km/óra
  2019.12.12., csütörtök  •  Gabriella napja
Alternatív tanítási nap Szombathelyen: így csatlakoztak az országos iskolasztrájkhoz

Alternatív tanítási nap Szombathelyen: így csatlakoztak az országos iskolasztrájkhoz

A diákok szeptember 13-án országos iskolasztrájkot hirdettek meg, ami később - jogilag - iskolabojkottra módosult. Szombathelyen a Bohém nevű helyen tartottak alternatív tanítási napot beszélgetéssel, filmvetítéssel.

A Szabad Egyetem, a Szabad Terek és az aHang főszervezésével alternatív tanítási órákat szerveztek az egész országban szeptember 13-án, hogy a köznevelési törvény elleni tiltakozás mellett hangsúlyozzák a tudásátadás fontosságát is. A megmozdulás eredetileg iskolasztrájknak indult, ám később Nógrádi Áron, az esemény egyik szervezője a hvg.hu-nak azt mondta: "Jogilag nem sztrájk lesz a diákok szeptember 13-ára meghirdetett akciója, hanem iskolabojkott."

Szombathelyen a Thököly utcában található Bohém nevű helyre szervezték a "sztrájkot", péntek délelőtt folyamatosan érkeztek a középiskolás diákok az eseményre. Volt kifli, kakaó, ezek mellett beszélgetéssel ütötték el az iskolaidőt a fiatalok.

Az érdeklődők részt vehettek helyzetfeltáró és jövőfürkésző workshopon a Gondolkodj Másképp! Vitakörrel, Vágvölgyi András, mozgókép- és médiapedagógus moderálása mellett pedig 11 órakor levetítik majd Almási Tamás témába vágó filmjét, az 1980-ban készült Ballagást, melyről aztán beszélgetni is fognak.

Délután lesz még prezentáció alternatív pedagógia és civil oktatási projektek témában és a programokkal párhuzamosan lesz open call tudásmegosztó sarok is.

Savaria Fórum 28. évfolyam 29. szám - 2019.12.07.
Savaria Fórum 28. évfolyam 29. szám - 2019.12.07.