km/óra
  2020.07.04., szombat  •  Ulrik napja
Állami segítséggel kerülnek pontyok a folyókba, tavakba

Állami segítséggel kerülnek pontyok a folyókba, tavakba

800 millió forint kormányzati támogatással a MAHAL kezdeményezésére rendkívüli pontytelepítés indult az állami vizekbe. Mivel a koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt bezártak a vendéglátóhelyek, szállodák és halboltok, összesen 1200 tonna háromnyaras ponty maradt a termelőknél. Az Agrárminisztérium úgy segített a helyzeten, hogy egy terven felüli telepítési programban ezek a halak kikerültek a folyókba, tavakba.

 

Tógazda Halászati Zrt.-nek összesen 130 tonna hala ragadt benn az értékesítési nehézségek miatt. Szabó Zoltán főagronómus kiemelte, hogy főleg a koronavírus-helyzet miatt maradt ennyi a telepen, mivel az összes vendéglátóipari egység, szállod bezárt. Beszállítói nagy üzletláncoknak, halboltoknak, ezek is bezártak, a feldolgozók is minimális kapacitással üzemelnek. És ez a hal jelenleg a magyar fogyasztók felé nem fogy el, és ezért maradék készletként keletkezett.


A medencékbe az őszi és kora tavaszi időszakban a termelőtavakból halásszák be a halat, amit normál esetben tovább is szállítanak a felvásárlóknak - ez most elmaradt. A telelőtelep puffertározóit mielőbb le kell üríteni, mert már nem ideális a halak számára. Ezek a pontyok még bőven alkalmasak a szállításra és a telepítésre.


Az állami beavatkozás nagy segítség a termelőknek. Szabó Zoltán szerint ez nagyon jól jött, mert ez a hal elég rosszul érzi magát, szűk helyen van, ezeken a telelőtelepeken télen tudnak igazán halat tárolni, nyáron túl kicsik ahhoz, hogy a hal normális körülmények között életben maradjon.


Az 1,5 és 3 kiló közötti pontyok között van tükrös, pikkelyes és sudár típusú is. Fogyasztási értékük kiváló, és kondíciójuknak köszönhetően a  horgon is jól küzdenek majd. Miután gondosan lemérik, a hal a szállítójármű vízzel teli kádjaiba kerül. Mindezt a MOHOSZ munkatársai szigorúan ellenőrzik, ahogy azt is, valóban eljut-e a szállítmány a kijelölt vizekbe.


Csizmár Erika, a MOHOSz igazgatója elmondta, hogy összesen 29 haltermelőtől történik haltelepítés az egész országban. Alapkövetelmény volt, hogy állami fenntartású horgászvizekbe történjenek telepítések. Összesen 350 horgászszervezetet érint és mintegy 400 telepítési pontot. A szövetségek nagyon pozitívan fogadták, hiszen most nulla forint befektetéssel közel 1200 tonna mennyiségű hal kerül a hazai vizekbe a horgászok nagy örömére.


Vas megyébe 22,5 tonna ponty érkezett, ennek nagyjából a fele, 12,7 tonna a Rábába került, ami óriási mennyiség az eddigiekhez képest.


Mesterházy József, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége halgazdálkodási vezetője hozzáfűzte, hogy az állami vízfolyások duzzasztott szakaszai és néhány állami tulajdonú, szövetségi kezelésben lévő állóvizek kapnak ezekből a háromnyaras pontyokból. A megyében korábban a teljes Rába-szakaszra telepített pontymennyiségnek a háromszorosa érkezik majd, és az állóvizek, a kisvízfolyások duzzasztott szakaszai is jelentős mennyiségű háromnyaras pontyot kapnak. A Rába folyón Alsószölnök, Szentgotthárd, Csákánydoroszló, Körmend, Ikervár nagyon jelentős telepítést kap, illetve a nicki szakasz is várja a vadvízi horgászokat.


A Kerka, a Marcal, a Csörnöc, a Pinka, a Kis-Rába, a Kéthatár- és a Rábasömjéni-tó is bőven kapott pontyot. A sporthorgászati célt szolgáló, kedvelt versenyhelyszínként ismert lukácsházi Abért-tóba pedig 25 mázsa került. A szövetségnek vállalniuk kellett, hogy teljesítik az állami vizeken a két- illetve háromnyaras pontyokra vonatkozó haltelepítés tervük 80 százalékát, különben vissza kell fizetni a most kapott támogatást. Ám a mostani intervenciós halasításnak köszönhetően az állami vizekre idén már kevesebbet kell költeniük, így több juthat saját forrásból az önkormányzati és szövetségi horgászvizek telepítésére. A mostani halasítást követően nem rendeltek el tilalmat, ezek a pontyok azonnal horgászhatók.

