km/óra
  2020.05.25., hétfő  •  Orbán napja
A szülész-nőgyógyász különleges ember: kitüntették dr. Kneffel Pált

A szülész-nőgyógyász különleges ember: kitüntették dr. Kneffel Pált

Hosszú éveken át vezette a Markusovszky Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályát, szakmai munkáját mindvégig magas színvonal, alázat, fejlődésre való törekvés jellemezte. A kórházért, a betegek gyógyulásáért, a kismamák és újszülöttek egészségéért dolgozott közel ötven esztendőn át - munkáját Pető Ernő-emlékplakettel ismerték el. Interjú dr. Kneffel Pállal hivatásról, a nőbetegekkel való sajátos kapcsolatról és irodalomról.

– Nagy megtiszteltetés ez a díj. Aki kapja, sokat tett a kórházért, a színvonalas egészségügyi ellátásért. Nagy dolog azon elődök sorába lépni, akik részesültek az elismerésben – fogalmaz dr. Kneffel Pál, majd azt is elmeséli, miként találkozott az emlékplakett névadójával. – Pető Ernő kórházigazgatóként személyesen gratulált édesapámnak, hogy két lány után fia született. Tekintettel arra, hogy farfekvéses helyzetből jöttem világra, azt mondta, ez a gyerek bemutatkozott a világnak. Négy-öt éves lehettem, amikor vendégségbe voltunk hivatalosak a méltóságos úrékhoz Sárvárra. Én a nagy rohangálás közepette megszomjaztam, és kiittam a vizet az asztalon álló ezüst tálkából, amiben citromkarikák úszkáltak. Mint kiderült, az kézmosásra szolgált, de ezen a vendéglátóink egyáltalán nem háborodtak fel.


– Hogyan kezdődött ez a hosszú és tartalmas orvosi pálya?


– Szegeden végeztem, és egyáltalán nem akartam Szombathelyre jönni dolgozni. A szüleim köztiszteletben álló orvosok voltak a városban, és én nem szerettem volna a „kis Kneffel” lenni. Végül mégis itt pályáztam meg egy szülészeti állást. Édesapám a közegészségügyben bakteriológus-higiénikus volt. Gyakran jártam a laboratóriumában, de engem a betegek, az emberi kapcsolatok jobban érdekeltek, mint az elmélet, ezért manuális szakterületet választottam. Jó döntés volt. A szülész-nőgyógyász különleges ember, nem mindenki alkalmas erre a hivatásra. Kellő empátia kell hozzá, képesség a hölgyekkel való kontaktus megteremtésére. Ahhoz, hogy egy nő megnyíljon, bizalom kell, enélkül nem tud igazán őszintén beszélni a problémáiról, a félelmeiről, a kétségeiről.


– Szülésznek vagy nőgyógyásznak tartotta-e magát inkább?


– A pályám elején én is inkább szülészkedtem, ahogy a legtöbb fiatal orvos. Hiszen ez sikerrel kecsegtető, örömteli, vonzó dolog. Mire szakvizsgáztam, közel ezer újszülöttet hallottam felsírni. Mi még megtanultuk a klasszikus fogásokat, vezettünk medencevégű spontán szülést, amire a kollégák manapság alig vállalkoznak, végeztünk fogóműtéteket, méhen belüli fordításokat. Rengeteget tanultam a tapasztalt szülésznőktől. Később rakódott erre rá a nőgyógyászati betegségek megismerése, kezelése, a műtéti tevékenység, a daganatsebészet.


– Mire törekedett osztályvezetőként?


– Jól felépített, összehangolt osztályt örököltem Illei professzor úrtól 140 ággyal és 70 dolgozóval. Az egyes részlegeken nagyon jó csapatok tevékenykedtek. Megmaradtunk a klasszikus szülészeti ellátás mellett, új profilt nem kívántam nyitni, de a nőgyógyászati daganatsebészetet és az ultrahang diagnosztikát sikerült kibővíteni, fejleszteni.


– Tudatos ütemezéssel zárta le a pályáját...


– Igen. Egy manuális szakmát nem akkor kell abbahagyni, amikor a kollégák észreveszik, hogy remeg az ember keze. Én tudtam, hol a vége, így nem váltam kiégetté, frusztrálttá. 65 éves koromig vezettem az osztályt, 70 éves koromig dolgoztam, az utolsó évben már nem műtöttem. A születésnapom után átadtam a szobám kulcsát az utódomnak, és kértem, hogy ne legyen se laudatio, se nekrológ. Amit tudtam, megtettem. Jól éreztem magam a kórházban, sosem éreztem tehernek, becsülték, értékelték a munkámat a kollégák és a betegek is.


– Hogy telnek a nyugdíjas évek? Megtanult pihenni?


– Bizony meg, és jól is esik. Aktív pályafutásom alatt háttérbe szorult az irodalmi érdeklődésem, most ezt próbálom pótolni. Eljárok a szabadegyetemekre, frissítem irodalmi ismereteimet, keresztrejtvényt fejtek, kirándulunk.    

Krizsán Zsuzsanna

címkék
Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
Savaria Fórum 29. évfolyam 20. szám - 2020.05.20.
legolvasottabbak
Ausztria június közepétől közös határnyitást tervez Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával
Június közepétől közös határnyitást tervez Ausztria Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal, írta a krone.at Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter bejelentése nyomán, aki kedden cseh és szlovák kollégájával videokonferencián tárgyalt a kérdésről.
Az Ausztriából érkező magyar és osztrák állampolgárok negatív koronavírus-tesztről szóló orvosi igazolással átléphetik a határt
Péntektől átléphetik a magyar-osztrák határt a két ország állampolgárai, ha négy napnál nem régebbi német, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolják, nem koronavírus-fertőzöttek, hangzott operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Szombat éjféltől Ausztria megnyitja a lezárt határátkelőket Magyarország, Csehország, Szlovákia és Liechtenstein irányában
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitják az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi korlátozásokon és az ellenőrzéseken is.
Ausztriai határnyitás: a kisebb átkelők is megnyílnak, de kirándulni és bevásárolni még nem lehet beutazni Magyarországról
Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitották az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi az ellenőrzéseken is. Kirándulni és bevásárolni még mindig nem lehet átugrani Ausztriába Magyarországról. A szlovén és az olasz határállomások továbbra is zárva maradnak.
Ma reggeltől újabb átkelő nyílik meg az osztrák-magyar határon
Ma reggeltől újabb átkelő nyílik meg az osztrák-magyar határon, olvasható Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében.
legfrissebbek
Deviza: Gyengült ma a forint (05.25.)
Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfőn.
Kizuhant egy férfi az egyik tízemeletes erkélyéről, a helyszínen életét vesztette
Boris Johnson főtanácsadója megszökött a karanténból
Boris Johnson brit miniszterelnök főtanácsadója közölte hétfőn, hogy felesége és kisgyermeke érdekében, "kivételes helyzetben" cselekedett, amikor a koronavírus-járvány megfékezése végett elrendelt karanténintézkedések ellenére több száz kilométert utazott családjával.
Vietnámban már nézők előtt rúgták a bőrt
A Feröer-szigetek után másodikként Vietnámban folytatták a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett labdarúgóidényt úgy, hogy szurkolókat is beengedtek a nézőtérre.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Legfrissebb anyakönyvi hírek: