km/óra
  2020.07.05., vasárnap  •  Emese, Sarolta napja
A női súlyemelés első olimpiai érmese

A női súlyemelés első olimpiai érmese

Egy hajszálon múlt, hogy nem sikerült aranyérmet szereznie, csupán a mérlegelés döntött a kínai lány javára. A korábbi évek magyar olimpiai sikereinek felelevenítése kapcsán beszélgettünk Márkus Erzsébet olimpiai ezüstérmes súlyemelővel.

 

A televízió előtt izgulta végig a döntő ismétlését?


– Természetesen megnéztem a döntőt, felidéztem az eseményeket, azt viszont túlzás lenne mondani, hogy izgultam. Ma már teljesen máshogy, edzői szemmel figyelem az eseményeket, így volt ez most is. 


1999-ben Athénban a világbajnokságon szakításban aranyérmes lett, összetettben pedig a harmadik helyen végzett. Ez vetített elő valamit az olimpiára nézve? Lehetett már érezni, hogy ebből akár egy szép érem is lehet?


– Az 1999-es VB volt a kvalifikáció az olimpiára, így mindenképpen szerettem volna jól szerepelni. Miután sikerült kijutni Sydney-be, 2000-ben már jórészt csak az olimpiára kellett koncentrálnom. Természetesen biztató volt a világbajnoki szereplés, de mivel csak az olimpia előtt egy hónappal váltak véglegességé a nevezések, a felkészülés alatt nem nagyon lehetett messzemenő következtetéseket levonni arról, hogy hol tartunk a mezőnyhöz képest. Egy biztos, hogy azzal a reménnyel és motivációval utaztam Ausztráliába, hogy szeretnék éremmel hazatérni.


Amikor ilyen kis dolgokon múlik az aranyérem sorsa, ráadásul szakításban világcsúcsot sikerül elérni, az a bizonyos pohár félig tele van, vagy félig üres? 


– Akkoriban ez egy szabály volt, sajnos nem lehetett vele mit kezdeni. Ez lehetőséget adott arra, hogy a versenyzők taktikázhassanak, nehéz helyzetbe hozzák az ellenfelet a súlyok megválasztásával. A kínai lány pontosan tudta, hogy mit kell tennie, és azt nagyon jól is csinálta. Hozzá kell tennem, hogy én éppúgy figyeltem a mögöttem álló indiaira, hogy meglegyen az ezüstérem. Az ember természetesen mindig nyerni szeretne, de úgy gondolom, hogy ez így volt megírva, így kellett lennie, és a mai napig tudok örülni az ezüstéremnek. 


A következő olimpián Athénban már a női válogatott segítőjeként vett részt. Nem gondolkodott még egy olimpiai ciklusban?


– Az igazság az, hogy én 1996-ban, az első gyermekem születése után már egyszer abbahagytam, aztán jött a hír, hogy Sydney-ben debütál a nőknél is a súlyemelés. Sok világverseny volt már a hátam mögött, Eb-k, vb-k, de azt gondolom, egy olimpia minden sportolónak az álma, és pályájának a csúcsa. Ez adott nekem löketet ahhoz, hogy végigcsináljak még egy felkészülést. Azt követően megszületett a második kislányom, s immár egy olimpiai éremmel a nyakamban nem volt kérdés, hogy ez a pályafutás így volt teljes, és egy újabb olimpiát már nem vállaltam be versenyzőként. 


A görög fővárosban aztán ismét hozott érmet a női súlyemelés Krutzler Eszter révén. Mondhatjuk, hogy a 2000-es évek elején a magyar női súlyemelés egy szép korszakát élte?


– Már korábban is értünk el szép eredményeket Európa-bajnokságokon, világbajnokságokon, de amikor egy sportág olimpiai számmá válik, az emberek sokkal jobban figyelnek rá, az elért eredményekre sokkal inkább felkapja a fejét a közvélemény. Így volt ez a mi esetünkben is, és a két érem valóban azt bizonyítja, hogy egy igencsak erős generációja volt akkoriban a magyar női súlyemelésnek.


