km/óra
  2020.05.25., hétfő  •  Orbán napja
Átadták a dozmati víztározót: teljes Szombathely árvízvédelmi rendszere

Átadták a dozmati víztározót: teljes Szombathely árvízvédelmi rendszere

Nem fenyegeti többi árvíz Szombathelyt, jelentette ki Hende Csaba országgyűlési képviselő (Fidesz) kedden a dozmati víztározó avatásán. Az elkészült létesítménnyel és a lukácsházi tározóval a megyeszékhely nagy biztonsággal megóvható lesz az áradásoktól. 


Az 1965-ös nagy árvíz óta tervezték a szakemberek azt a védelmi rendszert, amivel megelőzhető, hogy a Gyöngyösön, a Perinten és az Arany-patakon végigsöprő árhullámok Szombathelyt veszélyeztessék. Kilenc évvel ezelőtt átadták ennek egyik elemét, az azóta Abért-tó néven ismert lukácsházi víztározót, ezzel az egyik veszélyforrás megszűnt. A Kőszegi-hegységből Arany-patak áradásait ezután a Dozmat határában megépített tározóval lehet „megfogni”, amelynek szintén lesz állandó felülete, mintegy 7 hektáron.  A szakemberek azt is elmondták, hogy a klímaváltozás összetett hatásokkal jár: egyrészt a hatalmas esőzések és villámárvizek mellett az aszályos időszakok is gyakoribbá válnak, így a tározóból az Arany-patak vízutánpótlása is megoldhatóvá válik. 


Dr. Schweickhardt Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára arról beszélt, hogy Szombathely nagyobb biztonságban lesz, csökkent az árvízveszély  a dozmati tároló megépítésével. Beszélt a minisztérium hasonló projektjeiről, majd kiemelte, hogy olyan vezetőkre van szükség helyben, akik a kormánnyal együttműködve és nem az ellen dolgoznak.


Láng István az Országos Vízügyi Igazgatóság főigazgatója arról beszélt, hogy a vízügyi ágazat régi vágya teljesült a tározó megépítésével. Arról is szólt, hogy az árvízvédelem állami feladat, de az önkormányzatoknak és a magánszemélyeknek is részt kell vállalni a dologból, és idézte a régi mondást, hogy „ne ereszd ki a vizet a portádról”. 


Hende Csaba országgyűlési képviselő felidézte Szombathely-Savaria 2000 éves múltját és személyes emlékeit az 1965-ös árvízről. Beszélt arról is, hogy a kormányülésen hogyan győzte meg a miniszterelnököt a projekt fontosságáról, majd pedig kijelentette, árvíz már nem fenyegeti Szombathely városát.  Azt is vázolta, hogy ily módon Szombathelyen beépíthetővé válik a Perint közvetlen környéke,   futó- és sétautak megépítését ajánlotta az új városvezetés figyelmébe. 


Puskás Tivadar Szombathely polgármestere arról szólt, hogy 2010-ben az első kötelezettségei közé tartozott a lukácsházi tározó avatása, leköszönő vezetőként pedig az árvízvédelmi rendszer utolsó elemét adhatja át másokkal együtt. 


Gál Róbert, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója kiemelte, hogy a projekt jóváhagyása és átadása között nem telt el hosszú idő. A klímaváltozás többféle kedvezőtlen hatással jár – egyebek mellett nagy mennyiségű csapadék, aszályos időszakok – mindkettőre megoldással szolgál a víztározó.


Kovács Tamás, a kivitelező Szabadics Zrt. vezérigazgatója fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az alkotás és építés mellett a szakma régi álmát valósították meg. Utalt arra, hogy a munkálatok során megtalálták a Savaria városába friss vizet szállító római vezetéket – reményét fejezte ki, hogy ők is hasonlóan marandó épített emléket hagynak az utókorra.  

Fotók: Nagy Jácint

Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
legolvasottabbak
Ausztria június közepétől közös határnyitást tervez Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával
Június közepétől közös határnyitást tervez Ausztria Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal, írta a krone.at Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter bejelentése nyomán, aki kedden cseh és szlovák kollégájával videokonferencián tárgyalt a kérdésről.
Az Ausztriából érkező magyar és osztrák állampolgárok negatív koronavírus-tesztről szóló orvosi igazolással átléphetik a határt
Péntektől átléphetik a magyar-osztrák határt a két ország állampolgárai, ha négy napnál nem régebbi német, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolják, nem koronavírus-fertőzöttek, hangzott operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Szombat éjféltől Ausztria megnyitja a lezárt határátkelőket Magyarország, Csehország, Szlovákia és Liechtenstein irányában
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitják az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi korlátozásokon és az ellenőrzéseken is.
Ausztriai határnyitás: a kisebb átkelők is megnyílnak, de kirándulni és bevásárolni még nem lehet beutazni Magyarországról
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitották az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi az ellenőrzéseken is. Kirándulni és bevásárolni még mindig nem lehet átugrani Ausztriába Magyarországról. A szlovén és az olasz határállomások továbbra is zárva maradnak.
Ausztria: több intézményben ismét csoportosan fertőződtek meg koronavírussal
Közösen kell fellépni a koronajárvány esetleges második hulláma ellen - jelentette ki Karl Nehammer belügyminiszter hétfőn, azt követően, hogy az osztrák főváros több intézményében ismét csoportosan fertőződtek meg koronavírussal.
legfrissebbek
ITM: együttműködési megállapodás a digitális terápiák fejlesztése érdekében
A digitális terápiák hazai fejlesztése érdekében stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Semmelweis Egyetem (SE) és az Oncompass Medicine (OCM) hétfőn Budapesten.
Operatív törzs: 1459-en regisztráltak a hatósági házi karantént elektronikusan ellenőrző alkalmazásra
Már 1459-en regisztráltak a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefonos alkalmazásra, az aktív felhasználók száma 924 - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a hétfői online sajtótájékoztatón.
Tűzeset egy szombathelyi üzemcsarnok impregnáló kemencéjében
Impregnáló kemencében keletkezett tűz egy szombathelyi gyár üzemcsarnokában a Csaba úton hétfőn a kora reggeli órákban, olvasható a katasztrófavédelem honlapján.
Trianon kapcsán új nevet kap Csongrád megye
Trianon századik évfordulójától, június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz - jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott hétfőn Szegeden.
Fűnyíró traktor dőlt a Perint-patak medrébe
Senki sem sérült meg abban a balesetben, ami hétfőn délelőtt, patakparti fűnyírás közben történt a szombathelyi Körmendi út mellett.