km/óra
  2020.07.04., szombat  •  Ulrik napja
A veszélyhelyzet miatt nem használják a ravatalozót, az elhunytat az épület előtt ravatalozzák fel

A veszélyhelyzet miatt nem használják a ravatalozót, az elhunytat az épület előtt ravatalozzák fel

A koronavírus-járvány a temetkezések rendjét is megváltoztatta. A gyászolóktól azt kérik, hogy lehetőleg szűk családi körben búcsúzzanak el hozzátartozójuktól, és a szertartáson tartsák a másfél-két méteres távolságot. A veszélyhelyzet miatt nem használják a ravatalozót, az elhunytat az épület előtt, a szabadban ravatalozzák fel. A korlátozások miatt aki teheti, inkább későbbre halasztja a búcsúztatót.

 

Kiskós Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője elmondta, hogy aki a hamvasztást választja, az meggondolja, hogy most helyezi-e végső nyugalomra az elhunytat. Azt tapasztalja, hogy nem akarják a hamvasztás után azonnal elbúcsúztatni az elhunytat, hanem inkább egy későbbi időpontban, akár hónapok múlva. Sokan csak azután kívánják az elhunytat méltó körülmények között ravatalozóban felravatalozni, a végső nyugalmát így biztosítani, amikor már a vírusjárvány lecseng. 


Mivel jelenleg a boncolások is szünetelnek, a temetési ügyintézés gyorsabbá vált. A személyes kontaktusok minimalizálása érdekében azonban az ügyfélszolgálati irodában és a gondnokságon egyszerre csak egy fő tartózkodhat, az irodában üvegfalat állítottak fel, rendszeresen fertőtlenítenek és a dolgozókat is ellátták a szükséges védőfelszerelésekkel. A temetkezési kft. azt kéri, hogy a sírgondozással, fakivágással kapcsolatos ügyekben lehetőleg elektronikus úton keressék őket.


Szombathelyen még nem temettek koronavírussal fertőzött elhunytat, de az erre vonatkozó eljárásrendet már megkapták az országos tisztifőorvostól. A fokozott biztonsági előírások betartásához szükséges felszerelések a rendelkezésükre állnak.

Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában
Hétfő kora délután megérkezett Nyugat-Magyarországra a hidegfront, Szombathely környékére zivatart és szélvihart nem, csak áztató esőt hozott - ezzel együtt az országban számos helyen pattantak ki viharok A szomszédos Ausztriában nem minden régió volt ilyen szerencsés, a déli területeken jég is esett. 
Szombathelyi egészségügyben dolgozók kaptak jutalmat
Pénzjutalomban részesítette Szombathely MJV Önkormányzata azon egészségügyi területen dolgozó, a szombathelyi önkormányzat alkalmazásában álló munkatársakat, akik nem részesülhettek a kormány által ígért, az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri juttatásból, olvasható a város honlapján.
Egészségügyi dolgozókat díjaztak a Semmelweis-napi ünnepségen
Az idei évben a Semmelweis-napi díjátadó ünnepséget rendhagyó módon szűkebb körben és fogadás nélkül szervezték meg a Városházán. S bár a Semmelweis-ünnep az egészségügyi dolgozók ünnepe, de ahogy ők fogalmaztak, nemcsak róluk szól. Hanem azokról is, akiknek jelentős szerepük volt abban, hogy fizikai és mentális sérülés nélkül, egészségesen vészelték át az elmúlt járványidőszakot.
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán országaira
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán hat országára: Szerbiára, Montenegróra, Bosznia-Hercegovinára, Észak-Macedóniára, Albániára és Koszovóra az új típusú koronavírus-járvány miatt - jelentette be Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerdán.
Aggasztó tendenciát mutat a járványhelyzet alakulása Ausztriában
Aggasztó tendenciát mutat a koronavírus-járvány alakulása Ausztriában, az utóbbi héten 343 ember fertőződött meg az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint.
legfrissebbek
Szijjártó: új program indul a magyar vállalatok támogatásáért
Új program indul azoknak a magyar vállalatoknak a támogatásáért, amelyek hajlandóak legalább 560 millió forint beruházást végrehajtani a koronavírus-járvány miatt veszélybe került munkahelyek megvédéséért - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.
Rác Gábor: „Remélem, ősztől újra taníthatok”
Leminősítés a mesterpedagógusi védésen, felháborodott tiltakozás, békülés, lefokozás, elbocsátás – többször írtunk már a Bartók Béla Zeneiskola körül kialakult helyzetről, ami végül Rác Gábor kálváriájává vált. A hegedűtanár nevét, arcát, szavait vállalva kiállt amellett, hogy erkölcsi nonszensz, amit az igazgató tett, ezért távoznia kell a vezetői székből. Rác Gábort június 15-i hatállyal elbocsátották állásából. Megkérdeztük, hogyan érez most az üggyel kapcsolatban.
Már lehet szavazni az Év Fája verseny döntőseire, egy szombathelyi platán is ringbe szállt
Tíz fa jutott a döntőbe abból a 38-ból, amelyet az ország minden részéről neveztek az idei Év Fája versenybe. A 2020-as év nyertese indulhat a februári európai versenyen – olvasható az Ökotárs Alapítvány honlapján. Az első 10 között egy különleges szombathelyi platán is szerepel.
Átadták Kőszeg felújított piacterét
Átadták szombaton délelőtt Kőszeg város felújított piacterét, amely a "Városmajor környezettudatos rehabilitációja" elnevezésű több mint 443 millió forint értékű projekt részeként a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) keretében uniós, hazai és önkormányzati forrás felhasználásával valósult meg.
Hatalmas esőzés bénította meg Japánt, mindent elmosott a víz
Tucatnyian eltűntek Japán déli részén szombaton a heves esőzések okozta földcsuszamlások és árvizek következtében, sokan a háztetőkön várták a mentőket.