A mostani generációból ki,vagy kik lehetnek azok, akik négy év múlva Párizsban nagy reményekkel képviselhetik Magyarországot az olimpián?


– Boros Viktória, aki a versenyzőm a Haladás VSE-ben, kimagasló tehetség, és úgy gondolom, minden adott hozzá, hogy ott legyen 2024-ben Párizsban, és remekül szerepeljen. Elhivatott, alázatos, mindent megtesz a sikerért, minden kétség nélkül a magyar női súlyemelés egyik legnagyobb reménysége, aki előtt fényes jövő áll. 

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 29. évfolyam 26. szám - 2020.07.03.
Savaria Fórum 29. évfolyam 26. szám - 2020.07.03.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfői hidegfront: zivatarok, eső itthon - jég, özönvíz Ausztriában
Hétfő kora délután megérkezett Nyugat-Magyarországra a hidegfront, Szombathely környékére zivatart és szélvihart nem, csak áztató esőt hozott - ezzel együtt az országban számos helyen pattantak ki viharok A szomszédos Ausztriában nem minden régió volt ilyen szerencsés, a déli területeken jég is esett. 
Szombathelyi egészségügyben dolgozók kaptak jutalmat
Pénzjutalomban részesítette Szombathely MJV Önkormányzata azon egészségügyi területen dolgozó, a szombathelyi önkormányzat alkalmazásában álló munkatársakat, akik nem részesülhettek a kormány által ígért, az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri juttatásból, olvasható a város honlapján.
Egészségügyi dolgozókat díjaztak a Semmelweis-napi ünnepségen
Az idei évben a Semmelweis-napi díjátadó ünnepséget rendhagyó módon szűkebb körben és fogadás nélkül szervezték meg a Városházán. S bár a Semmelweis-ünnep az egészségügyi dolgozók ünnepe, de ahogy ők fogalmaztak, nemcsak róluk szól. Hanem azokról is, akiknek jelentős szerepük volt abban, hogy fizikai és mentális sérülés nélkül, egészségesen vészelték át az elmúlt járványidőszakot.
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán országaira
Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán hat országára: Szerbiára, Montenegróra, Bosznia-Hercegovinára, Észak-Macedóniára, Albániára és Koszovóra az új típusú koronavírus-járvány miatt - jelentette be Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerdán.
Aggasztó tendenciát mutat a járványhelyzet alakulása Ausztriában
Aggasztó tendenciát mutat a koronavírus-járvány alakulása Ausztriában, az utóbbi héten 343 ember fertőződött meg az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint.
legfrissebbek
Rác Gábor: bizalomvesztés után nem lehet igazgatni egy nagy múltú intézményt!
Egy hegedűtanár (Rác Gábor) kirúgása és az igazgatóhelyettes lefokozása lett a következménye egy különös minősítő vizsgának a szombathelyi Zeneiskolában. A történetnek azonban nincsen vége, kiderült az is, már korábban kezdődtek a feszültségek. A tankerület levélben reagált a múlt héten, most Rác Gábor kért szót, hogy válaszolhasson az őt ért vádakra.
Exit poll: a HDZ nyert a horvátországi választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani
A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyert a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérésből.
Opel ütközött Hyundainak Nemeskeresztúrnál, a 84-es főúton
Nagyobb torlódás alakult ki a 84-es főúton a nemeskeresztúri elágazásnál, ahol vasárnap délután ráfutásos baleset történt.
Megemlékezés a Holokauszt 76. évfordulóján
Megemlékezést tartottak vasárnap Szombathelyen a helyi zsidóság deportálásának 76. évfordulója alkalmából.
Valtteri Bottas nyerte a kaotikus Forma 1-es idénnyitót Spielbergben
A Mercedes finn pilótája szombaton karrierje 12. pole pozícióját szerezte meg, vasárnap pedig rajt-cél győzelmet aratott az osztrák nagydíjon.