km/óra
  2019.11.18., hétfő  •  Jenő napja
Albérletben az SZKKA: elfogyott a szurkolók türelme, aláírásgyűjtésbe kezdtek

Albérletben az SZKKA: elfogyott a szurkolók türelme, aláírásgyűjtésbe kezdtek

Petícióban követelik az SZKKA női NB I-es kézilabdaklub szurkolói, hogy a csapat Szombathelyen edzhessen és játszhasson. A Savaria Fórum egy korábbi írása összefoglalta, miként is került az élvonalbeli klub - néhány bajnoki meccs kivételével - Répcelakra.

Vita a régi átigazolásokról - Szombathelyen elfogytak a termek
 

Répcelaki albérletben tréningezik és a meccseinek csak egy részét tudja Szombathelyen lejátszani az NB I-es SZKKA női kézilabda-csapata. A faramuci helyzet okait foglaltuk össze.


A sztori még 2015-ben kezdődött, amikor a Haladásból Pődör Zoltán vezetésével a teljes kézilabda-szakosztály kivált, és új egyesületet alapítottak, a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémiát, így lett két másodosztályú női klub Szombathelyen. A tavaly szezon végén (idén nyáron) a Haladás kiesett az NB I/B-ből, a SZKKA pedig feljutott az élvonalba. 


Az SZKKA erősítésbe kezdett, hiszen a világ legerősebb bajnokságában kellett helytállnia, a csapatnak NB I-es mérkőzésekre alkalmas pályát kellett keresnie. Ilyenből nincs sok Szombathelyen, a Haladás Sportlétesítményben lévő (körülbelül 450 fős nézőtér), illetve az Aréna Savaria. Az előbbi főként edzésekre alkalmas, az utóbbi viszont a Falco otthona, azonban az SZKKA vezetője, Pődör Zoltán úgy nyilatkozott lapunknak, természetesen alkalmazkodnának a kosárcsapathoz, és a pálya takarítása (a wax miatt) sem jelent gondot.
A Haladás stadiont és részeit a város tulajdonában lévő cégnek (Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.) kell fenntartania. A piaci alapú működtetés (2015-ös közgyűlési döntés) jogi útvesztői miatt a használók (HVSE, Haladás futballcsapata) kaptak az önkormányzattól pénzt a létesítmény használatára. Illetve ugyanezek miatt kellett idén a közgyűlésnek rendeznie annak a 298 millió forintnak (jövőre ugyanennyi áll rendelkezésre) a sorsát, amely egy kormányhatározat nyomán érkezett a HVSE-hez a Sportkomplexum működtetésére, pontosabban bérlésére.


A június közgyűlés egy határozatba foglalta a sportkomplexum működtetéséről illetve a SZKKA pályahasználatáról szóló döntést. Egyik rendelkezése szerint az üzemeltető cég megkötheti a megállapodást a Haladás VSE-vel illetve a HVSE Sport Kft-vel, amelynek egyik pontja alapján bérbe adhatja a Sportkomplexumot a HVSE-nek (társadalmi elnöke Homlok Zsolt, Mészáros Lőrinc veje). Az egyesület 8 és 22 óra között használhatja a létesítményt, havi 17 millió forintért, azzal a kikötéssel, hogy a HVSE akár ki is adhatja a termeket. A határozat másik pontja arra kötelezte a sportlétesítmény vezetőjét, hogy kössön megállapodást az SZKKA-val, „hogy a 8 NB I-es hazai mérkőzésre és az edzésekre a Haladás Sportkomplexumban kerülhessen sor”. 
 

Ezek után ült asztalhoz az üzemeltető, a SZKKA és HVSE, hogy a terembérletről egyeztessen. Azonban a július 9-én megkezdett tárgyalások kudarcba fulladtak.  Ennek alapvető oka az SZKKA-hoz került játékosok után fizetendő úgynevezett nevelési költségtérítés összege. Pődör Zoltán szerint a szombathelyi klubok korábban megegyeztek abban, hogy ilyent nem követelnek egymástól, és jogi lehetőség sincs az utólagos fizetésre, de a tárgyalás feltételeként erről is beszélniük kellett.


A két érintett fél szerint a másiknál pattog a labda. Homlok Zsolt azt mondta az index.hu-nak: „a  jövőbeni együttműködés feltétele az, hogy a múlt rendezetlen anyagi természetű dolgai lezárásra kerüljenek. A tételes összesítést írásban megküldtük, amire a mai napig nem érkezett válasz, így a tárgyalások megszakadtak.” Pődör Zoltán úgy nyilatkozott, nemrég a csapat érdekeit szem előtt tartva írásban tettek ajánlatot a HVSE-nek, szponzori névhasználatot ajánlottak fel. Azaz akár Haladás-SZKKA-ként szerepelnének a bajnokságban, aminek értéke mind a vitatott nevelési költségeket, mind a terembérletet „lefedné”.


Egyezség híján olyan megoldás született, hogy az SZKKA a topcsapatokkal szembeni meccset tudja megrendezni az Arénában, a többi meccset és az edzéseket a Répcelak csarnokában „oldják meg”. Azonban már a középcsapatnak számító Alba Fehérvár ellen is 2000 néző szurkolta végig a 29-29-es döntetlent az Arénában, vagyis a minőségi sportra vevők az emberek Szombathelyen.
 

 

A Savaria Blue-White Lions felhívása

 

"Méltatlan körülmények közé került a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia, hiszen hiába született róla közgyűlési határozat, a csapat továbbra sem tud a Haladás Sportkomplexumban edzeni és játszani. Az Aréna Savariában a Falco KC szerepel, ráadásul, a wax használata megnehezíti a közös használatot. 


