km/óra
  2019.11.18., hétfő  •  Jenő napja
A mester és a tanítványai: Kassai Lajos lovasíjász és csapata a Savaria Karneválon

A mester és a tanítványai: Kassai Lajos lovasíjász és csapata a Savaria Karneválon

Kassai Lajos Szombathely visszatérő vendége. Idén a Történelmi Témaparkban tart több időpontban is lovasíjász-bemutatót tanítványaival, emellett a jubileumi karneválon főzőbemutatóval is meglepi az érdeklődőket a Guszto Téren.

Hogy egy-egy lovas nomád harcos mire is volt képes, azt kiválóan érzékelteti Kassai Lajos világhírű lovasíjász, aki ezt a harcmodort az ezredforduló tájára szívós és fegyelmezett munkával sporttá szelídítette. Az elismert szakember nem először látogat el a Savaria Karneválra, programjai az elmúlt 20 évben óriási sikernek örvendtek.


„A lovasíjászat, ami egykor táltos lovon repített térben és időben, ma már egyre inkább egy rítus számomra, keretet adva hétköznapjaimnak, életemnek. Egyszerre jelenti számomra a tudományt, a művészetet és a vallást. Megpróbáltam a józan észre támaszkodva a lehető legtöbbet megtudni erről a tevékenységről, majd képességeimhez mérten művészien bemutatni, és mire eljutottam idáig, azt vettem észre, hogy hitemmé vált” – vallja a nemzetközileg is elismert lovasíjász, Kassai Lajos. A tanítványaival létrehozott produkció több alkalommal is látható a 20. Savaria Történelmi Karneválon.


Kassai Lajosnak öt Guinness világrekordot sikerült felállítania. Ő az egyetlen ember a világon, aki képes volt váltott lovakon megállás nélkül 24 órán keresztül lovasíjászkodni. A 4. világrekordját tanítványaival együtt, 2009. december 5-én állította fel a Budapest Sportarénában. Jelenleg a világ 16 országában tanít. 2012. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján kitüntetésben részesült, ettől a naptól Kassai Lajos a Magyar Kultúra Lovagja. (Kéner Balázs)

Savaria Fórum 28. évfolyam 25. szám - 2019.11.09.
Savaria Fórum 28. évfolyam 25. szám - 2019.11.09.