km/óra
  2020.05.25., hétfő  •  Orbán napja
Albérletben az SZKKA: elfogyott a szurkolók türelme, aláírásgyűjtésbe kezdtek

Albérletben az SZKKA: elfogyott a szurkolók türelme, aláírásgyűjtésbe kezdtek

Petícióban követelik az SZKKA női NB I-es kézilabdaklub szurkolói, hogy a csapat Szombathelyen edzhessen és játszhasson. A Savaria Fórum egy korábbi írása összefoglalta, miként is került az élvonalbeli klub - néhány bajnoki meccs kivételével - Répcelakra.

Vita a régi átigazolásokról - Szombathelyen elfogytak a termek
 

Répcelaki albérletben tréningezik és a meccseinek csak egy részét tudja Szombathelyen lejátszani az NB I-es SZKKA női kézilabda-csapata. A faramuci helyzet okait foglaltuk össze.


A sztori még 2015-ben kezdődött, amikor a Haladásból Pődör Zoltán vezetésével a teljes kézilabda-szakosztály kivált, és új egyesületet alapítottak, a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémiát, így lett két másodosztályú női klub Szombathelyen. A tavaly szezon végén (idén nyáron) a Haladás kiesett az NB I/B-ből, a SZKKA pedig feljutott az élvonalba. 


Az SZKKA erősítésbe kezdett, hiszen a világ legerősebb bajnokságában kellett helytállnia, a csapatnak NB I-es mérkőzésekre alkalmas pályát kellett keresnie. Ilyenből nincs sok Szombathelyen, a Haladás Sportlétesítményben lévő (körülbelül 450 fős nézőtér), illetve az Aréna Savaria. Az előbbi főként edzésekre alkalmas, az utóbbi viszont a Falco otthona, azonban az SZKKA vezetője, Pődör Zoltán úgy nyilatkozott lapunknak, természetesen alkalmazkodnának a kosárcsapathoz, és a pálya takarítása (a wax miatt) sem jelent gondot.
A Haladás stadiont és részeit a város tulajdonában lévő cégnek (Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.) kell fenntartania. A piaci alapú működtetés (2015-ös közgyűlési döntés) jogi útvesztői miatt a használók (HVSE, Haladás futballcsapata) kaptak az önkormányzattól pénzt a létesítmény használatára. Illetve ugyanezek miatt kellett idén a közgyűlésnek rendeznie annak a 298 millió forintnak (jövőre ugyanennyi áll rendelkezésre) a sorsát, amely egy kormányhatározat nyomán érkezett a HVSE-hez a Sportkomplexum működtetésére, pontosabban bérlésére.


A június közgyűlés egy határozatba foglalta a sportkomplexum működtetéséről illetve a SZKKA pályahasználatáról szóló döntést. Egyik rendelkezése szerint az üzemeltető cég megkötheti a megállapodást a Haladás VSE-vel illetve a HVSE Sport Kft-vel, amelynek egyik pontja alapján bérbe adhatja a Sportkomplexumot a HVSE-nek (társadalmi elnöke Homlok Zsolt, Mészáros Lőrinc veje). Az egyesület 8 és 22 óra között használhatja a létesítményt, havi 17 millió forintért, azzal a kikötéssel, hogy a HVSE akár ki is adhatja a termeket. A határozat másik pontja arra kötelezte a sportlétesítmény vezetőjét, hogy kössön megállapodást az SZKKA-val, „hogy a 8 NB I-es hazai mérkőzésre és az edzésekre a Haladás Sportkomplexumban kerülhessen sor”. 
 

Ezek után ült asztalhoz az üzemeltető, a SZKKA és HVSE, hogy a terembérletről egyeztessen. Azonban a július 9-én megkezdett tárgyalások kudarcba fulladtak.  Ennek alapvető oka az SZKKA-hoz került játékosok után fizetendő úgynevezett nevelési költségtérítés összege. Pődör Zoltán szerint a szombathelyi klubok korábban megegyeztek abban, hogy ilyent nem követelnek egymástól, és jogi lehetőség sincs az utólagos fizetésre, de a tárgyalás feltételeként erről is beszélniük kellett.


A két érintett fél szerint a másiknál pattog a labda. Homlok Zsolt azt mondta az index.hu-nak: „a  jövőbeni együttműködés feltétele az, hogy a múlt rendezetlen anyagi természetű dolgai lezárásra kerüljenek. A tételes összesítést írásban megküldtük, amire a mai napig nem érkezett válasz, így a tárgyalások megszakadtak.” Pődör Zoltán úgy nyilatkozott, nemrég a csapat érdekeit szem előtt tartva írásban tettek ajánlatot a HVSE-nek, szponzori névhasználatot ajánlottak fel. Azaz akár Haladás-SZKKA-ként szerepelnének a bajnokságban, aminek értéke mind a vitatott nevelési költségeket, mind a terembérletet „lefedné”.


