km/óra
  2020.08.09., vasárnap  •  Emőd napja
Ausztria: egy 50 éves magyar nő is meghalt a Medve-szurdokban történt sziklaomlásban

Ausztria: egy 50 éves magyar nő is meghalt a Medve-szurdokban történt sziklaomlásban

Két ember halálát, köztük egy 50 éves magyar asszonyét okozta egy sziklaomlás a steiermarki Medve-szurdokban (Bärenschützklamm). Kilenc további ember sérült meg - egyikük súlyosan, írják osztrák hírportálok. 

 

A szerda délelőtt történt sziklaomlás Ausztria legnagyobb szurdokában történt. 164 fahídon, több mint 2500 lépcsőfokon, a mixnitzi szűk szakadékon egészen a „Guter Hirte” vendéglőig vezet a 350 m-es magasságban húzódó 1300 m hosszú út. A lezúduló sziklák egy kisebb hidat is elragadtak, és több kirándulót elsodortak. Egy 21 éves osztrák fiatalt az egyik lezúduló kődarab halálra sebzett. Az 50 éves magyar asszonyt a görgeteg a híddal együtt sodorta a mélybe, a nő nem élte túl a zuhanást. Még egy kiránduló szenvedett súlyos sérülést, a többiek csak könnyebben sérültek meg.

A krone.at szerint a tragédia az egyik vízesésnél történt, egy mesterségesen kialakított úton, ahol a látogatók gyakran fotóznak. Más forrás úgy értesült, a csoport egy kisebb hídon állt, amikor a szikla (vagy több darab) rájuk zuhant. Az ORF arról számolt be, hogy közel 100 fő indult a bajba jutottak segítségére - hegyi rendőrség, hegyi mentők, mentőegységek, tűzoltók. A hivatalos adatok szerint egy nagyobb szikladarab tört le a szurdok faláról, és a rázuhant az útra, illetve a falépcsőkre - és egy csoport több tagjára.

A mentőegységek a felszerelésükkel a szurdokban folyó patak áradása miatt nehezen jutottak a helyszínre - a legközelebbi településről egy órába telt, mire odaértek. Ezért a szurdok oldaláról is engedtek le segítőket, illetve eszközöket kötélpályák segítségével. A hegyi mentők szerint a magasból lezuhant sziklák valósággal szétrobbantak, a darabjaik pedig megsebezték a túrázókat. Egy speciális mentőcsapatot is bevetettek, hogy a szurdokban folyó patakot átvizsgálják: attól tartottak, hogy áldozatok lehetnek a vízben, akiket elsodort az omlás. Az ilyen jellegű mentésre szakosodott csoportot az osztrák hadsereg helikoptere szállította a helyszínre. Az osztrák és a magyar nő holttestét ők találták meg.

A szurdokot lezárták a látogatók elől, most szakértők vizsgálják az eset körülményeit, illetve azt, hogy vannak-e további veszélyt jelentő helyek. Tavaly felvetődött, hogy túl sok turista keresi fel a népszerű kirándulóhelynek számító szurdokot. Idén  a szokásos menetrendnek megfelelően májusban tisztították meg a szorost, biztonsági szempontból ellenőrizték, és csak ezután nyitották meg.  (ORF, krone.at)  

 

Borítókép: steiermark.com
 

címkék
Savaria Fórum 29. évfolyam 28. szám - 2020.07.17.
Savaria Fórum 29. évfolyam 28. szám - 2020.07.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombathelyen 99-en vannak házi karanténban, egy beteget kórházban ápolnak
Újabb 11 embernél igazolták a koronavírust Magyarországon, 4564-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 28 vasinál mutatták ki a kórt. Külföldön rosszabb a helyzet. A július közepén bevezetett beutazási korlátozások miatt Szombathelyen már 99-en vannak hatósági házi karanténban. Ezt két PCR-teszttel ki lehet váltani, a vizsgálatért viszont augusztus 1-től fizetni kell.
Jelentős mennyiségű csapadék közelít, elsősorban a Dunántúlra
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Facebook-oldalán mutatta meg, hogyan éri el országunkat a csapadék.
36-an fertőződtek meg egy családi rendezvényen, Vas megyében is találtak fertőzötteket
Harminchatan fertőződtek meg koronavírussal egy Győr-Moson-Sopron megyei családi rendezvényen - közölte az M1 aktuális csatorna Híradója.
Ausztriai időjárás: augusztusi tél a hegyekben, heves esőzés több tartományban
Csinos augusztusi hóleplet hagyott maga után maga után a hételeji lehűlés az osztrák hegyekben. A Tiroler Tageszeitung összefoglalója szerint a 3000 méter feletti területeken 15-30 centi hó hullott - de akadt olyan hely, ahol ennél is több esett.
Az iskolarendszerű felnőttképzésben két szakma elsajátítása ingyenes
Az Országos Képzési Jegyzék, az OKJ listáját felváltó új Szakmajegyzékben 25 ágazathoz tartozó 174 szakma szerepel. A Vas Megyei Szakképzési Centrum tagiskoláinak kínálatában ebből 24 féle szakma megtalálható. Érdemes ezekből választani azoknak, akiknek most nem sikerült a felvételi, vagy érettségi után nem jelentkeztek a felsőoktatásba. Az iskolarendszerű felnőttképzésben két szakma ingyenesen elsajátítható.
legfrissebbek
Árokba borult egy gépkocsi az Orfalu és Farkasfa közötti úton
A 90 éves Mária nénit köszöntötte dr. László Győző
Otthonában látogatta meg és köszöntötte fel 90. születésnapja alkalmából dr. Szente Géza Imrénét dr. László Győző, Szombathely MJV alpolgármestere.
Romániában meghaladta a 60 ezret az azonosított fertőzöttek száma
Romániában újabb 1350 embernél mutatták ki a koronavírust az utóbbi 24 órában, ezzel szombaton meghaladta a 60 ezret a járvány kezdete óta eddig beazonosított fertőzöttek száma.
A felebaráti szeretet talaján állva segítenek a nehéz helyzetben lévőkön
Az annunciáta nővérek egykori rendházában alakították ki a Szent Márton Köpenye Alapítvány központját. Iroda és közösségi helyiségek állnak a rászorulók rendelkezésére, a gyerekeket pedig játszószoba várja. Az alapítvány a társadalom perifériájára szorult embereken igyekszik segíteni adományokkal, foglalkozásokkal, képzésekkel és ügyintézéssel.
Továbbra is ezer fölött a napi új fertőzöttek száma Németországban
Németországban immár harmadik napja regisztráltak ezernél több új koronavírus-fertőzöttet: az elmúlt 24 órában 1122-vel bővült a fertőzöttek, tizenkettővel a halálos áldozatok száma - tájékoztatott a Robert Koch német közegészségügyi intézet (RKI) szombaton.