Macedóniára, Albániára és Koszovóra az új típusú koronavírus-járvány miatt - jelentette be Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerdán.
Aggasztó tendenciát mutat a járványhelyzet alakulása Ausztriában
Aggasztó tendenciát mutat a koronavírus-járvány alakulása Ausztriában, az utóbbi héten 343 ember fertőződött meg az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint.
legfrissebbek
Koccanásból komoly baleset – Ford sodródott Opel felé Vasvár közelében
Szalagkorlátnak koccant egy fiatalember által vezetett Ford Vasvár és Alsóújlak között. A sofőr megijedt és balra rántotta a kormányt, a szemből érkezőnek esélye sem volt elkerülni a balesetet.
Veneto tartományban emelkedett a reprodukciós ráta, ismét szigorítanak
Hétfőtől ismét szigorításokat vezetnek be az északkelet-olaszországi Veneto tartományban, mert a koronavírus terjedését mutató reprodukciós ráta emelkedett.
Jövő péntektől karanténkötelezettség nélkül lehet Angliába utazni Magyarországról
Jövő péntektől számos országból, köztük Magyarországról karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni Angliába - közölte pénteken a brit közlekedési minisztérium.
Válság- és katasztrófavédelmi törvény megalkotását tervezi az osztrák kormány
Válság- és katasztrófavédelmi törvény megalkotását tervezi az osztrák kormány - jelentette be Sebastian Kurz kancellár pénteken Bécsben, miután virológusokkal, biológusokkal és a gazdasági élet szereplőivel tanácskozott a járványhelyzetről.
Karambol történt a 8-as főúton, Alsóújlaknál