kapcsolódó cikkek
Az ünnepi hétvégére 8400 kiló ponty érkezik a vasi vizekbe
Az ünnepi hétvégére 8400 kiló ponty érkezik a vasi vizekbe
A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége március 10-én és 11-én (kedden és szerdán) megkezdi a megyei horgászvizek tavaszi pontytelepítését, áll a Szövetség közleményében.
kapcsolódó cikkek
Az ünnepi hétvégére 8400 kiló ponty érkezik a vasi vizekbe
Az ünnepi hétvégére 8400 kiló ponty érkezik a vasi vizekbe
A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége március 10-én és 11-én (kedden és szerdán) megkezdi a megyei horgászvizek tavaszi pontytelepítését, áll a Szövetség közleményében.
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában
Hétfő kora délután megérkezett Nyugat-Magyarországra a hidegfront, Szombathely környékére zivatart és szélvihart nem, csak áztató esőt hozott - ezzel együtt az országban számos helyen pattantak ki viharok A szomszédos Ausztriában nem minden régió volt ilyen szerencsés, a déli területeken jég is esett. 
Szombathelyi egészségügyben dolgozók kaptak jutalmat
Pénzjutalomban részesítette Szombathely MJV Önkormányzata azon egészségügyi területen dolgozó, a szombathelyi önkormányzat alkalmazásában álló munkatársakat, akik nem részesülhettek a kormány által ígért, az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri juttatásból, olvasható a város honlapján.
Egészségügyi dolgozókat díjaztak a Semmelweis-napi ünnepségen
Az idei évben a Semmelweis-napi díjátadó ünnepséget rendhagyó módon szűkebb körben és fogadás nélkül szervezték meg a Városházán. S bár a Semmelweis-ünnep az egészségügyi dolgozók ünnepe, de ahogy ők fogalmaztak, nemcsak róluk szól. Hanem azokról is, akiknek jelentős szerepük volt abban, hogy fizikai és mentális sérülés nélkül, egészségesen vészelték át az elmúlt járványidőszakot.
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán országaira
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán hat országára: Szerbiára, Montenegróra, Bosznia-Hercegovinára, Észak-Macedóniára, Albániára és Koszovóra az új típusú koronavírus-járvány miatt - jelentette be Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerdán.
Aggasztó tendenciát mutat a járványhelyzet alakulása Ausztriában
Aggasztó tendenciát mutat a koronavírus-járvány alakulása Ausztriában, az utóbbi héten 343 ember fertőződött meg az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint.
legfrissebbek
Szijjártó: új program indul a magyar vállalatok támogatásáért
Új program indul azoknak a magyar vállalatoknak a támogatásáért, amelyek hajlandóak legalább 560 millió forint beruházást végrehajtani a koronavírus-járvány miatt veszélybe került munkahelyek megvédéséért - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.
Rác Gábor: „Remélem, ősztől újra taníthatok”
Leminősítés a mesterpedagógusi védésen, felháborodott tiltakozás, békülés, lefokozás, elbocsátás – többször írtunk már a Bartók Béla Zeneiskola körül kialakult helyzetről, ami végül Rác Gábor kálváriájává vált. A hegedűtanár nevét, arcát, szavait vállalva kiállt amellett, hogy erkölcsi nonszensz, amit az igazgató tett, ezért távoznia kell a vezetői székből. Rác Gábort június 15-i hatállyal elbocsátották állásából. Megkérdeztük, hogyan érez most az üggyel kapcsolatban.
Már lehet szavazni az Év Fája verseny döntőseire, egy szombathelyi platán is ringbe szállt
Tíz fa jutott a döntőbe abból a 38-ból, amelyet az ország minden részéről neveztek az idei Év Fája versenybe. A 2020-as év nyertese indulhat a februári európai versenyen – olvasható az Ökotárs Alapítvány honlapján. Az első 10 között egy különleges szombathelyi platán is szerepel.
Átadták Kőszeg felújított piacterét
Átadták szombaton délelőtt Kőszeg város felújított piacterét, amely a "Városmajor környezettudatos rehabilitációja" elnevezésű több mint 443 millió forint értékű projekt részeként a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) keretében uniós, hazai és önkormányzati forrás felhasználásával valósult meg.
Hatalmas esőzés bénította meg Japánt, mindent elmosott a víz
Tucatnyian eltűntek Japán déli részén szombaton a heves esőzések okozta földcsuszamlások és árvizek következtében, sokan a háztetőkön várták a mentőket.