km/óra
  2020.05.25., hétfő  •  Orbán napja
Ambrus Lajos szerint magányos tevékenység az írás

Ambrus Lajos szerint magányos tevékenység az írás

Szerzői estet szervezett a magyar széppróza napján a Magyar Írószövetség Nyugat-dunántúli Írócsoportja és a Berzsenyi Dániel Könyvtár. Ambrus Lajos íróval Bokányi Péter irodalomtörténész beszélgetett.

2018 óta ünnepeljük Jókai Mór születésnapján a magyar széppróza napját. Ez alkalomból Bokányi Péter irodalomtörténész beszélgetett Ambrus Lajossal. A közismert író Gyulán született, Szombathelyen kezdte pályáját középiskolai tanárként, majd az Életünk című folyóirat főszerkesztő-helyettese lett. Most Vas megye szélén, Egyházashetyén, vidéki környezetben él és alkot.


Ambrus Lajos elmondta, hogy jelenleg a nagy almás könyvem-et rendezgeti, és ehhez keres szponzort. Hozzátette, nagy kihívás jó minőségű, méltó formátumú, méltó nyomdai munkát kiadni, ehhez több millió forint szükséges. Ez egy speciális könyv, rengeteg képpel. Azt is elárulta, milyen magányos tevékenység az írás, visszavonulást, elmélyülést igényel. Csak így lehet jó szöveget írni. 


„A rendszerváltás előtt pénz volt, szabadság nem, most fordított a helyzet, ami nehezíti az írók munkáját” fogalmazott a Berzsenyi- és József Attila-díjas író. A kötetlen, önfeledt beszélgetésre sok barát és egykori osztálytárs is eljött.


Bokányi Péter irodalomtörténész szerint Ambrus Lajos munkásságának legizgalmasabb pontja az esszé. Hozzátette, az Eldorádó című regénye nagyon erős kezdet volt, amiért az elsőkötetes szerzők díját is megkapta. Egy kiváló regénnyel kezdett, utána nagyon érdekesen alakult a pályája. Elindult az esszé irányába, és nincs kizárva, hogy beszélhetnek még Ambrus-esszéről. Hangsúlyozta, hogy ennek a műfajnak egy olyan változatát sikerült létrehoznia, ami eleve határműfaj, ezt sikerült még inkább a szépirodalom felé tolnia.


Ambrus Lajos a Könyvtár és a Magyar Írószövetség Nyugat-dunántúli Író csoportja javaslatára lett az est főszereplője. Sütő Csaba András költő, kritikus, szerkesztő, a Magyar Írószövetség Nyugat-dunántúli Írócsoportja tagja kiemelte, hogy az is céljuk, hogy a tagtársak könyveiről hírt adjanak, kulturális programokat szervezzenek. Ugyanakkor a Magyar Írószövetséget, az ott folyó munkát is szeretnék megismertetni a fiatal nemzedékekkel, ösztönözve őket arra, hogy a későbbiekben a pályájuk során adott esetben akár ezt a szervezetet válasszák tagság céljából.


A szerzői esttel együtt az első emeleti olvasóteremben kiállítás nyílt, amely a csaknem feledésbe merült írók alkotásait mutatja be. Baráthné Molnár Mónika, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója elmondta, hogy évfordulós szerzőkhöz kötötték a válogatást: 150 éve született Thury Zoltán erdélyi író, novellista, Thury Zsuzsa édesapja, 120 éve született Fekete István és Márai Sándor, 75 éve halt meg Pap Károly, Gelléri Andor Endre és Szabó Dezső. Fekete Istvánt sokan az állatregényeiről és A koppányi aga testamentumáról ismerik, de itt a kiállításon szerepelnek egyéb művei is. Olyan érdekességeket is próbálnak felvillantani, ami az írók személyiségével kapcsolatos. Például Gelléri Andor Endréről kevesen tudják, hogy sportszerető ember volt, kiváló diszkoszvető, Pap Károlyról pedig, hogy a novelláiban a zsidóság identitáskeresésével foglalkozik. 


A kiállítás március 19-éig megtekinthető.

Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
legolvasottabbak
Ausztria június közepétől közös határnyitást tervez Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával
Június közepétől közös határnyitást tervez Ausztria Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal, írta a krone.at Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter bejelentése nyomán, aki kedden cseh és szlovák kollégájával videokonferencián tárgyalt a kérdésről.
Az Ausztriából érkező magyar és osztrák állampolgárok negatív koronavírus-tesztről szóló orvosi igazolással átléphetik a határt
Péntektől átléphetik a magyar-osztrák határt a két ország állampolgárai, ha négy napnál nem régebbi német, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolják, nem koronavírus-fertőzöttek, hangzott operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Szombat éjféltől Ausztria megnyitja a lezárt határátkelőket Magyarország, Csehország, Szlovákia és Liechtenstein irányában
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitják az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi korlátozásokon és az ellenőrzéseken is.
Ausztriai határnyitás: a kisebb átkelők is megnyílnak, de kirándulni és bevásárolni még nem lehet beutazni Magyarországról
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitották az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi az ellenőrzéseken is. Kirándulni és bevásárolni még mindig nem lehet átugrani Ausztriába Magyarországról. A szlovén és az olasz határállomások továbbra is zárva maradnak.
Ma reggeltől újabb átkelő nyílik meg az osztrák-magyar határon
Ma reggeltől újabb átkelő nyílik meg az osztrák-magyar határon, olvasható Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében.
legfrissebbek
Deviza: Gyengült ma a forint (05.25.)
Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfőn.
Kizuhant egy férfi az egyik tízemeletes erkélyéről, a helyszínen életét vesztette
Boris Johnson főtanácsadója megszökött a karanténból
Boris Johnson brit miniszterelnök főtanácsadója közölte hétfőn, hogy felesége és kisgyermeke érdekében, "kivételes helyzetben" cselekedett, amikor a koronavírus-járvány megfékezése végett elrendelt karanténintézkedések ellenére több száz kilométert utazott családjával.
Vietnámban már nézők előtt rúgták a bőrt
A Feröer-szigetek után másodikként Vietnámban folytatták a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett labdarúgóidényt úgy, hogy szurkolókat is beengedtek a nézőtérre.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Legfrissebb anyakönyvi hírek: