km/óra
  2020.07.05., vasárnap  •  Emese, Sarolta napja
A Pro Savaria mellé áll a Jobbik az őszi önkormányzati választáson

A Pro Savaria mellé áll a Jobbik az őszi önkormányzati választáson

A Pro Savaria színeiben indulnak a Jobbik jelöltjei Szombathelyen, az őszi önkormányzati választáson. A két szervezet ezt csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be. 


Balassa Péter, a Jobbik szombathelyi alapszervezetének vezetője azzal kezdte, hogy legalább 10 képviselő támogatta hétfői kezdeményezését, így rendkívüli közgyűlés lesz arról, hogy csökkentsék a helyi népszavazáshoz szükséges létszámot. Az eddigi 10 ezer helyett 6300 polgár ajánlása elegendő lesz ahhoz, hogy helyi ügyekben a szombathelyiek véleményét is kikérjék. 


A választásról azt mondta, a nemzeti jobboldalon politizál több mint 10 éve, az alapelveiből most sem enged, minden erejével küzd a Fidesz által felépített antidemokratikus rendszer és a korrupció ellen. Az önkormányzati választás a hitelességről szól majd,  és mivel a kormánypárt és a baloldal mellett szükség van a civilek képviseletére is, ezért a Jobbik szombathelyi alapszervezete úgy döntött, októberben a Pro Savaria színeiben indulnak a képviselőjelöltjei.


-    A Fidesz megroppantásában a szombathelyi modell bizonyult sikeresnek, nem pedig az országos,  ezért ezt kell alkalmazni az őszi választáson – emelte ki Balassa Péter.Molnár Miklós, a Pro Savaria vezetője arról beszélt, hogy a Pro Savaria zászlóbontásában nagy szerepe volt annak, hogy a helyi Fidesz akkor is botrányról botrányra bukdácsolt, emlékeztetett az akkor polgármester nyelvvizsga-ügyére és a háttérben mozgó vállalkozói kör viselt dolgaira. Akkor olyan, jobboldali emberek alapítottak civil szervezetet, akik mindezzel nem akartak közösséget vállalni.  Most sem jobb a helyzet, a polgári értékek helyett feudalizmus felé fordul vissza a hatalom, és szakmaiság helyett politikai alapon dőlnek el a dolgok.
Molnár azt mondta, most különösen aktuális az öt évvel ezelőtti jelszavuk: Szombathelyről a szombathelyiek döntsenek. 


-    Szombathelynek víziókra, célokra van szükség, hogy az emberek lássák, milyen városban élnek majd 5-10 év múlva. Ez korábban elmaradt, a programunkban viszont hangsúlyosan szerepel mindez.


Molnár bemutatta az egyik jelöltet, a fogyatékkal élő Németh Lászlót, aki jeltolmács segítségével vett részt a sajtótájékoztatón. A diplomás sportszervező a Jobbik delegáltjaként a városi közgyűlés oktatási és szociális bizottságának a tagja. A Pro Savaria kiemelten foglalkozik a fogyatékkal élő gondjaival, ezért is esett a választás olyan jelöltre, aki ezeket az embereket képviseli.


Újságíró kérdésre Balassa Péter elmondta, hogy a Pro Savariával való együttműködés az önkormányzati választásra vonatkozik, és pont a szervezet civil jellege miatt döntött a közös fellépés mellett a szombathelyi alapszervezet.  Molnár Miklós elmondta, hogy korábban előfordult, hogy nem voltak egy véleményen Balassa Péterrel, azonban mindketten vitaképesnek bizonyultak, személyesen beszélték meg a dolgokat és nem a manapság divatos közleményekben kommunikáltak egymással. Az év elején kialakult politikai helyzetben aztán egyre többször volt szükség együttgondolkodásra a város ügyeiben, kiderült, Szombathely érdekekében félre lehet tenni az ellentéteket.


Molnár Miklós beszámolt arról is, hogy a jelöltjeiket (vagy az annak gondolt személyeket) nagyon komoly presszió érte a kormányoldalról.


-    Nem gondoltam volna, hogy idáig lehet süllyedni. Egyszerűen elképesztőnek tartom, hogy a szóba jöhető jelöltek munkahelyük, vállalkozásuk elvesztésével fenyegetik meg, vagy ha rajtuk nem találnak fogást, akkor családjukat, rokonságukat veszik elő. Idáig nem szabadna eljutni, hogy ilyen eszközökkel zárjanak ki a közéletből Szombathelyért tenni akaró embereket, ez elfogadhatatlan.

 

kapcsolódó cikkek
A Jobbik szombathelyi szervezete Koczka Tibort támogatja az őszi választáson
A Jobbik szombathelyi szervezete Koczka Tibort támogatja az őszi választáson
Napok óta nyitott kérdés volt, hogy melyik oldalra áll a szombathelyi Jobbik az őszi önkormányzati választáson. Balassa Péter városi képviselő hétfői tájékoztatóján megadta a választ, két polgármesterjelöltet látnak alkalmasnak Szombathely vezetésére, közülük Koczka Tibort támogatják.
kapcsolódó galéria
kapcsolódó cikkek
A Jobbik szombathelyi szervezete Koczka Tibort támogatja az őszi választáson
A Jobbik szombathelyi szervezete Koczka Tibort támogatja az őszi választáson
Napok óta nyitott kérdés volt, hogy melyik oldalra áll a szombathelyi Jobbik az őszi önkormányzati választáson. Balassa Péter városi képviselő hétfői tájékoztatóján megadta a választ, két polgármesterjelöltet látnak alkalmasnak Szombathely vezetésére, közülük Koczka Tibort támogatják.
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
Savaria Fórum 29. évfolyam 25. szám - 2020.06.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában
Hétfő kora délután megérkezett Nyugat-Magyarországra a hidegfront, Szombathely környékére zivatart és szélvihart nem, csak áztató esőt hozott - ezzel együtt az országban számos helyen pattantak ki viharok A szomszédos Ausztriában nem minden régió volt ilyen szerencsés, a déli területeken jég is esett. 
Szombathelyi egészségügyben dolgozók kaptak jutalmat
Pénzjutalomban részesítette Szombathely MJV Önkormányzata azon egészségügyi területen dolgozó, a szombathelyi önkormányzat alkalmazásában álló munkatársakat, akik nem részesülhettek a kormány által ígért, az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri juttatásból, olvasható a város honlapján.
Egészségügyi dolgozókat díjaztak a Semmelweis-napi ünnepségen
Az idei évben a Semmelweis-napi díjátadó ünnepséget rendhagyó módon szűkebb körben és fogadás nélkül szervezték meg a Városházán. S bár a Semmelweis-ünnep az egészségügyi dolgozók ünnepe, de ahogy ők fogalmaztak, nemcsak róluk szól. Hanem azokról is, akiknek jelentős szerepük volt abban, hogy fizikai és mentális sérülés nélkül, egészségesen vészelték át az elmúlt járványidőszakot.
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán országaira
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán hat országára: Szerbiára, Montenegróra, Bosznia-Hercegovinára, Észak-Macedóniára, Albániára és Koszovóra az új típusú koronavírus-járvány miatt - jelentette be Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerdán.
Aggasztó tendenciát mutat a járványhelyzet alakulása Ausztriában
Aggasztó tendenciát mutat a koronavírus-járvány alakulása Ausztriában, az utóbbi héten 343 ember fertőződött meg az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint.
legfrissebbek
Összeomlott a Bay-kastély az erdélyi Ördögkúton
Az elmúlt napok esőzései nyomán összeomlott a Bay-kastély az erdélyi Ördögkúton - közölte csütörtökön az Agerpres hírügynökség.
Szlovénia negatív koronavírustesztet is kér a beutazó horvátoktól
Szlovénia szombattól 36 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet is kér az úgynevezett sárga listán szereplő országok állampolgáraitól, köztük a horvátoktól is - írta a helyi sajtó.
Nyerje meg az új Falco-sálat!
Jövőre az új Bajnok-sállal szurkolhat a sárga-feketéknek, ha részt vesz a Szombathelyi Médiaközpont és a Falco KC közös online nyereményjátékában. Határidő: szombat 19.00 óra.
Szijjártó: új program indul a magyar vállalatok támogatásáért
Új program indul azoknak a magyar vállalatoknak a támogatásáért, amelyek hajlandóak legalább 560 millió forint beruházást végrehajtani a koronavírus-járvány miatt veszélybe került munkahelyek megvédéséért - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.
Rác Gábor: „Remélem, ősztől újra taníthatok”
Leminősítés a mesterpedagógusi védésen, felháborodott tiltakozás, békülés, lefokozás, elbocsátás – többször írtunk már a Bartók Béla Zeneiskola körül kialakult helyzetről, ami végül Rác Gábor kálváriájává vált. A hegedűtanár nevét, arcát, szavait vállalva kiállt amellett, hogy erkölcsi nonszensz, amit az igazgató tett, ezért távoznia kell a vezetői székből. Rác Gábort június 15-i hatállyal elbocsátották állásából. Megkérdeztük, hogyan érez most az üggyel kapcsolatban.