Egyezség híján olyan megoldás született, hogy az SZKKA a topcsapatokkal szembeni meccset tudja megrendezni az Arénában, a többi meccset és az edzéseket a Répcelak csarnokában „oldják meg”. Azonban már a középcsapatnak számító Alba Fehérvár ellen is 2000 néző szurkolta végig a 29-29-es döntetlent az Arénában, vagyis a minőségi sportra vevők az emberek Szombathelyen.
 

 

A Savaria Blue-White Lions felhívása

 

"Méltatlan körülmények közé került a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia, hiszen hiába született róla közgyűlési határozat, a csapat továbbra sem tud a Haladás Sportkomplexumban edzeni és játszani. Az Aréna Savariában a Falco KC szerepel, ráadásul, a wax használata megnehezíti a közös használatot. 


Elég az ígérgetésekből! Az SZKKA Szurkolói Kör (Savaria Blue-White Lions) nem nézi tovább a tétlenkedést, aláírásgyűjtést kezdeményez, mert felháborítónak tartjuk, hogy a 44 év után újra élvonalbeli szombathelyi csapat Répcelakon kell, hogy eddzen és játsszon a világklasszisok sorát felvonultató, EHF Kupa-győztes Siófok ellen, így csak maximum 250-en láthatjuk kedvenceinket, dacára annak, hogy az első hazai bajnokinkra is már közel kétezren látogattunk ki... 


Amennyiben egyet ért kezdeményezésünkkel, kérjük, írja alá petíciónkat! 

- A város ne csak ígérgessen, hanem oldja meg rövid és hosszútávon a kézilabda sportág teremproblémáit. 

- A város hajtsa végre a június 18-án hozott közgyűlési határozatát, amiben, mint munkáltató, felszólította Gál Sándort, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, hogy kössön megállapodást az SZKKA-val, annak érdekében, hogy 8 NB I-es hazai mérkőzésre és az edzésekre biztosítsa a Haladás Sportkomplexumot. 

- Végleges megoldásként egy új kézilabda-csarnok megépítése lehetne a legüdvözítőbb megoldás, hiszen nemcsak a felnőtt csapat, a négyszáz fős utánpótlás bázis is hétről hétre méltatlan körülmények között edz, így nem lehet a szakmai munkát ilyen magas szinten biztosítani. 


A klubnál 400 gyermek sportol. Utánpótlás csapataink az összes korosztályban a legmagasabb osztályban képviseltetik magukat. Hétről hétre sikereket hozunk Szombathelynek úgy, hogy más városokban sokkal több segítséget, megbecsülést kapnak. A körülmények össze sem hasonlíthatók a riválisokéval. 

Mindenki közös érdeke, hogy a szombathelyi gyerekek Szombathelyen is maradjanak, a jövőt itt kell tartanunk! Erre kizárólag az SZKKA-nál látjuk a megoldást, hiszen az elmúlt 10 évben bebizonyította a klubunk, hogy itt megvan a komoly szakmai munka. Ehhez azonban biztosítani is kell a megfelelő körülményeket! 


Tökéletes megoldás lenne egy olyan létesítmény amit délelőttönként iskolák is használhatnák, délutánonként pedig az egyesület profi és utánpótlás csapatai, így egy helyen kezelhető lenne a teremhasználat során felmerülő wax probléma is. A többi sportág létesítményeivel ellentétben a fenntartásával és üzemeltetésével sem lehetne probléma. 


Az SZKKA közössége már az Alba Fehérvár elleni mérkőzésen is bizonyított, miután közel kétezren buzdítottuk a lelátóról Mayer Majáékat. Nekünk, szurkolóknak is jogunk van, hogy kedvenceinket kulturált, európai körülmények között tudjuk buzdítani! 
Ne más városba hozza a sikereket a szombathelyi csapat! 


