km/óra
  2019.12.12., csütörtök  •  Gabriella napja
A profi horgászok módszerei: Erdei Attila és Komáromi Levente bemutatója

A profi horgászok módszerei: Erdei Attila és Komáromi Levente bemutatója

Csaknem százan vettek részt a zsennyei horgásztó és a Szombathelyi Médiaközpont által szervezett horgászbemutatón. Erdei Attila világbajnok és Komáromi Levente válogatott versenyhorgászok ismertették meg az érdeklődőkkel a profi módszereket.

Hogyan lehet a nyári hőségben  halat fogni – ezen tematika köré épült fel az interaktív program, a két horgász azokat módszereket mutatta be, amelyeket a versenyeken használnak és eredményesnek bizonyulnak.  


A nagy melegben a halak a hideg és a meleg vízrétegek találkozásához húzódnak, itt lehet megfogni őket. Ehhez rengeteg tudásra, nagyon finom szerelékre és kemény munkára van szükség. A két horgász dolgát nehezítette, hogy a bemutató előtti napon egy hidegfront alaposan lehűtötte a tó vizét – így a vízrétegek hőmérséklete is változott. A horgászok elmondása szerint mindez meg is látszott a halak étvágyán, a halak finnyásan vették fel a csalikat. A finom és könnyű horgok emiatt nehezen akadtak, több nagyobb – 7-10 kilós – kopoltyús is meg tudott lépni fárasztás közben.


Erdei Attila világbajnok lassan süllyedős, oldalkosaras, hosszú (mintegy 2 méteres) előkével horgászott és magyarázta a módszer lényegét a köréje gyűlő látogatóknak.


–    Körülbelül 2,5-3 méteres vízen horgászunk, ennek a lényege, hogy amikor bedobom a szereléket, a kosár a súlyánál fogva lesüllyed a víz aljára, a vízre érkezéskor rögtön kioldódik belőle az etetőanyag, ami aztán felhőt képezve lebeg a fenék felé. Ebbe érkezik bele a két méteres előkén lévő kukoricával csalizott horog, így próbáljuk megfogni a halat. Ez kifejezetten aktív horgászat, mert a kosár fenékre érkezése után 15-20 másodpercet várunk, a kukoricaszem is lesüllyed addigra, utána kezdődik minden elölről.


Komáromi Levente a matchbotos, úszós szereléssel való horgászatot mutatta be.
 

–    Ólommentesnek kell lenni ennek a szereléknek, hogy minél lassabban süllyedjen le a felkínált csali, annál több ideje van a halnak elkapni. Nagyon fontos a folyamatos etetés, ezzel csaljuk oda a halakat. Úgy kell elképzelni, hogy mindkét módszerrel gyakorlatilag egy svédasztalt kínálunk fel a halaknak, ha valami miatt megszakad az etetés, akkor ismét idő kell ahhoz, hogy visszatérjenek. Körülbelül 30-40 perc kell ahhoz, hogy a fogás meginduljon, olyan 1,4 méter körül sikerül megtalálnunk a halakat. 


A résztvevők arról számoltak be, hogy rengeteg új információhoz jutottak, a trükköket és a fogásokat élőben leshették el. A versenyhorgászok a botot is átadták, hogy a látogatók maguk is megtapasztalhassák, milyen érzés fárasztani a halat a finom felszereléssel.


Farkas Richárd, aki testvérével a bemutató előtt két nappal zsákmányolt a tavon egy 38 kilós harcsát, azt mondta, kifejezetten azért érkezett, hogy ismereteit gyarapítsa és elmélyítse

–    A legjobb, hogy egy világbajnoktól, élőben tanulhatok, ez külön élmény számomra – mondta a fiatal horgász. 

 

 

Savaria Fórum 28. évfolyam 29. szám - 2019.12.07.
Savaria Fórum 28. évfolyam 29. szám - 2019.12.07.