km/óra
  2020.08.15., szombat  •  Mária napja
Ausztria: további enyhítések várhatóak, ilyen szabályokkal nyithatnak ki az éttermek

Ausztria: további enyhítések várhatóak, ilyen szabályokkal nyithatnak ki az éttermek

Május 1-től feloldják a kijárási korlátozást Ausztriában, elkészültek az éttermek vonatkozó előírások és további könnyítések is várhatóak.

A szabályokat Rudolf Anschober egészségügyi,  Elisabeth Köstinger turisztikai, Karl Nehammer belügy und Margarete Schramböck gazdasági miniszter jelentették be a héten. A vendéglátóhelyek május 15-tól este 11-ig lehetnek nyitva, meghatározott feltételekkel. Maximum 4 felnőtt ülhet egy asztalnál, plusz a velük lévő gyerekek. A pultnál van való kiszolgálás nem megengedett, a személyzetnek szájat és orrot takaró maszkot kell viselnie. 
A belügyminiszter szerint a szabályoknak egyszerűnek, betarthatónak és hatásosnak kell lenniük. A vendégek és a dolgozók biztonsága a legfontosabb. 
A szálláshelyek május 29-től, turisztikai és szabadidős létesítmények, állatkertek május 15-tól fogadhatnak vendégeket - az 1 méteres védőtávolság ezekben az esetben is érvényes. 

 

Az éttermek, kávézók bárok, legfontosabb szabályai
 

- csak az asztalonál szolgálják ki a vendégeket, a pultnál nincsen kiszolgálás
- a személyzetnek maszkot kell viselnie
- az asztalokat előre le kell foglalni, a csoportos foglalás nem megengedett
- a vendégeket a személyzetet osztja el az asztalokhoz
- a vendégekre nem vonatkozik a maszkviselési kötelezettség
 
A belügyminiszter hangsúlyozta, az emberek már nagyon vágynak a normál életre, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy nagyon sok étterem teljesen beszüntette a működését, idő kell, hogy felkészüljenek. Nyitnak az uszodák is


Május 29-től az uszodák és a fedett sportlétesítmények is kinyitnak - az 1 méteres védőtávolság betartásával. Az ezekre vonatkozó pontos részleteket és szabályokat most dolgozzák ki. Jelenleg azt vizsgálják, hogy a koronavírus képes-e a vízben is fertőzni.Ez már a második fázis


Az egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy a könnyítések második szakaszába értek, de a fokozatosságot be kell tartani. Figyelmeztetett arra, hogy a világban 3 millió fertőzött van, ami további aggodalomra ad okot. Ausztria túl van a járvány első hullámán, ezt erőteljes intézkedésekkel sikerült jól leküzdenie. Egy hete az új fertőzöttek aránya 1 százalék alatt maradt, így a fokozatos nyitás folytatható, azonban a járvány második hullámát el kell kerülni. Az első (április közepe) boltnyitások nem növelték a fertőzöttek számát, mondta az egészségügyi miniszter. Az osztrák egészségügyi adatok és trendek a legjobbak között vannak az Európai Unióban, jelentette be  Anschober.  


A kijárási korlátozást feloldják, új szabályok jönnek
 

A kijárási korlátozásokat május 1-től feloldják, viszont a nem egy háztartásban élőknek továbbra is tartaniuk kell a legalább 1 méteres védőtávolságot és maximum 10 ember találkozhat egy csoportban, ennyi fővel lehet rendezvényeket tartani. Temetéseken 30-an vehetnek részt, Az Ausztriában élők együttműködőek voltak és a korábbi, szigorú szabályokat is betartották, napi 100-200 bírságnál nem kellett kiszabni a korlátozási előírások megsértése miatt - összesen 30 ezer alkalommal büntettek a rendőrök. (krone.at)
 