Savaria Blue-White Lions (SZKKA Szurkolói Kör) "


Borítókép: Nyári edzés az Arénában Fotó: Nagy Jácint

 

Az SZKKA hátralévő találkozói:


2019. október 9. szerda 18:00        Váci NKSE    - Szombathelyi KKA        

2019. október 13. vasárnap 17:00        Szombathelyi KKA    - Siófok KTC KFT        

2019. október 19. szombat 18:00        Szombathelyi KKA    - EUbility Group-Békéscsaba        

2019. október 26. szombat 18:00        Érd    - Szombathelyi KKA        

2019. november 2. szombat 18:00        Szombathelyi KKA    - DKKA        

2019. november 9. szombat 18:00        MTK Budapest    - Szombathelyi KKA        

2019. november 16. szombat 18:00        Szombathelyi KKA    - Motherson-Mosonmagyaróvár        

2019. december 29. vasárnap 20:00        DVSC SCHAEFFLER    - Szombathelyi KKA        

2020. január 12. vasárnap 18:00        Szombathelyi KKA    - Győri Audi ETO KC        

2020. január 18. szombat 18:00        FTC-Rail Cargo Hungaria    - Szombathelyi KKA        

2020. január 25. szombat 18:00        Szombathelyi KKA    - Kisvárda Master Good SE        

2020. február 15. szombat 18:00        Szombathelyi KKA    - Szent István SE        

2020. február 21. péntek 18:30        Alba FKC    - Szombathelyi KKA        

2020. március 7. szombat 18:00        Szombathelyi KKA    - Váci NKSE        

2020. március 14. szombat 18:00        EUbility Group-Békéscsaba    - Szombathelyi KKA        

2020. április 4. szombat 18:00        Szombathelyi KKA    - Érd        

2020. április 10. péntek 18:00        DKKA    - Szombathelyi KKA        

2020. április 19. vasárnap 16:00        Szombathelyi KKA    - MTK Budapest        

2020. április 26. vasárnap 20:00        Motherson-Mosonmagyaróvár    - Szombathelyi KKA        

2020. május 2. szombat 18:00        Szombathelyi KKA    - DVSC SCHAEFFLER        

2020. május 20. szerda 18:00        Győri Audi ETO KC    - Szombathelyi KKA        

2020. május 23. szombat 18:00        Szombathelyi KKA    - FTC-Rail Cargo Hungaria        

 

címkék
Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
legolvasottabbak
Ausztria június közepétől közös határnyitást tervez Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával
Június közepétől közös határnyitást tervez Ausztria Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal, írta a krone.at Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter bejelentése nyomán, aki kedden cseh és szlovák kollégájával videokonferencián tárgyalt a kérdésről.
Az Ausztriából érkező magyar és osztrák állampolgárok negatív koronavírus-tesztről szóló orvosi igazolással átléphetik a határt
Péntektől átléphetik a magyar-osztrák határt a két ország állampolgárai, ha négy napnál nem régebbi német, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolják, nem koronavírus-fertőzöttek, hangzott operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Szombat éjféltől Ausztria megnyitja a lezárt határátkelőket Magyarország, Csehország, Szlovákia és Liechtenstein irányában
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitják az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi korlátozásokon és az ellenőrzéseken is.
Ausztriai határnyitás: a kisebb átkelők is megnyílnak, de kirándulni és bevásárolni még nem lehet beutazni Magyarországról
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitották az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi az ellenőrzéseken is. Kirándulni és bevásárolni még mindig nem lehet átugrani Ausztriába Magyarországról. A szlovén és az olasz határállomások továbbra is zárva maradnak.
Ausztria: több intézményben ismét csoportosan fertőződtek meg koronavírussal
Közösen kell fellépni a koronajárvány esetleges második hulláma ellen - jelentette ki Karl Nehammer belügyminiszter hétfőn, azt követően, hogy az osztrák főváros több intézményében ismét csoportosan fertőződtek meg koronavírussal.
legfrissebbek
A határátlépések könnyítéséről egyeztetett a külügyminiszter osztrák, cseh és szlovák kollégájával, június 15. a kitűzött dátum
A határokon bevezetett korlátozó intézkedések könnyítéséről egyeztetett videókonferencián Szijjártó Péter osztrák, cseh és szlovák kollégájával - erről a külgazdasági és külügyminiszter élő videóbejelentkezésben számolt be hétfőn a közösségi oldalán.
ITM: együttműködési megállapodás a digitális terápiák fejlesztése érdekében
A digitális terápiák hazai fejlesztése érdekében stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Semmelweis Egyetem (SE) és az Oncompass Medicine (OCM) hétfőn Budapesten.
Operatív törzs: 1459-en regisztráltak a hatósági házi karantént elektronikusan ellenőrző alkalmazásra
Már 1459-en regisztráltak a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefonos alkalmazásra, az aktív felhasználók száma 924 - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a hétfői online sajtótájékoztatón.
Tűzeset egy szombathelyi üzemcsarnok impregnáló kemencéjében
Impregnáló kemencében keletkezett tűz egy szombathelyi gyár üzemcsarnokában a Csaba úton hétfőn a kora reggeli órákban, olvasható a katasztrófavédelem honlapján.
Trianon kapcsán új nevet kap Csongrád megye
Trianon századik évfordulójától, június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz - jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott hétfőn Szegeden.