km/óra
  2020.07.05., vasárnap  •  Emese, Sarolta napja
A szőlőkben is zajlik a munka, eddig szép termés mutatkozik

A szőlőkben is zajlik a munka, eddig szép termés mutatkozik

Zöldmunkát végeznek a szőlőkben. Ez ilyenkor az egyik legfontosabb teendő az ültetvényekben. Az intenzív növekedés időszakában megtisztítják a növények törzsét, és az úgynevezett meddő, fürtkezdeményeket nem tartalmazó hajtásokat is eltávolítják.

 

Láng József 35 éve foglalkozik szőlőtermesztéssel, azt mondja, ekkora szárazságot még nem tapasztalt. Idén eddig összesen nem esett annyi eső, mint tavaly májusban. A szőlő egyelőre nem érzi az aszályt, mert gyökere mélyre, az idősebb tőkéké akár 6 méterre is nyúlik. A csapadékhiány egyetlen előnye, hogy nem kedvez a gombabetegségeknek. A növényvédelmi munkákat azonban már megkezdték. 


Láng József hozzátette, most úgy néz ki, időjárásfüggő, de körülbelül 2 hét múlva kezdődhet a virágzás. Most már a fürtnyúlás időszaka van, addig még 2 kontaktszeres permetezés belefér. Tulajdonképpen réztartalmú szerekkel védekeznek a peronoszpóra ellen, és kéntartalmú szerekkel a lisztharmat ellen.


Egyes országrészekben már rajzanak a szőlőmolyok, de a térségben még ettől nem kell tartani, és a rovarkártevők elleni védekezés későbbi feladat. Szép termés mutatkozik a mindössze négyéves Zweigelt ültetvényben, de még korai megjósolni, hogy mennyit takaríthat be ősszel a gazda, hiszen számos tényező befolyásolja addig a növekedést.

 

 

 

címkék
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában
Hétfő kora délután megérkezett Nyugat-Magyarországra a hidegfront, Szombathely környékére zivatart és szélvihart nem, csak áztató esőt hozott - ezzel együtt az országban számos helyen pattantak ki viharok A szomszédos Ausztriában nem minden régió volt ilyen szerencsés, a déli területeken jég is esett. 
Szombathelyi egészségügyben dolgozók kaptak jutalmat
Pénzjutalomban részesítette Szombathely MJV Önkormányzata azon egészségügyi területen dolgozó, a szombathelyi önkormányzat alkalmazásában álló munkatársakat, akik nem részesülhettek a kormány által ígért, az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri juttatásból, olvasható a város honlapján.
Egészségügyi dolgozókat díjaztak a Semmelweis-napi ünnepségen
Az idei évben a Semmelweis-napi díjátadó ünnepséget rendhagyó módon szűkebb körben és fogadás nélkül szervezték meg a Városházán. S bár a Semmelweis-ünnep az egészségügyi dolgozók ünnepe, de ahogy ők fogalmaztak, nemcsak róluk szól. Hanem azokról is, akiknek jelentős szerepük volt abban, hogy fizikai és mentális sérülés nélkül, egészségesen vészelték át az elmúlt járványidőszakot.
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán országaira
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán hat országára: Szerbiára, Montenegróra, Bosznia-Hercegovinára, Észak-Macedóniára, Albániára és Koszovóra az új típusú koronavírus-járvány miatt - jelentette be Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerdán.
Aggasztó tendenciát mutat a járványhelyzet alakulása Ausztriában
Aggasztó tendenciát mutat a koronavírus-járvány alakulása Ausztriában, az utóbbi héten 343 ember fertőződött meg az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint.
legfrissebbek
Kilenccel nőtt az igazolt fertőzöttek száma Magyarországon
Kilenccel, 4183-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, és az elmúlt 24 órában senki nem halt bele a fertőzésbe - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap.
Összeomlott a Bay-kastély az erdélyi Ördögkúton
Az elmúlt napok esőzései nyomán összeomlott a Bay-kastély az erdélyi Ördögkúton - közölte csütörtökön az Agerpres hírügynökség.
Szlovénia negatív koronavírustesztet is kér a beutazó horvátoktól
Szlovénia szombattól 36 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet is kér az úgynevezett sárga listán szereplő országok állampolgáraitól, köztük a horvátoktól is - írta a helyi sajtó.
Nyerje meg az új Falco-sálat!
Jövőre az új Bajnok-sállal szurkolhat a sárga-feketéknek, ha részt vesz a Szombathelyi Médiaközpont és a Falco KC közös online nyereményjátékában. Határidő: szombat 19.00 óra.
Szijjártó: új program indul a magyar vállalatok támogatásáért
Új program indul azoknak a magyar vállalatoknak a támogatásáért, amelyek hajlandóak legalább 560 millió forint beruházást végrehajtani a koronavírus-járvány miatt veszélybe került munkahelyek megvédéséért - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.