Elég az ígérgetésekből! Az SZKKA Szurkolói Kör (Savaria Blue-White Lions) nem nézi tovább a tétlenkedést, aláírásgyűjtést kezdeményez, mert felháborítónak tartjuk, hogy a 44 év után újra élvonalbeli szombathelyi csapat Répcelakon kell, hogy eddzen és játsszon a világklasszisok sorát felvonultató, EHF Kupa-győztes Siófok ellen, így csak maximum 250-en láthatjuk kedvenceinket, dacára annak, hogy az első hazai bajnokinkra is már közel kétezren látogattunk ki... 


Amennyiben egyet ért kezdeményezésünkkel, kérjük, írja alá petíciónkat! 

- A város ne csak ígérgessen, hanem oldja meg rövid és hosszútávon a kézilabda sportág teremproblémáit. 

- A város hajtsa végre a június 18-án hozott közgyűlési határozatát, amiben, mint munkáltató, felszólította Gál Sándort, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, hogy kössön megállapodást az SZKKA-val, annak érdekében, hogy 8 NB I-es hazai mérkőzésre és az edzésekre biztosítsa a Haladás Sportkomplexumot. 

- Végleges megoldásként egy új kézilabda-csarnok megépítése lehetne a legüdvözítőbb megoldás, hiszen nemcsak a felnőtt csapat, a négyszáz fős utánpótlás bázis is hétről hétre méltatlan körülmények között edz, így nem lehet a szakmai munkát ilyen magas szinten biztosítani. 


A klubnál 400 gyermek sportol. Utánpótlás csapataink az összes korosztályban a legmagasabb osztályban képviseltetik magukat. Hétről hétre sikereket hozunk Szombathelynek úgy, hogy más városokban sokkal több segítséget, megbecsülést kapnak. A körülmények össze sem hasonlíthatók a riválisokéval. 

Mindenki közös érdeke, hogy a szombathelyi gyerekek Szombathelyen is maradjanak, a jövőt itt kell tartanunk! Erre kizárólag az SZKKA-nál látjuk a megoldást, hiszen az elmúlt 10 évben bebizonyította a klubunk, hogy itt megvan a komoly szakmai munka. Ehhez azonban biztosítani is kell a megfelelő körülményeket! 


Tökéletes megoldás lenne egy olyan létesítmény amit délelőttönként iskolák is használhatnák, délutánonként pedig az egyesület profi és utánpótlás csapatai, így egy helyen kezelhető lenne a teremhasználat során felmerülő wax probléma is. A többi sportág létesítményeivel ellentétben a fenntartásával és üzemeltetésével sem lehetne probléma. 


Az SZKKA közössége már az Alba Fehérvár elleni mérkőzésen is bizonyított, miután közel kétezren buzdítottuk a lelátóról Mayer Majáékat. Nekünk, szurkolóknak is jogunk van, hogy kedvenceinket kulturált, európai körülmények között tudjuk buzdítani! 
Ne más városba hozza a sikereket a szombathelyi csapat! 


Savaria Blue-White Lions (SZKKA Szurkolói Kör) "


Borítókép: Nyári edzés az Arénában Fotó: Nagy Jácint

 

Az SZKKA hátralévő találkozói:


2019. október 9. szerda 18:00        Váci NKSE    - Szombathelyi KKA        

2019. október 13. vasárnap 17:00        Szombathelyi KKA    - Siófok KTC KFT        

2019. október 19. szombat 18:00        Szombathelyi KKA    - EUbility Group-Békéscsaba        

2019. október 26. szombat 18:00        Érd    - Szombathelyi KKA        

2019. november 2. szombat 18:00        Szombathelyi KKA    - DKKA        

2019. november 9. szombat 18:00        MTK Budapest    - Szombathelyi KKA        

2019. november 16. szombat 18:00        Szombathelyi KKA    - Motherson-Mosonmagyaróvár        

2019. december 29. vasárnap 20:00        DVSC SCHAEFFLER    - Szombathelyi KKA        

2020. január 12. vasárnap 18:00        Szombathelyi KKA    - Győri Audi ETO KC        

2020. január 18. szombat 18:00        FTC-Rail Cargo Hungaria    - Szombathelyi KKA        

2020. január 25. szombat 18:00        Szombathelyi KKA    - Kisvárda Master Good SE        

2020. február 15. szombat 18:00        Szombathelyi KKA    - Szent István SE        

2020. február 21. péntek 18:30        Alba FKC    - Szombathelyi KKA        

2020. március 7. szombat 18:00        Szombathelyi KKA    - Váci NKSE        

2020. március 14. szombat 18:00        EUbility Group-Békéscsaba    - Szombathelyi KKA        

2020. április 4. szombat 18:00        Szombathelyi KKA    - Érd        

2020. április 10. péntek 18:00        DKKA    - Szombathelyi KKA        

2020. április 19. vasárnap 16:00        Szombathelyi KKA    - MTK Budapest        

2020. április 26. vasárnap 20:00        Motherson-Mosonmagyaróvár    - Szombathelyi KKA        

2020. május 2. szombat 18:00        Szombathelyi KKA    - DVSC SCHAEFFLER        

2020. május 20. szerda 18:00        Győri Audi ETO KC    - Szombathelyi KKA        

2020. május 23. szombat 18:00        Szombathelyi KKA    - FTC-Rail Cargo Hungaria        

 

címkék
Savaria Fórum 28. évfolyam 25. szám - 2019.11.09.
Savaria Fórum 28. évfolyam 25. szám - 2019.11.09.