kapcsolódó cikkek
Májusban kinyitnak az éttermek és a szállodák Ausztriában
Májusban kinyitnak az éttermek és a szállodák Ausztriában
Május 15-én kinyithatnak az éttermek, május 29-én pedig a szállodák, az uszodák és a szabadidős létesítmények (állatkertek, turisztikai látnivalók) Ausztriában - jelentette be Elisabeth Köstinger turizmusért is felelős miniszter kedden egy bécsi sajtótájékoztatón.
kapcsolódó cikkek
Májusban kinyitnak az éttermek és a szállodák Ausztriában
Májusban kinyitnak az éttermek és a szállodák Ausztriában
Május 15-én kinyithatnak az éttermek, május 29-én pedig a szállodák, az uszodák és a szabadidős létesítmények (állatkertek, turisztikai látnivalók) Ausztriában - jelentette be Elisabeth Köstinger turizmusért is felelős miniszter kedden egy bécsi sajtótájékoztatón.
Savaria Fórum 29. évfolyam 28. szám - 2020.07.17.
Savaria Fórum 29. évfolyam 28. szám - 2020.07.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Összeesett, majd meghalt egy 27 éves fiú egy szombathelyi szórakozóhelyen
Tánc után lett rosszul a fiatalember. A társai azonnal megpróbálták újraéleszteni, és a mentők is sokáig próbálták visszahozni, de nem jártak sikerrel.
A szombathelyi gyár egyik munkavállalója koronavírusos, több mint 100 dolgozón végeztek ma tesztet
Ma hajnalban az Ivy Technology több mint 100 dolgozóján végezték el a koronavírus-tesztet, miután kiderült, hogy egyik munkavállójuk a napokban egy családi összejövetelen megfertőződött.
Koronavírus: megint romlott a helyzet Ausztriában, 282 új fertőzést regisztráltak
Hirtelen megugrott a koronavírus-fertőzöttek száma péntekre Ausztriában: az elmúlt 24 órában 282 új fertőzést regisztráltak. A legtöbb új fertőzöttet, 112-öt, Bécsben találták, írja a krone.at.
Emelkedett a szennyvízben a koronavírus mennyisége, nőhet a fertőzöttek száma
Budapesten és Debrecenben is enyhén növekedő tendenciát mutattak ki a koronavírus örökítőanyagának mennyiségében a szennyvízben - számolt be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn. A tapasztalatok szerint a koncentrációnövekedés után 4-10 nappal később megugrik a megbetegedések száma.
Kedden reggel hat órától szünetel a gázszolgáltatás Szombathelyen
Szünetel a gázszolgáltatás kedden reggel hat órától csütörtökön reggel 8 óráig, az NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. karbantartási munkái miatt. A szolgáltatási szünet a vasi megyeszékhelyet és a szombathelyi kistérség nagyobb részét, 74 települést érint.
legfrissebbek
24 fővel emelkedett a fertőzöttek száma és nincs újabb elhunyt
24 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4877 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, írja a koronavirus.gov.hu.
Retro véradás lesz sörrel és csokival
Zenés nyári esteket tartanak a keszthelyi Festetics-kastély parkjában
Két különleges zenés színházi produkció látható augusztus végén a keszthelyi Festetics-kastély parkjában a Magyar Teátrumi Társaság, a Helikon Kastélymúzeum, a Budapesti Operettszínház és a Musical Neked Produkció jóvoltából.
Jelentősen több elhízott szorul kórházi ellátásra a koronavírus miatt
Az elhízottak körében nagyobb a kockázata annak, hogy az új koronavírus okozta Covid-19-betegség miatt kórházi ellátásra szorulnak - derítették ki a University College of London kutatói.
Halmosi Péter a Király SZE-ben folytatja pályafutását
Nagy erősítést jelentett be a megyei I. osztályú bajnokság rajtja előtt a Király SZE. A szombathelyieknél folytatja pályafutását a 35-szörös magyar válogatott játékos, Halmosi Péter, aki Ausztriából tér haza.